• 瀏覽: 1,290
  • 回覆: 13
  • 追帖: 2
古語有云:
有時應思無時事,莫待無時思有時。

簡單點來說,就是居安思危。

常用電腦多年的人,誰個從沒發生過操作系統出現問題呢?硬件問題就無話可說了,但軟件問題呢?

Macbook早就留了逃生門,那就是時光機了,但又有多少人會留意和善用呢?

說起要做時光機備份,做過的,都知道初次時光機備份,是一個長達數以小時計的冗長工作,教人疲憊,令人頭痛。

有好奇心的人,會上網找尋解決方法;最容易的,當然是求教於谷歌了。

在谷歌搜尋只需鍵入關鍵字:
macbook 時光機 加速
各谷歌大神的無私奉獻,多不勝數,盡顯眼前。

原來時光機的終極效能給封印了,只能在最低優先等級運行,怪不得一個數十GB的時光機備份,也要長達數小時來完成。

再看下去,原來解除封印,又涉及終端機。

版友看到【終端機】三個字,都知道是存在一定的風險,所以可能會裹足不前,諸多疑慮。

我是一個老人家,年過半百有五,死就一世,唔死都大半世;我還會怕什麼呢?

得到谷歌大神的提供,在終端機鍵入:
【加速 Time Machine 備份指令:】
sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=0

【還原 Time Machine 備份指令:】
sudo sysctl debug.lowpri_throttle_enabled=1

據谷歌大神說:沒啟動加速指令,一個26.85GB的時光機備份需要耗費將近 6 個小時,讀取 2.24MB/s,寫入僅 1.5MB/s;啟動了加速指令後,1 小時內就能完成;因為讀取變成106MB/s,而寫入也提升至120MB/s。

谷歌大神並沒有提及上列的資訊是出自那個配置?又沒有說明是Macbook Air抑或是Macbook Pro?

以我初次做時光機備份的經驗,感覺大約是四個多小時吧,之後再做時光機備份就會快好多,但也需要兩個多小時的。

為了實踐谷歌大神的指導,我用了一件全新的M.2 1TB SSD嘗試做初次時光機備份。

而我的配置是2020 Macbook Pro 16吋高配版,i9處理器、客制至32GB記憶體和1TB M.2 SSD,需要做初次時光機備份207.22GB檔案,時光機備份用上低階的E2000 M.2 1TB,放入M.2外置盒用Type C連接MBP 16,結果如下:

竟然只用了49分47秒35,就做好了初次備份:

效果非常明顯。

為了證明是要做初次時光機備份,首先要清除M.2上所有的資料:

用WORD去預先複制谷歌大神的指令,覆檢無誤後,就複制文字指令,然後再開啟終端機,貼上文字指令。

鍵入指令後,需要鍵入使用者密碼,就會看到系統已接收正確指令了:

啟動時光機,同時按下計時秒錶,在12秒51時,看到時光機顯示需要備份207.22GB的檔案,需時還在估計中:

到了9分10秒70後,時光機終於估計出大約需要4個小時:

時光機運行至17分29秒52後,時光機顯示估計需要3個小時:

時光機運行至19分03秒90後,時光機顯示估計需要2個小時:

時光機運行至23分13秒07後,時光機顯示估計需要49分鐘:

時光機最後運行至49分47秒35便完成初次時光機備份了:

昔日大約四個多小時做初次時光機備份,今天經谷歌大神指導下,只花了49分47秒35就完成了,效果非常理想和明顯。

回覆 引用 TOP

備份完成了,從WORD複制還原指令,再開啟終端機,貼上還原指令,鍵入後,需要鍵入使用者密碼,在鍵入密碼後,終端機顯示系統已接收了還原指令。

時光機由於經過解除封印,備份時的寫入速度會大幅提升至每秒171MB:

解除封印做時光機備份,必須要停下所有電腦操作,讓時光機單獨做備份。

做好時光機備份,必須要在終端機鍵入還原指令,否則會出現程式與時光機互爭系統資源而出現不可預期的風險。

總之,凡涉及終端機的任何操作,必須要自行承擔不可預期的風險,還望版友一定要三思而後行。

我這個老頭兒,總是不怕死的。

回覆 引用 TOP

我都成兩年冇做time-machine, 果時仲專登買隻

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-8 09:27 PM 發表

我都成兩年冇做time-machine, 果時仲專登買隻
師兄,有能耐者,可以多年也不做。

我只是個初哥,用了MBP只不過兩個多月,本人膽小,所以只能將勤補拙。

做時光機,磁盤速度不需太高,因為即使解除封印,寫入的速度還不到每秒200MB。

但遺憾的是,磁盤一做了時光機備份,就不能再做其它任務了,除非再重新清除所有數據資訊吧。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-8-8 09:39 PM 發表

