• 瀏覽: 1,733
  • 回覆: 12
剛發佈的長江存儲致鈦SSD,雖然是自產閃存顆粒,但是 採用了臺灣榮威和南亞的主控和緩存。
這是首個全內地產 m.2 SSD,且容量達到1T
Pcie 3.0, nvme介面,價格未定,2020年9月1日發佈
容量:1000 GB
快閃記憶體顆粒:長江存儲 3D nand
緩存顆粒:合肥長鑫 DDR4
主控: 北京憶芯科技Star1000P

幾個性能指標:
順序讀取 3500 MB/s
順序寫入(緩存內速度)3000 MB/s
4k 隨機讀取寫入: 45 / 156 MB/s
緩存外直寫速度: 1000 MB/s

評測視頻:
https://www.bilibili.com/video/BV1c54y1m71W?from=search&seid=

附件

gloway.png(481.99 KB)

2020-9-19 12:57 PM

熱賣及精選
片中說到憶芯主控技術效能不錯,可惜還是有用到美國技術及中芯生產,暫時最好不要太高調引來美國封殺

呢一代黎講已經足夠同其他大廠爭
美國要封鎖, 等同逼自己公司放棄市場, 同產業自殺無分別

謝分享

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-9-19 07:06 PM 發表

呢一代黎講已經足夠同其他大廠爭
美國要封鎖, 等同逼自己公司放棄市場, 同產業自殺無分別
軟件控制技術係美國,封裝材料係日本,記憶體技術系韓國,長江存主都係類似中心嘅公司,可以轉去其他地方生產,市場仍然是有需求存在的,生產成本可能高少少啦

引用:
原帖由 albert111hk 於 2020-10-14 12:04 AM 發表

軟件控制技術係美國,封裝材料係日本,記憶體技術系韓國,長江存主都係類似中心嘅公司,可以轉去其他地方生產,市場仍然是有需求存在的,生產成本可能高少少啦 ...
你班井底之蛙成日搞錯重點, 根本唔係生產, 而係市場.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-10-14 12:07 AM 發表

你班井底之蛙成日搞錯重點, 根本唔係生產, 而係市場.
中國好多都係買原料加工出口,國內市場食唔曬,你比較華為國內同國外市場就知道,從來唔夠出口多,到今日為止中國都係一個來料加工廠,只係改咗自己個品牌,如果全部都係自己用曬,佢早就超越美國成為第一大經濟體,唔會成日喺聯合國畀人針對,聯合國代理人都換咗耿爽啦,你有冇睇佢會上發言,真係好鬼有氣勢

引用:
原帖由 albert111hk 於 2020-10-14 12:18 AM 發表

中國好多都係買原料加工出口,國內市場食唔曬,你比較華為國內同國外市場就知道,從來唔夠出口多,到今日為止中國都係一個來料加工廠,只係改咗自己個品牌,如果全部都係自己用曬,佢早就超越美國成為第一大經濟體,唔會成日喺聯合國畀人針對,聯合國代理人都換咗耿爽啦,你有冇睇佢會上發言,真係好鬼有氣勢 ...
國內市場食唔晒, 唔代表國內市場比國外細. 中國既進口數字已經就黎超越美國. 計商品銷售額同美國都好接近, 或者已經超越美國.
同埋你唔洗拗乜野原材料進口, 做過廠都知, 原材料同拎出去賣既產品, 價格係差左幾多條街.
中國自己做埋工廠, 要產生每一蚊既銷售額需要既進口額, 遠比美國低.
三十年前仲有D 拾下拾下既鬼佬黎到香港以為成個海都係舊式帆船, 通街都係人力車, 你同佢地本質上根本無分別

美國要對中國公司封鎖, 等於將市場送比其他國家既公司. 美國要長臂管轄, 等於要得罪晒全部國家.
就算係咁, SSD 控制器都唔係乜野尖端技術, 亦唔需要尖端製程. 記憶體就更加唔洗講. 所有裝備都要記憶體, 根本分唔到係咪比SSD用, 連記憶體封到的話, 咪睇下中國靠已經投產既記憶體晶圓廠擴產去滿足自己全部數碼產品既生產線快, 定出去搵越南泰國之類起晒咁多種生產線快law.

國產我無咩興趣

有機會要試下

提示: 違規內容已被屏蔽
如果系真系平 可以試試

引用:
原帖由 albert111hk 於 2020-10-14 12:04 AM 發表

軟件控制技術係美國,封裝材料係日本,記憶體技術系韓國,長江存主都係類似中心嘅公司,可以轉去其他地方生產,市場仍然是有需求存在的,生產成本可能高少少啦 ...
真係全內地生產的定義是怎樣解讀的?買人家的主控焊上自己的PCB就當全內地生產,要知勞力士全瑞士生產的定義係點分別㗎,無論貴金屬冶煉,每只齒輪都係自家四個工廠生產裝堪兼瑞士天文臺認證,然後大大字在表盤和說明書印上瑞士製造。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]