• 瀏覽: 970
  • 回覆: 12
基本硬件.. 不需 RBG 
2x 3T SATA HD
1x DVD-RW
1x SSD
1x M.2. SSD
1x Display GeForce GTX 1060

熱賣及精選
Cooler Master MasterBox NR400
Matx 箱 有dvd位

引用:
原帖由 V173 於 2020-8-9 03:12 PM 發表

基本硬件.. 不需 RBG
2x 3T SATA HD
1x DVD-RW
1x SSD
1x M.2. SSD
1x Display GeForce GTX 1060
補充,舊機仍用緊接近成廿年的 聯力 全鋁機箱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GG2020TF 於 2020-8-9 03:16 PM 發表

Matx 箱 有dvd位
有位再放 2x SATA HD, 1x SSD ??

回覆 引用 TOP

幾大先mini-ITX, mATX, ATX, EATX?

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-8-9 03:20 PM 發表

幾大先mini-ITX, mATX, ATX, EATX?
新機將會 ATX

回覆 引用 TOP

Nzxt 510系列:
好處:用咗SGCC熱沉鋅鋼板,難生鏽
https://www.nzxt.com/categories/h510-h510i

fractal design mesh case:
好處:mesh散熱好
https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-8-9 03:32 PM 發表

Nzxt 510系列:
好處:用咗SGCC熱沉鋅鋼板,難生鏽
https://www.nzxt.com/categories/h510-h510i

fractal design mesh case:
好處:mesh散熱好
https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/ ...
fractal 好嘢, 但冇DVD 位, 要轉用外置麻煩及慢

依家DVD-RW好少用,所以啲新型機箱取消晒,外置USB DVD-RW/Bluray根本快到無影響
引用:
原帖由 V173 於 2020-8-9 03:35 PM 發表

fractal 好嘢, 但冇DVD 位, 要轉用外置麻煩及慢

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-8-9 03:59 PM 發表

依家DVD-RW好少用,所以啲新型機箱取消晒,外置USB DVD-RW/Bluray根本快到無影響
咁, DVD-RW 多數 CD 轉 wav 檔用途, 內置是否快一些及好過 外置 DVD-RW 呢?

無論USB或者SATA刀一樣速度,因為bottleneck係隻DVD/bluray drive本身速度(慢),而唔係介面速度(快)
最高DVD 24x 速度=31.68MB/Sec , USB2速度=53MB/Sec
引用:
原帖由 V173 於 2020-8-9 04:52 PM 發表

咁, DVD-RW 多數 CD 轉 wav 檔用途, 內置是否快一些及好過 外置 DVD-RW 呢?

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-8-9 11:07 PM 發表

無論USB或者SATA刀一樣速度,因為bottleneck係隻DVD/bluray drive本身速度(慢),而唔係介面速度(快)
最高DVD 24x 速度=31.68MB/Sec , USB2速度=53MB/Sec
謝謝各位

回覆 引用 TOP

放棄內置DVD rom啦依家d箱好多都唔預你裝呢d野架啦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]