師兄,有能耐者,可以多年也不做。

我只是個初哥,用了MBP只不過兩個多月,本人膽小,所以只能將勤補拙。

做時光機,磁盤速度不需太高,因為即使解除封印,寫入的速度還不到每秒200MB。

但遺憾的是,磁盤一做了時光機備份,就不能再做其它任務了,除非再重新清除所有數據資訊吧。 ...
岩試你果招,真係快唔少,

之前起碼7小時

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-8 10:51 PM 發表

之前起碼7小時
師兄,我最喜歡做白老鼠,我乜都唔會怕,因為我買咗Apple Care,可以點玩都得。

師兄要切記時光機解除封印後做備份前,一定要先關閉所有應用程式,避免系統資源爭奪而出現不可預期的問題。

做好時光機備份,亦記緊要執行還原指令為要,記得!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-8 10:51 PM 發表

之前起碼7小時
師兄,看到你需要備份的檔案有489.93GB,如果你的MBP是有1TB的M.2還算問題不太大。

你要知道,機械硬碟HDD與固態硬碟SSD的運作原理有很大差異,M.2 SSD的健康狀況是以TBW計算;如果SSD以八成滿的情況下運作,根本就係謀殺緊個SSD。

就係因為SSD的健康狀況是以TBW計算,所以SSD是絕對不適合玩BT下載。

要玩BT下載,首選必定係用機械硬碟HDD的。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-8-9 12:22 AM 發表

師兄,看到你需要備份的檔案有489.93GB,如果你的MBP是有1TB的M.2還算問題不太大。

你要知道,機械硬碟HDD與固態硬碟SSD的運作原理有很大差異,M.2 SSD的健康狀況是以TBW計算;如果SSD以八成滿的情況下運作,根本就係謀殺緊個SSD。

就係因為SSD的健康狀況是以TBW計算,所以SSD是絕對不適合玩BT下載。

要玩BT下載,首選必定係用機械硬碟HDD的。 ...
我部mac 1 的,即係SSD 裝左八成野會對個SSD 冇咁好?

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-9 08:07 AM 發表

我部mac 1 的,即係SSD 裝左八成野會對個SSD 冇咁好?
師兄,SSD如果裝咗八成滿來運行,唔止係對個SSD冇咁好,難聽啲嚟講,根本就喺度謀殺緊個SSD啦。

先睇下維基百科講解SSD的掉速問題:

又睇下我經常舉例嘅E2000 1TB M.2的TBW:

再睇下不同大小嘅M.2,佢嘅TBW有乜嘢分別:

愈細容量嘅SSD,佢嘅TBW會愈細;看過上圖就會知道。

256GB的M.2有380TBW,轉化為【1TB就有1520TBW】
512GB的M.2有800TBW,轉化為【1TB就有1600TBW】
1TB的M.2有1665TBW

容量愈大的M.2,佢嘅TBW就愈大,即係理論上嘅翻寫次數就會愈多。

TBW係一個理論值,可以解讀成每個記憶電閘的翻寫次數;1665TBW可以當作每個記憶電閘可以翻寫1,665次。

記憶電閘翻寫次數愈多,掉速的問題就會愈嚴重,直至寫滿了TBW次數,記憶電閘就會關閉,自動轉為唯讀狀態,迫使用家去更換。

又講番你說的八成滿問題,系統和程式所佔據的位置是恆常的;但一些如音樂檔、圖像檔、影片檔、文書檔、繪圖檔……等等,長期的擺放在SSD內而佔據了八成空間,那就只剩下那碩果僅存的兩成空間可以做翻寫。

系統本身運行會有讀寫動作,開啟程式又會有讀寫動作,SSD就只能來來回回的在那兩成空間內去翻寫,寫滿TBW的機會相對會更快。

所以點解,有些人會話Notebook的生命周期是四至五年,而且愈用就會愈慢;懂得用的,用過八年都冇問題,而且愈用愈慢的問題也會遲來很多。

細容量的Macbook,例如128GB的,根本就係平買貴用;反而1TB或以上的,才是貴買平用。

我上年4月買咗呢部Notebook:

我一買返嚟,就立即把佢跟機嚟嘅128GB 的M.2更換成1TB的M.2;亦把佢跟機嘅另一個1TB的HDD更換成1TB的SSD。

因為我某些工作上的原因,我需要高效能,$8,999元的Notebook,我在全新時已經加咗兩千幾元的補品。

就係因為我知道TBW的問題,所有我的Notebook和Macbook,都只會以三成滿以下的情況下運行。

額外的檔案,我會儲存於外置裝置內。

所以,點解我會有咁多個5TB嘅HDD和咁多件1TB嘅M.2?就係咁嘅原因。

我在特別的工作上,什麼都要快,開機快、運行快、抄寫快,連關機都要快;總之就係爭分奪秒,做完就立即離開。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-8-9 10:01 AM 發表

