• 瀏覽: 3,864
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
昨日係深水埗買左ASUS  RT-AX3000,今日拎去裝,原本諗住好簡單,只要把舊ROUTER拎走佢,就咁駁返D線就OK。部機係著既,但唔知點解用電腦上唔到網,個router internet個燈紅色,連接唔到,檢查過D線,藍色駁上網,其餘黃色既就駁電腦,睇過幾次都係咁。之後換返舊ROUTER又無問題,想知問題係咩??唔係就咁駁線上網就得咩?

熱賣及精選
如果冇插錯線,試吓關咗電訊公司比你個盒再開返可能有驚喜😏😏

回覆 引用 TOP

正常換Router 並不可以就咁換就算

最起碼要入Router admin 網頁做一做基本設定

AX3000 應該需要做基本設定先用到

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 kwai_kin 於 2020-9-30 08:19 AM 發表

昨日係深水埗買左ASUS  RT-AX3000,今日拎去裝,原本諗住好簡單,只要把舊ROUTER拎走佢,就咁駁返D線就OK。部機係著既,但唔知點解用電腦上唔到網,個router internet個燈紅色,連接唔到,檢查過D線,藍色駁上網,其餘黃色既就駁電腦,睇過幾次都係咁。之後換返舊ROUTER又無問題,想知問題係咩??唔係就咁駁線上網就得咩? ...
asus router是要入router頁面改router登入密碼及設定wifi密碼才可用
你駁好線在網址欄打上192.168.1.1(不用上到網),後router就引導你去做的

盛衰交替,物極必反
可能pppoe問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwai_kin 於 2020-9-30 08:19 AM 發表

昨日係深水埗買左ASUS  RT-AX3000,今日拎去裝,原本諗住好簡單,只要把舊ROUTER拎走佢,就咁駁返D線就OK。部機係著既,但唔知點解用電腦上唔到網,個router internet個燈紅色,連接唔到,檢查過D線,藍色駁上網,其餘黃色既就駁電腦,睇過幾次都係咁。之後換返舊ROUTER又無問題,想知問題係咩??唔係就咁駁線上網就得咩? ...
我估你係用modem上綱,不需賬號及密碼,及浮動IP,可直接登入,如果是這樣,更新router前,需要釋放原有IP(releae IP),便能馬上看到新router可以連線(不論LAN/WAN)
如果你漏做釋放程序,便關掉modem所有電源,扱除所有接駁lan線,靜待30分鐘,讓浮動IP自行釋放,再去設定新路由器

如果再有問題,可能需要更換路由器。

引用:
原帖由 blackkh 於 30/9/2020 09:54 發表

asus router是要入router頁面改router登入密碼及設定wifi密碼才可用
你駁好線在網址欄打上192.168.1.1(不用上到網),後router就引導你去做的
謝謝,我未做呢個,今晚返去試下先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 皓朗 於 30/9/2020 14:02 發表

我估你係用modem上綱,不需賬號及密碼,及浮動IP,可直接登入,如果是這樣,更新router前,需要釋放原有IP(releae IP),便能馬上看到新router可以連線(不論LAN/WAN)
如果你漏做釋放程序,便關掉modem所有電源,扱除所有接駁lan線,靜待30分鐘,讓浮動IP自行釋放,再去設定新路由器

如果再有問題,可能需要更換路由器。 ...
我用香港寛頻,應該是固定的,可能我未設定好,諗住就咁駁埋就以為得,再試試

預祝成功..

如果 ASUS AX3000 好用, 便留言吧!

我都可能會多買一台..

引用:
原帖由 皓朗 於 30/9/2020 15:03 發表

預祝成功..

如果 ASUS AX3000 好用, 便留言吧!

我都可能會多買一台..
我第一次買ASUS ROUTER,我估都算最穏定同最好之一。不過真係有點貴,比起其他同級牌子,接近貴一倍

引用:
原帖由 kwai_kin 於 2020-9-30 03:28 PM 發表

我第一次買ASUS ROUTER,我估都算最穏定同最好之一。不過真係有點貴,比起其他同級牌子,接近貴一倍
有一樣設定wifi時千萬不要將頻道設定為auto無論2.4或5g都是,一定要選一條,很多人經常斷線都是死在這個位上😂

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 kwai_kin 於 2020-9-30 02:58 PM 發表

我用香港寛頻,應該是固定的,可能我未設定好,諗住就咁駁埋就以為得,再試試
香港寬頻連線應該頻自動ip(dhcp)很久才轉一次ip😁

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 30/9/2020 17:08 發表

有一樣設定wifi時千萬不要將頻道設定為auto無論2.4或5g都是,一定要選一條,很多人經常斷線都是死在這個位上😂
搞好了wifi。但我發現一樣野,有個叫smart connect,佢話係自動找2.4 or 5G,睇下邊個強,係咪就係你講果個?應該分返開??

引用:
原帖由 blackkh 於 30/9/2020 17:11 發表

香港寬頻連線應該頻自動ip(dhcp)很久才轉一次ip😁
搞好了,結果打去ASUS,主要係未SET自己既wifi名,SET立即可上網

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwai_kin 於 2020-9-30 07:19 PM 發表

搞好了wifi。但我發現一樣野,有個叫smart connect,佢話係自動找2.4 or 5G,睇下邊個強,係咪就係你講果個?應該分返開??
wifi頻道不是2.4g及5g 你入無線網絡就有分2.4及5g兩制式,再在下一面就有頻道一欄,2.4g通常有auto及1-11條頻道,你選9或以上,5g就有auto及36-16X你選15X或以上,很多人靚router在近距離都斷線就是選了auto,因為一選auto當受干擾就自動轉頻道.這時就斷線,直到它轉了另一頻道,但選定其中一條就是防止它轉
你set好2.4及5g,你在接收裝置選2.4或5g連,可單一或兩個,看你屋企淨收5g好不好,如果沒問題,就淨入5g pw連,你亦可2.4與5g都入pw,它就會自己那個訊號強連那個,你隻router好像有內置防毒軟件

盛衰交替,物極必反
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]