• 瀏覽: 2,847
  • 回覆: 31
Hi Bro n Sis

有嘢請教
之前部電腦開唔到
電源燈著,但係個mon唔著
拎去畀人睇,但係喺人哋度就冇事

跟住我就係咁撳電源掣關機
之後出現藍屏,然後再畀人整順便檢查部電腦
佢哋話底板壞咗 ,我之前以為係火牛問題連火牛都換埋
再剷曬所有嘢,重新裝window

但今日開電腦又出現返之前最開始嘅問題
就係我開機電源掣著但係個mon唔著
我試過將火牛插落電掣而唔係拖板都唔得

同埋我部電腦永遠喺上午都係開唔到機
一定係夜晚十點幾之後先 可以開得番
佢個mon唔著嘅程度係佢著咗一陣之後眨下眨下然後自己熄機

我想問究竟係咩問題
因為三次攞出去畀人整
喺人哋度都係冇事
但係拎到返嚟屋企就唔得

可以點樣搞?
畀咗成千蚊換個火牛底板
但係都係解決唔到最開始嘅問題

Plzz help....

熱賣及精選
CHECK下條訊號線先啦,可以的話買條新的

回覆 引用 TOP

底板壞咗有無換過?如果無換就係底板換過粒新CR2032鋰電

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
物離鄉貴,人離鄉賤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JenTang 於 2020-9-27 11:02 PM 發表

有嘢請教
之前部電腦開唔到

我試過將火牛插落電掣而唔 ...
藍mon大多與ram有關,另外出不到訊號都有機會是ram問題,拆ram出來用擦膠擦一擦金色部份,拿電腦去電腦店檢查10次有9次都會說是壞底板,如果不是如此又怎賺你錢,不要說細店,大如黃金3c都是,我朋友部機在他們那裡砌過了保,經常死機拿回去檢查,就說壞底板,拿給我看原來祇是火牛老化,換隻牛就可以!

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-9-28 06:38 AM 發表

藍mon大多與ram有關,另外出不到訊號都有機會是ram問題,拆ram出來用擦膠擦一擦金色部份,拿電腦去電腦店檢查10次有9次都會說是壞底板,如果不是如此又怎賺你錢,不要說細店,大如黃金3c都是,我朋友部機在他們那裡砌過了保,經常死機拿回去檢查,就說壞底板,拿給我看原來祇是火牛老化,換隻牛就可以! ...
但係換咗隻牛換咗hard disk
連個window都已經係重新裝過
但係喺人哋度check就冇事,返到屋企就唔得

尋日搞咗一輪終於都開到
但開到機之後,過一陣佢又會自己熄返

問過啲friend,話可能喺屋企拖板問題
咁我試下直接插電源喇,都係唔得

其實會唔會喺屋企其他線嘅問題可以自己處理?

我覺得似底板電問題
幾耐無換過電?

相同情況,換晒牛、Display Card,最後發現底板問題,嬲爆,Gigabyte 板買過兩塊相同情況試過兩次,永不錄用!😡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JenTang 於 2020-9-27 11:02 PM 發表

有嘢請教
之前部電腦開唔到

我試過將火牛插落電掣而唔 ...
好大原因出現在拖板上,
近排天氣多下雨, 濕度
好高, 拖板插口多數氧化
咗, 因此電阻好大, 試下
換一個新的拖板睇下解唔
解決到問題.

02事件

你換左火牛條線未?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-9-28 10:17 AM 發表

02事件
邊有咁多02事件,我有朋友砌了新機仲用舊電源線(新火牛有跟唔用去用舊綫)成日話一郁就熄機,結果換新線就解決了問題。

先問你換果隻牛係咪新買的? 係的話.. 但問題依舊出現, 就有90%是底板供電壞了, 拿去代理幫你望望

路過

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 28-9-2020 13:48 發表

邊有咁多02事件,我有朋友砌了新機仲用舊電源線(新火牛有跟唔用去用舊綫)成日話一郁就熄機,結果換新線就解決了問題。
上星期先02事件過, 有人全公司都用唔到銀行成個月, 但係返屋企用到, 所以覺得有污JOE野搞鬼叫我去做場法事

我去到用眼啤佢2野就用得返晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louie186 於 2020-9-28 09:08 AM 發表

我覺得似底板電問題
幾耐無換過電?
直情係唔用電
只插電源ja

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2020-9-28 09:50 AM 發表

好大原因出現在拖板上,
近排天氣多下雨, 濕度
好高, 拖板插口多數氧化
咗, 因此電阻好大, 試下
換一個新的拖板睇下解唔
解決到問題.
但係我尋日試過唔插拖板
直接插落插座都唔得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]