• 瀏覽: 701
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
用緊msi z390 a pro , 9700K
目標:4.6ghz , 75度以下
一開始唔超頻都無問題,全自動,用風冷都ok
之後轉用自組水冷,超到4.8都ok,電壓都只係1.29,溫度都唔過70度
依家夏天好L熱,部電腦超過80度,所以直接重設bios,所有設定都係自動,速度係4.6,但電壓奇怪地去到1.3v,然後手動降低電壓至1.22v,然後打gta有時會突然熄咗,去到1.25都係咁,甚至未登入就有個笑哈哈,要將佢降至4.0先ok,可知係電壓問題,但係唔知咩問題ToT

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
9700起晒朵係火滾U,搞咁多野超5%算把啦,等夏天過去再玩

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-7-4 08:46 PM 發表

9700起晒朵係火滾U,搞咁多野超5%算把啦,等夏天過去再玩
我依家就係唔超都死

回覆 引用 TOP

reset BIOS CMOS

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

自動之後降電壓緊係死啦、係要降就去番處理器基頻 TDP 的定義操作點無渦輪加速既3.60 GHz

引用:
原帖由 subming 於 2020-7-5 03:11 AM 發表

自動之後降電壓緊係死啦、係要降就去番處理器基頻 TDP 的定義操作點無渦輪加速既3.60 GHz
試下先~

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 subming 於 2020-7-5 03:11 AM 發表

原來係enhanced turbo有問題,thx

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]