• 瀏覽: 1,946
  • 回覆: 12
想幫人做一個裝已驗證WIN10的SSD.

把自己那部電腦換上新SSD,安裝完之後,新SSD里的win10顯示是永久激活(未填KEY和帳號)

請問下,是否WIN10會綁硬件?
是否不能再這樣做?

熱賣及精選
引用:
原帖由 彩色的雲 於 2020-9-24 11:20 PM 發表

把自己那部電腦換上新SSD,安裝完之後,新SSD里的win10顯示是永久激活(未填KEY和帳號)

是否不能再這樣做? ...
要卦上M$ 帳戶先可以試轉移
只綁硬件一轉MB死硬

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2020-9-24 11:20 PM 發表

是否不能再這樣做? ...
你搬個SSD去架未有Windows 10 activated嘅機度,就會變未激活。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-9-25 04:32 AM 發表

你搬個SSD去架未有Windows 10 activated嘅機度,就會變未激活。
ching,請問下,有沒有方法可以在我這部機幫新的SSD做埋激活.

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-9-25 12:04 AM 發表

要卦上M$ 帳戶先可以試轉移
只綁硬件一轉MB死硬
我本身電腦有綁定MS帳號,
現時我想幫人做一個系統的SSD,新SSD一安裝完,連線就會顯示激活.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2020-9-25 04:38 AM 發表

ching,請問下,有沒有方法可以在我這部機幫新的SSD做埋激活.
你將激活綁係佢嘅MS account囉, 咁你就冇咗個license.
你叫佢俾錢你買個 Windows full license,  咁你幫佢申請個新嘅Microsoft account, 綁咗個license落佢呢個專用Microsoft Account度, 裝好咗Windows license 喺呢個SSD, 咁你俾返個SSD, Microsoft Account連密碼佢,搞掂。

回覆 引用 TOP

唔講犯法野既話, Windows 零售版啟動得兩個情況:

1) 新裝時輸入買Windows提供的 CDKEY, 上到網就會自動啟動, 並*認死了你底板*。同一部機之後就算裝100次都好, 佢上到網就會自動啟動

2) 將已經啟動了的Windows上使用MS 戶口登入並將授權資料掛上。以後就會認登入戶口作啟動, 亦即去另一部機但用番相同戶口登入都會當為啟動。但掉番轉當部機唔再以此戶口登入就會當為未啟動。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-9-25 09:01 AM 發表

唔講犯法野既話, Windows 零售版啟動得兩個情況:

1) 新裝時輸入買Windows提供的 CDKEY, 上到網就會自動啟動, 並*認死了你底板*。同一部機之後就算裝100次都好, 佢上到網就會自動啟動

2) 將已經啟動了的Windows上使用MS 戶口登入並將授權資料掛上。以後就會認登入戶口作啟動, 亦即去另一部機但用番相同戶口登入都會當為啟動。但掉番轉當部機唔再以此戶 ...
我現時用緊的是之前正版win7免費升win10,印象中是跟MS帳號,之前換平台好像直接用MS帳號激活.

現時用上新SSD安裝新系統,換新MS帳號,聯網之後會自動激活.\

所以搞不明,到底我部電腦是否綁MS帳號

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2020-9-25 07:49 PM 發表

我現時用緊的是之前正版win7免費升win10,印象中是跟MS帳號,之前換平台好像直接用MS帳號激活.
現時用上新SSD安裝新系統,換新MS帳號,聯網之後會自動激活.\
所以搞不明,到底我部電腦是否綁MS帳號 ...
Default 昇級啟動的情況下, Windows 係**認硬件行先既**

如何得知電腦的Win10 授權係跟機定跟戶口:
1) 跟機:

2) 跟戶口

如何將授權掛上MS 戶口/啟動方法:
https://support.microsoft.com/zh-hk/help/12440/windows-10-activate

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-9-26 08:52 AM 發表

Default 昇級啟動的情況下, Windows 係**認硬件行先既**

如何得知電腦的Win10 授權係跟機定跟戶口:
1) 跟機:
https://filestore.community.support.microsoft.com/api/images/70f895c4-72c7-480b-a4a9-a2a8f80a3ed7

2) 跟戶口
https://mk0in ...
THANK YOU CHING,我舊機確定是綁MS帳號.

剛剛看到,有個選項叫 "變更產品金鑰",我換個新MS帳號,再用此選項,輸入新KEY,會不會可以?

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2020-9-26 01:18 PM 發表

..剛剛看到,有個選項叫 "變更產品金鑰",我換個新MS帳號,再用此選項,輸入新KEY,會不會可以?
可以乜野??

新key + 新戶口, 點解唔直接重新裝過?

轉key 選項主要係俾你裝完無入key補番, 又或者係更換版本例如home轉pro 咁用

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-9-26 04:28 PM 發表

可以乜野??

新key + 新戶口, 點解唔直接重新裝過?

轉key 選項主要係俾你裝完無入key補番, 又或者係更換版本例如home轉pro 咁用
我用新SSD + 重新安裝系統,但一聯網就自動激活,我連舊MS帳號都未登入

引用:
原帖由 彩色的雲 於 2020-9-26 07:57 PM 發表

我用新SSD + 重新安裝系統,但一聯網就自動激活,我連舊MS帳號都未登入
但係你呢隻SSD一般去第二架未激活過Windows 10嘅機,就會失去激活變成未激活嘅。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]