• 瀏覽: 3,685
  • 回覆: 32
附圖為小弟的電腦配置
新購入1 TB M.2 SSD, 插入後無反應兼令2TB WD HDD同DVD機無埋
得番裝有WINDOW另外一隻既M.2 SSD係到
但關機後將新買個隻SSD拔出後再開機
HDD同DVD又出番黎打去capital冇人聽
有無高手可教我點做?
小弟打算最worse既情況下就係成部機托番正都維修

附件

2.jpeg(90.93 KB)

2020-7-13 11:00 AM

小弟的電腦配置

我很醜,但我很快樂
我的恩典夠你用的,因為我的能力是在人的軟弱上顯得完全。

引用:
原帖由 焰之浪子 於 2020-7-13 11:00 AM 發表

附圖為小弟的電腦配置
新購入1 TB M.2 SSD, 插入後無反應兼令2TB WD HDD同DVD機無埋
有無高手可教我點做?
小弟打算最worse既情況下就係成部機托番正都維修 ...
https://www.asrock.com/mb/AMD/B450M Pro4/index.tw.asp#Specification

留意依句:
- 4 x SATA3 6.0 Gb/s 連接埠, 支援 RAID (RAID 0, RAID 1 和 RAID 10), NCQ, AHCI 和 Hot Plug*
- 1 x Ultra M.2 插槽 (M2_1), 支援 M Key 2242/2260/2280 型 M.2 PCIe 模組至 Gen3 x4 (32 Gb/s) (Matisse, Picasso, Summit Ridge, Raven Ridge 和 Pinnacle Ridge) 或 Gen3 x2 (16 Gb/s) (Athlon 2xxGE 系列 APU)**
- 1 x M.2 插槽 (M2_2), 支援 M Key 2230/2242/2260/2280 型 M.2 SATA3 6.0 Gb/s 模組

*M2_2 與 SATA3_3 共享通道。其中一個被使用則另一個將會停用。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 焰之浪子 於 2020-7-13 11:00 AM 發表

附圖為小弟的電腦配置
有無高手可教我點做?
似1T M.2 SSD同HDD/DVD SATA channel有conflict,議建check番mb user guide是否有此限制

回覆 引用 TOP

你睇返底板Spec多插m.2會令其他Sata接口失效。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-13 11:18 AM 發表

你睇返底板Spec多插m.2會令其他Sata接口失效。
樓主冇check user guide就冇計...
正常應該用新果件做system boot disk,似乎要用佢重裝WinOS啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-7-13 11:13 AM 發表

https://www.asrock.com/mb/AMD/B4 ... w.asp#Specification

留意依句:
- 4 x SATA3 6.0 Gb/s 連接埠, 支援 RAID (RAID 0, RAID 1 和 RAID 10), NCQ, AHCI 和 Hot Plug*
- 1 x Ultra M.2 插槽 (M2_1), 支援 M K ...
但係我一插左落去
新個隻ssd係無反應和hdd及dvd都甩曬咁…
唔似係著左隻新ssd而令到hdd同dvd都斷左?
不過如屬師兄所言,我是否需要更換底板才可以使用兩隻m.2 ssd?
因為我在購買前,有同sales confirm過係可以同時使用兩隻ssd我先買
如果咁樣既話,大家覺得我有無機會可以退左隻新買既ssd…?

我很醜,但我很快樂

引用:
原帖由 焰之浪子 於 2020-7-13 11:49 AM 發表

但係我一插左落去
不過如屬師兄所言,我是否需要更換底板才可以使用兩隻m.2 ssd?
因為我在購買前,有同sales confirm過係可以同時使用兩隻ssd我先買
如果咁樣既話,大家覺得我有無機會可以退左隻新買既ssd…? ...
有冇再check番user guide作確認先?
對嘅即係sales隨口up咯

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-7-13 11:58 AM 發表

有冇再check番user guide作確認先?
對嘅即係sales隨口up咯
師兄指check底板user guide嗎?

我很醜,但我很快樂

引用:
原帖由 焰之浪子 於 2020-7-13 12:06 PM 發表

師兄指check底板user guide嗎?
係!

回覆 引用 TOP

B450M Pro4
AMD AM4 Socket
Supports DDR4 3200+ (OC)
1 PCIe 3.0 x16, 1 PCIe 2.0 x16, 1 PCIe 2.0 x1
AMD Quad CrossFireX
Graphics Output: HDMI, DVI-D, D-Sub
7.1 CH HD Audio (Realtek ALC892 Audio Codec), ELNA Audio Caps
4 SATA3, 1 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4), 1 M.2 (SATA3)
2 USB 3.1 Gen2 (Rear Type-A+C)
6 USB 3.1 Gen1 (2 Front, 4 Rear)
Realtek Gigabit LAN

M.2 X2 點解你會有問題

引用:
原帖由 熊。貓 於 2020-7-13 12:16 PM 發表

B450M Pro4
AMD AM4 Socket
Supports DDR4 3200+ (OC)
1 PCIe 3.0 x16, 1 PCIe 2.0 x16, 1 PCIe 2.0 x1
AMD Quad CrossFireX™
Graphics Output: HDMI, DVI-D, D-Sub
7.1 CH HD Audio (Realtek ALC892 Au ...
e個spec節錄冇up有冇限制喎

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-7-13 12:22 PM 發表

e個spec節錄冇up有冇限制喎
我比較想知佢新買既SSD係邊隻,仲有佢插左係邊個M.2 位

引用:
原帖由 熊。貓 於 2020-7-13 12:23 PM 發表

我比較想知佢新買既SSD係邊隻,仲有佢插左係邊個M.2 位
如果冇限制就插邊個都得啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 焰之浪子 於 2020-7-13 11:49 AM 發表

但係我一插左落去
如果咁樣既話,大家覺得我有無機會可以退左隻新買既ssd…? ...
其實流主要求所有插頭都用得著,唯有向高階x570 入手,圖中Spec有關於M.2接口技術問題。

回覆 引用 TOP

引用:

附圖為小弟的電腦配置
有無高手可教我點做?
你插錯位啦, 新買果隻一定要插M2 1個位, 舊果隻讓位去 M2 2 個位

BIOS 應該可以指定M2 2 來起機的

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]