• 瀏覽: 1,468
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
今日買左部電腦。其實有冇必要一定裝防毒軟件。
如果裝有冇邊隻推介易用。
順便問埋問埋你地有冇裝。

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2020-8-10 10:01 PM ) 參與人數 6

1. 有裝

5 (83.33%)

2. 無裝

1 (16.67%)

3. 原來冇之後装

0 (0.00%)

4. 原來有之後剷

0 (0.00%)

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020-8-3 10:01 PM 發表

今日買左部電腦。其實有冇必要一定裝防毒軟件。
如果裝有冇邊隻推介易用。
順便問埋問埋你地有冇裝。
我裝過幾拾部win10,祇有少部份有裝,通常用內置那個,暫時未聽過有中毒,之前win7就經常有😀

盛衰交替,物極必反
經多年發展,而家Win10內置嗰個都OK嘅,最緊要都係要有安全上網行為唔好亂下載

定裝防毒軟件只是防止外來軟件或下載程式有病毒附帶.

只要自己行為上做好一切, 吾裝是沒有問題.

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination

回覆 引用 TOP

個人是有安裝網路安全軟件
卡巴斯基

覺得Windows內置的未必夠用
很多時候, 就算不下載不安裝外來軟件
單單瀏覽網頁, 或打開電郵, 也有可能中木馬之類

加上網路安全軟件也不貴

Actress: 今田美桜、浜辺美波、永野芽郁
Book: 滄元圖, 大夢主, 砲台法師
Comic: キングダム
Game: 大航海時代Online
Singer: 杜このみ
Song: 夜に駆ける、香水
WFH

回覆 引用 TOP

用Windows 內置係最低限度

可以的話最好用三方, 免費既或收費既都可以

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blackkh 於 2020-8-4 12:14 AM 發表

我裝過幾拾部win10,祇有少部份有裝,通常用內置那個,暫時未聽過有中毒,之前win7就經常有😀
請問內置那個要設定或者開?

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-8-4 01:43 AM 發表

經多年發展,而家Win10內置嗰個都OK嘅,最緊要都係要有安全上網行為唔好亂下載

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020-8-4 03:32 PM 發表

基本上你沒裝其他防毒,他自己開,如有其他防毒就會關,

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-8-4 03:38 PM 發表

基本上你沒裝其他防毒,他自己開,如有其他防毒就會關,
如果我買機時送左個3個月試過。到時在哪裡開的。

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020-8-4 04:19 PM 發表

如果我買機時送左個3個月試過。到時在哪裡開的。
用完3個月就成個防毒移除,win10找回win7控制台在搜尋打上control就出現的,win7怎樣移除軟件懂不懂,在控制台找新增移除程式找你想要移除軟件點他右剔除除,看清楚你點的軟件,不要移除錯!

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 blackkh 於 2020-8-4 04:50 PM 發表

用完3個月就成個防毒移除,win10找回win7控制台在搜尋打上control就出現的,win7怎樣移除軟件懂不懂,在控制台找新增移除程式找你想要移除軟件點他右剔除除,看清楚你點的軟件,不要移除錯! ...
好的。謝謝

回覆 引用 TOP

咁防火牆用win10 ok嘛?
定係要裝zonealarm/comodo之類好d?

Win10  本身有 firewall and Antivirus.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ksl06 於 2020-8-4 09:21 PM 發表

咁防火牆用win10 ok嘛?
定係要裝zonealarm/comodo之類好d?
Win10內建防火牆比較自動化,並放行大部份軟件
但若對軟件知識不深的不建議裝第三方防火牆
若真的想控制軟件連網個人會建議用Comodo或windows firewal control

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]