師兄,SSD如果裝咗八成滿來運行,唔止係對個SSD冇咁好,難聽啲嚟講,根本就喺度謀殺緊個SSD啦。

先睇下維基百科講解SSD的掉速問題:
又睇下我經常舉例嘅E2000 1TB M.2的TBW:
再睇下不同大小嘅M.2,佢嘅TBW有乜嘢分別:
愈細容量嘅SSD,佢嘅TBW會愈細;看過上圖就會知道。

256GB的M.2有380TBW ...
我都覺唔少師兄一番電腦就換曬佢連機D硬件,再 UPGRADE 入補品

真係長知識,反而我仲想知 SSD 操作溫度係咪應該偏向50度?

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-9 10:33 AM 發表

我都覺唔少師兄一番電腦就換曬佢連機D硬件,再 UPGRADE 入補品

真係長知識,反而我仲想知 SSD 操作溫度係咪應該偏向50度?
師兄,從網上資訊得悉,SSD的工作溫度範圍很寬。

個人消費級產品0~70℃;工業級消費產品-40~85℃。

但是,SSD溫度過高對主控和NAND都有所影響。NAND的寫入其實是電荷,溫度過高的話容易造成絕緣層容易擊穿漏電,這會導致SSD掉速,或者讀寫錯誤,影響SSD的速度和安全性能。有些產品就有高溫限速,當溫度過高時,主控會降低運行效率。

由於NVME M.2 SSD的讀寫速度要比SATA SSD的讀寫快數倍,所以NVME M.2 SSD的使用溫度也比SATA SSD高出了不少。

甚至有個別例子,M.2的高溫可以高達100ºC,非常誇張!

點解會咁高溫?舉例說,有兩個人,一個跑100米用1分鐘,一個跑100米用7秒,那麼肯定是跑得快的那個人比較容易累。通過非常簡單通俗的例子,我們不難看出NVME M.2 SSD溫度特別高的原因。

歸根究柢,NVME M.2 SSD使用溫度過高,就是因為它速度太快,負荷太大。

師兄令我有了啟發,我明天返公司,就會拎部FLUKE Ti25紅外線全息圖熱能探測器回家做測試:

呢部FLUKE Ti25,係好嘢嚟㗎:

全息圖最大的好處,就係影完一次,就可以在事後用電腦去讀取任何地方的溫度:

口講無憑,都係用專業器材去做測試方能作準;上次離機對拷,兩件M.2真係熱到辣手,我都驚佢地出事頂唔順而報銷,立即要開風扇仔吹住佢去幫佢降降溫。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-9 10:33 AM 發表

師兄,全新機換補品其實係有苦衷㗎。

我已經超過十五年以上冇用過桌面電腦,都係因為特別工作上的原因,我需要機動性。

Notebook的弊病,就係將貨就價;超高性能的,才會用上1TB M.2;中階的,還停留在256GB或者512GB的M.2,Windows Notebook更甚者,竟然重有128GB的M.2添。

超高性能,個價錢當然係離哂地啦。

Macbook Pro 16要高配版才有1TB,重冇得後期加改,所以我一訂機,就要求客制加到32GB記憶體。

Macbook Pro 13,竟然重有256GB:

而顯示卡方面,眾所周知,用電池就用內顯,插濕電才用外顯。

我冇加大顯示卡的記憶體,就係預咗日後會用雷電3去外接eGPU顯示卡。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-8-9 11:37 AM 發表

師兄,全新機換補品其實係有苦衷㗎。

我已經超過十五年以上冇用過桌面電腦,都係因為特別工作上的原因,我需要機動性。

Notebook的弊病,就係將貨就價;超高性能的,才會用上1TB M.2;中階的,還停留在256GB或者512GB的M.2,Windows Notebook更甚者,竟然重有128GB的M.2添。
:smile_ ...
mac 我買翻新機, 1TB SSD, 16G Ram,計起應該新機8拆咁上下,
有雷電3, 唔計機動性可以加好多野..

引用:
原帖由 紋龍 於 2020-8-10 08:59 AM 發表

mac 我買翻新機, 1TB SSD, 16G Ram,計起應該新機8拆咁上下,
有雷電3, 唔計機動性可以加好多野..
師兄,各有喜好吧。

我買任何東西和工具,只會買全新,自己一手一腳包辦,有什麼問題自己都心中有數。

有雷電3,如果唔計機對性的話,買埋這個工具,簡直如虎添翼,蘋果店有售,二千元以下,非常好用:

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]