• 瀏覽: 2,773
  • 回覆: 29
自已隻機箱爛咗,搵咗隻HP舊機箱換入去,隻HP機箱基本上同標準機箱冇分別,只係有啲線唔夠長要自己加長,裝好晒開機電源燈閃一兩秒部機就息番,經一輪問題查找﹐發現只要不加那磈跟底板的金屬背板就能正常開機,但舊機箱就沒有這問題
我懷疑HP機箱跟底板是不是有短路情況? 但若真有短路不是會出現更嚴重燒牛或底板?

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-7-5 01:17 AM 發表

自已隻機箱爛咗,搵咗隻HP舊機箱換入去,隻HP機箱基本上同標準機箱冇分別,只係有啲線唔夠長要自己加長,裝好晒開機電源燈閃一兩秒部機就息番,經一輪問題查找﹐發現只要不加那磈跟底板的金屬背板就能正常開機,但舊機箱就沒有這問題
我懷疑HP機箱跟底板是不是有短路情況? 但若真有短路不是會出現更嚴重燒牛或底板? ...
直情係短路啦,此機箱不能用,去新高登買個祖國雜牌機箱都係百幾蚊,唔洗煩

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-5 02:07 AM 發表

直情係短路啦,此機箱不能用,去新高登買個祖國雜牌機箱都係百幾蚊,唔洗煩
都唔煩嘅,而家冇用金屬背板一切正常使用中,有冇暗病就唔知
所以而家唔急睇arm至買

回覆 引用 TOP

廠機和街版的底板銅柱位置未必相對,好易頂到會短路燒底板。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-5 09:16 AM 發表

廠機和街版的底板銅柱位置未必相對,好易頂到會短路燒底板。
柱位對嘅,不過HP箱多咗4個cpu fan柱位,而且佢唔係用銅柱而係直接用機箱本身鐵板壓個凸位出嚟(接觸點會比一銅柱大點),多餘嘅呢啲凸位都用膠紙做了絶緣

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-7-5 02:36 PM 發表

柱位對嘅,不過HP箱多咗4個cpu fan柱位,而且佢唔係用銅柱而係直接用機箱本身鐵板壓個凸位出嚟(接觸點會比一銅柱大點),多餘嘅呢啲凸位都用膠紙做了絶緣 ...
如果是街版標準atx  matx底扳或出腦場平平哋買個新機箱安全D。

回覆 引用 TOP

塊金屬背板同近唔近 ? 可能grounding問題, 底板本身會產生電磁幅射, 金屬背板無grounding會感生反向電磁場影響返底板, 金屬背板應該有條金屬引線駁返去金屬支架.

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-7-6 10:51 AM 發表

塊金屬背板同近唔近 ? 可能grounding問題, 底板本身會產生電磁幅射, 金屬背板無grounding會感生反向電磁場影響返底板, 金屬背板應該有條金屬引線駁返去金屬支架. ...
講緊呢磈嘢喎

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-7-6 01:36 PM 發表

講緊呢磈嘢喎
咁機箱有無漏電 ?

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-7-6 01:45 PM 發表

咁機箱有無漏電 ?
唔肯定, 而家唔裝背板PC正常使用中

回覆 引用 TOP

應該是有個位接觸引致短路。
慢慢檢查還有什麼多餘位置用膠紙包好絕緣。

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-7-7 11:24 AM 發表

應該是有個位接觸引致短路。
慢慢檢查還有什麼多餘位置用膠紙包好絕緣。
若睇arm買個新算了, 換箱嗰日都搞咗我成晚至isolate到個問題出嚟

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020/7/7 20:35 發表

若睇arm買個新算了, 換箱嗰日都搞咗我成晚至isolate到個問題出嚟
我是去淘X訂購機箱。 款式比香港更齊全。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]