• 瀏覽: 1,346
  • 回覆: 13
我部機本身裝三個硬碟
1. SSD PCIE 240G用來開機
2. 1TB SATA 儲資料
3. 4TB SATA 儲資料

今日換咗支新SSD PCIE 1TB,未裝住何嘢,入BIOS只認到SSD PCIE 1TB,以為因為未裝Windows,但裝完Windows情況一樣。
插回原先240G SSD PCIE又冇事,請問會係咩問題?謝指教!

熱賣及精選
引用:
原帖由 newpopocar 於 3-8-2020 22:08 發表

我部機本身裝三個硬碟
1. SSD PCIE 240G用來開機
2. 1TB SATA 儲資料
3. 4TB SATA 儲資料

今日換咗支新SSD PCIE 1TB,未裝住何嘢,入BIOS只認到SSD PCIE 1TB,以為因為未裝Windows,但裝完Windows情況一樣。
插回原先240G SSD PCIE又冇事,請問會係咩問題?謝指教! ...
可能舊野pcie行緊sata mode

你主板條slot只支援sata mode

回覆 引用 TOP

可以講吓底板和舊pcie  240g是什麼型號?

先確認Bios認唔認到你d sata hdd, 認到的話, 就是win10問題,

要去電腦管理, 按"新增硬碟"來認返d 舊的sata hdd set  DEFdrive. 

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-8-3 10:51 PM 發表

可以講吓底板和舊pcie  240g是什麼型號?
舊PCIE SSD係鐵甲將軍240 PCIE M.2 2280HMB
新PCIE SSD係Kingston A2000
底板係Gigabyte GA AB350M Gaming 3

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 atomz 於 2020-8-3 10:52 PM 發表

先確認Bios認唔認到你d sata hdd, 認到的話, 就是win10問題,

要去電腦管理, 按"新增硬碟"來認返d 舊的sata hdd set  DEFdrive. 
Bios都認唔到,所以之後裝完Windows都一樣見唔到,但插返舊240G SSD又見得返

引用:
原帖由 newpopocar 於 2020-8-3 10:57 PM 發表

Bios都認唔到,所以之後裝完Windows都一樣見唔到,但插返舊240G SSD又見得返
hdd有沒有轉sata port位,可能你裝那個ssd用了其中兩個port

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

你個1t m,2是否甩走兩個hdd來獨立安裝windows 嗎?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-8-4 12:03 AM 發表

你個1t m,2是否甩走兩個hdd來獨立安裝windows 嗎?
未甩走過,其實裝Windows前,個1TB M.2 Harddisk插入底板,我去Bios已發現見唔到另外兩個SATA,但插USB又見到,跟住用USB 裝完Windows, 入Windows都係見唔到兩個SATA

我有諗過係咪底板Bios唔夠新,亦Upgrade埋Bios, 但都係唔得

咁沒有m.2又見在兩只hdd嗎?試吓獨立安裝後才加入hdd再試試看。

回覆 引用 TOP

睇manual如果你裝咗PCIe x4 M.2嘅SSD(即是你新買條M.2 SSD), SATA0 同 SATA1 2個port會失效, 即是要將SATA 2隻HDD嘅Cable插去第二啲SATA port先會見得返
引用:
原帖由 newpopocar 於 2020-8-4 12:32 AM 發表

未甩走過,其實裝Windows前,個1TB M.2 Harddisk插入底板,我去Bios已發現見唔到另外兩個SATA,但插USB又見到,跟住用USB 裝完Windows, 入Windows都係見唔到兩個SATA

我有諗過係咪底板Bios唔夠新,亦Upgrade埋Bios, 但都係唔得 ...

附件

無標題-1.jpg(58.2 KB)

2020-8-4 01:14 AM

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-8-4 01:14 AM 發表

睇manual如果你裝咗PCIe x4 M.2嘅SSD(即是你新買條M.2 SSD), SATA0 同 SATA1 2個port會失效, 即是要將SATA 2隻HDD嘅Cable插去第二啲SATA port先會見得返

...
咁樓主條舊m.2有可能是pcie x2的

https://kknews.cc/digital/m28axlz.html
該主控晶片選用40nm工藝製作,雙核心、四通道,走的是PCI-E 3.0 x2系統通道,雖然不是中高端SSD上很遍及的PCI-E 3.0 x4,但仍能供給2GB/s的足夠帶寬。

原文網址:https://kknews.cc/digital/m28axlz.html
引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-8-4 01:25 AM 發表

咁樓主條舊m.2有可能是pcie x2的

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 newpopocar 於 2020-8-4 12:32 AM 發表

我有諗過係咪底板Bios唔夠新,亦Upgrade埋Bios, 但都係唔得 ...
有D底板(可能較舊/chip 支援限制)雖然有2 個m2 slot. 但留意說明書,行pcie 時。用其中一個可以冇任何限制,但用第二個m2 slot 時會佔用sata port 的通道,令部分sata port 不能使用。更新bios 冇關係的。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]