• 瀏覽: 35,732
  • 回覆: 42
而家100M同1000M都好似都是約每月100元,差不多,我覺得100M夠用,有無特別情況需要轉1000M。

轉1000M,應該要換路由器吧!

熱賣及精選
我本身都係低流量用家 最近都轉左用1000M
原因係:兩者月費只係相差10蚊左右...(實在太平宜了
心諗:1000M我可以用唔盡 但係我希望我想用嘅時候可以用到
路由器我無換過 用番百零蚊貨仔 睇下有無特價再算 反正無咩影響

另外 我係由"非光纖"轉用"光纖"
如果你都係依個情況 我覺得主要考慮係安裝問題吧

我都由100轉了1000,正常睇片打機上網真係沒有分別

月費相差只係10元,所以我都由100M提升到1000M, 用3百幾蚊買了個支援WIFI 6的路由器,開網頁感覺快咗好多,睇網上直播都暢順咗,開心使用中。

引用:
原帖由 簡sir 於 2020-9-8 08:36 AM 發表

我都由100轉了1000,正常睇片打機上網真係沒有分別
我目前唔打網上遊戲,咁打網上遊戲的話,兩者是否一樣無分別?

引用:
原帖由 kkyou2015 於 2020-9-8 12:23 AM 發表

我本身都係低流量用家 最近都轉左用1000M
原因係:兩者月費只係相差10蚊左右...(實在太平宜了
心諗:1000M我可以用唔盡 但係我希望我想用嘅時候可以用到
路由器我無換過 用番百零蚊貨仔 睇下有無特價再算 反正無咩影響

另外 我係由"非光纖"轉用"光纖"
如果你都係依個情況 我覺得主要考慮係安裝問題吧 ...
轉1000M,路由器唔洗換嗎?

而家用緊HKBN,想轉中國移動,其實所謂安裝是點裝,師傅來換線嗎?(中移動話免安裝費,月費$76)

我提升了嘅,效果還可以

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-9-7 03:48 PM 發表

而家100M同1000M都好似都是約每月100元,差不多,我覺得100M夠用,有無特別情況需要轉1000M。

轉1000M,應該要換路由器吧!
如果 100M 夠用,不如搵間最平嘅 100M plan,  有的可以去到 69元,上左 1000M plan 又要換 wifi6 router 又要駛一筆錢。

Amp: SR71A, Furutech X1, Graham Slee Solo ULD
Player: IPC, Hifiman 901
HP: HD800, HD600, HFI780, ATH- W5000 / A900X Ltd /
      Pro700 gold / ES7 / ES10, Philips X1, FA hope6  
IEM: ES velvet, CE531pro, HP-TWF11R, SA1, Klipsch X10
CM: MG6pro
引用:
原帖由 pcboydaniel 於 2020-9-11 06:41 PM 發表

如果 100M 夠用,不如搵間最平嘅 100M plan,  有的可以去到 69元,上左 1000M plan 又要換 wifi6 router 又要駛一筆錢。
1000m路由器貴嗎?我本來估約200

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-9-11 08:50 PM 發表

1000m路由器貴嗎?我本來估約200
最入門的 wifi6 router 都要6舊水左右,200元只能買超入門 AC router.

Amp: SR71A, Furutech X1, Graham Slee Solo ULD
HP: HD800, HD600, HFI780, ATH- W5000 / A900X Ltd /
      Pro700 gold / ES7 / ES10, Philips X1, FA hope6  
IEM: ES velvet, CE531pro, HP-TWF11R, SA1, Klipsch X10
引用:
原帖由 pcboydaniel 於 2020-9-11 06:41 PM 發表

而家我用HKBN 98,邊間咁平?69

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2020-9-11 10:15 PM 發表

而家我用HKBN 98,邊間咁平?69
HGC,  搵街站

引用:
原帖由 pcboydaniel 於 2020-9-11 10:45 PM 發表

HGC,  搵街站
謝了

分享多一點,我是由HKBN 100M 轉去 PCCW 1000M 的 (主要是因為HKBN 玩野每日打來減十元,火都黎)而且開始多左 Device, 有五個智能插座,一個 IPcam ,亦入手了一個 Synology NAS 須經常給朋友上載和下載大量戲和 hi-res 歌曲,便順手升級了,朋友在我 NAS 下載一套約2GB 的戲最快試過二分鐘,如果 100M 就肯定慢很多。 如果只是小量基本上網睇 YouTube 的其實 100M 是夠用。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]