• 瀏覽: 3,671
  • 回覆: 11
自已隻機箱爛咗,搵咗隻HP舊機箱換入去,隻HP機箱基本上同標準機箱冇分別,只係有啲線唔夠長要自己加長,裝好晒開機電源燈閃一兩秒部機就息番,經一輪問題查找﹐發現只要不加那磈跟底板的金屬背板就能正常開機,但舊機箱就沒有這問題
我懷疑HP機箱跟底板是不是有短路情況? 但若真有短路不是會出現更嚴重燒牛或底板?

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-5 02:07 AM 發表

直情係短路啦,此機箱不能用,去新高登買個祖國雜牌機箱都係百幾蚊,唔洗煩
都唔煩嘅,而家冇用金屬背板一切正常使用中,有冇暗病就唔知
所以而家唔急睇arm至買

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-5 09:16 AM 發表

廠機和街版的底板銅柱位置未必相對,好易頂到會短路燒底板。
柱位對嘅,不過HP箱多咗4個cpu fan柱位,而且佢唔係用銅柱而係直接用機箱本身鐵板壓個凸位出嚟(接觸點會比一銅柱大點),多餘嘅呢啲凸位都用膠紙做了絶緣

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-7-6 10:51 AM 發表

塊金屬背板同近唔近 ? 可能grounding問題, 底板本身會產生電磁幅射, 金屬背板無grounding會感生反向電磁場影響返底板, 金屬背板應該有條金屬引線駁返去金屬支架. ...
講緊呢磈嘢喎

引用:
原帖由 maoleitau 於 2020-7-6 01:45 PM 發表

咁機箱有無漏電 ?
唔肯定, 而家唔裝背板PC正常使用中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-7-7 11:24 AM 發表

應該是有個位接觸引致短路。
慢慢檢查還有什麼多餘位置用膠紙包好絕緣。
若睇arm買個新算了, 換箱嗰日都搞咗我成晚至isolate到個問題出嚟

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-7-7 08:49 PM 發表

我是去淘X訂購機箱。 款式比香港更齊全。
都睇過吓, 不過都唔係好多合心水, 我又想細, 但又要裝DVD rom, 2xHHD, 1xSSD, 可能要放棄隻DVD rom至得

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-7 10:25 PM 發表

Antec有只入門箱兩舊令水,有DVD盤雙3.5寸hdd架一個2.5寸ssd架應該啱樓主用,個箱又不大個。
VSK3000B 呢個可以諗諗, 同而家個HP差不多一樣大, 不過係心思思想搵個細啲tim嘅

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-8 12:34 AM 發表

恕我直言,閣下用得二手舊hp機箱應該套電腦不是什麼勁嘢(相信樓主對組裝電腦一知半解,街板最好最好不要放入廠機箱內,太多短路位置都不知藏在那裡?)充其量3,4代底板,求其找只入門箱待他安度餘年吧,要花巧要精細不是拿老爺機來搞囉, ...
都唔會搞乜花巧精細嘢主要都係按自已要求, 咁你都睇唔過眼
亦唔會吹自己點勁點叻,至於係咪一知半解,相信比上不足比下有餘
上呢度搞到好似比多錢比部機點勁比有料鬥寸

謝謝各位建議

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-8 07:26 AM 發表

你睇吓呢個精巧嗎?早排幫人更(個箱才$100,4寸厚)弊處是hdd裝不了多小個。11347170
有冇型號?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-8 05:53 PM 發表

求其上元州街新高登一字摟執咋,平價嘢五花八門,你可以上去慢慢揀。
ok

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]