• 瀏覽: 2,384
  • 回覆: 17
話說我有粒i5-6500, 黃金無哂底板, 去左新高登買左塊Gigabyte B250M gaming3的motherboard.

而家部機問題係會自動熄機, 情況係部機抖幾耐就用到幾耐, 即係例如, 比部機抖15分鐘, 佢可以用到5-7分鐘, 跟住即時再開的時候, 2秒後就熄左, 因為佢無抖到

試過做CPU stress test, 唔關CPU溫度事.

有無人識點做

熱賣及精選
換隻牛試下啦

引用:
原帖由 晚間笨拙的手機 於 2020-10-12 10:11 PM 發表

換隻牛試下啦
隻牛琴日新買...

引用:
原帖由 ivanvs10899 於 2020-10-12 10:39 PM 發表

隻牛琴日新買...
會自動關機 : 也可能 CPU上之散熱片和風扇多塵, 使散熱功能下降而使CPU過熱, 便會自動關機。
(解決方法:除下散熱片和風扇清理好塵埃裝回便可。)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ivanvs10899 於 2020-10-12 10:02 PM 發表

話說我有粒i5-6500, 黃金無哂底板, 去左新高登買左塊Gigabyte B250M gaming3的motherboard.

而家部機問題係會自動熄機, 情況係部機抖幾耐就用到幾耐, 即係例如, 比部機抖15分鐘, 佢可以用到5-7分鐘, 跟住即時再開的時候, 2秒後就熄左, 因為佢無抖到

有無人識點做 ...
你塊底板係全新嘅,定係夜冷貨?
你粒i5 係肯定無問題嘅?

多數壞底板, 二手底板係無咩保養可言, 難聽D講係聽天由命, 

你執到好籌就好, 執到爛籌就無計

回覆 引用 TOP

250底板唔使用二手呀,淘寶仲有全新版賣,我買塊全新b75m,都係200蚊人仔,用咗兩年都冇事,二手板好多時都有問題,價錢都要百幾二百蚊,得一星期補叫好過冇,cpu好少壞,我唔好彩壞左內顯,買張750ti有玩過,基本上全部都係淘寶貨,ssd都係

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-10-13 12:03 AM 發表

你塊底板係全新嘅,定係夜冷貨?
你粒i5 係肯定無問題嘅?
唔係全新底新,點check粒cpU有無問題

引用:
原帖由 albert111hk 於 2020-10-14 12:11 AM 發表

250底板唔使用二手呀,淘寶仲有全新版賣,我買塊全新b75m,都係200蚊人仔,用咗兩年都冇事,二手板好多時都有問題,價錢都要百幾二百蚊,得一星期補叫好過冇,cpu好少壞,我唔好彩壞左內顯,買張750ti有玩過,基本上全部都係淘寶貨,ssd都係 ...
有冇link 介紹

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ivanvs10899 於 2020-10-14 10:26 AM 發表

唔係全新底新,點check粒cpU有無問題
基本上要有架肯定無事嘅機先有得試,你有粒唔知有冇事嘅U, 同一塊唔知有冇事嘅舊板,要交叉測試囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ivanvs10899 於 2020-10-12 10:02 PM 發表

有無人識點做 ...
stress test 行幾耐? stress test 時 cpu 幾多度?

引用:

有無人識點做 ...
打開機箱, 用一把吹人用的大風扇吹住開機, 睇下可以用到幾耐會自動關機.

PS:是否確認CPU散熱器無安裝問題, 例如無上散熱膏, 或未拆膠貼紙.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-10-14 04:46 PM 發表

stress test 行幾耐? stress test 時 cpu 幾多度?
Stress test 5分鐘CPU 100%都無突然熄,最高溫度係52

引用:

有無人識點做 ...
i5-6500 行 1151 腳~ 深水埗無咪落旺電海鮮坊大把啦 !

FM / F80 / D70 / D5100 / P300 / SB-50 DX / SB-800
Nikon 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 17-50mm F/2.8 (A16)
Tokina AT-X 28-85 f/3.5-4.5

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ivanvs10899 於 2020-10-14 06:52 PM 發表

Stress test 5分鐘CPU 100%都無突然熄,最高溫度係52
52度, 好像不太stress. 你是用什麼軟件 stress test?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]