• 瀏覽: 2,309
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
請問有冇免費防毒軟件推介?
如果付費既又有咩推介?
唔裝防毒靠windows果個又夠唔夠?
好唔中意裝左又同其他軟件有衝突

熱賣及精選
引用:
原帖由 古灰蝦米 於 2020-7-4 07:52 PM 發表

如果付費既又有咩推介?
你試過裝咗變隻防毒軟件同其它邊隻軟件有衝突?

引用:
原帖由 古灰蝦米 於 2020-7-4 07:52 PM 發表

如果付費既又有咩推介?
1) AVAST, Bitdefender; 另外再加Malwarebytes free
2) 卡巴, Trend 等, 揀Internet Security 產品而唔係齋防毒
3) 無話唔夠, 正常大路主流應該擋到; 但始終係跟Win既, 即係要攪就自動會攪埋你, 信心點都低D
4) 人人用咩軟件都唔同, 有無衝突一定要裝左先會知

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
入面列咗唔同免費防毒

https://computer.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11029961&extra=page=1

樓上CHing提嘅都唔錯, 另外仲可以考慮卡巴free, avira free

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-7-5 01:41 AM 發表

入面列咗唔同免費防毒

https://computer.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=11029961&extra=page=1

樓上CHing提嘅都唔錯, 另外仲可以考慮卡巴free, avira free
多謝你既意見avira真係好受歡迎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-7-4 10:25 PM 發表

1) AVAST, Bitdefender; 另外再加Malwarebytes free
2) 卡巴, Trend 等, 揀Internet Security 產品而唔係齋防毒
3) 無話唔夠, 正常大路主流應該擋到; 但始終係跟Win既, 即係要攪就自動會攪埋你, 信心點都低D
4) 人人用咩軟件都唔同, 有無衝突一定要裝左先會知 ...
多謝你詳細回覆(1)既意思係裝2個free既?

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-7-4 10:04 PM 發表

你試過裝咗變隻防毒軟件同其它邊隻軟件有衝突?
好彩暫時未有,有果陣就太遲啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 古灰蝦米 於 2020-7-5 11:58 PM 發表

只不過係跟番你既問題次序分1至4咁啫

介紹果兩隻鐘意邊隻咪用邊隻
個人觀感: AVAST 主流大路, 防禦度高, 功能充足到甚至略嫌過多, 時不時會彈通知對用戶有多少影響; Bitdefender 簡潔強勁, overhead 勁細, 但過分強勁到有少少機會影響到一些正常軟件, 而且只得英文介面

留意用得免費防毒就要預有時要硬食彈出廣告通知。或者你可以揀slient mode 去避免, 但可能連真係警告通知都睇唔到

其他免費軟件無提既亦有少少意見分享:
AVG 已經俾AVAST 收購, 只得番個名, 基本上同AVAST已經無大差異
卡巴免費版安裝相對較煩, 一年免費後既處理亦比其他免費防毒差, 始終都係放唔低要收費既身段
AVIRA 以前就好, 依家越來越纍贅又大食
另外所有大陸既防毒軟件不論係金山或360等, 本身自己就係有夾硬送埋D 古怪神秘野, 又會過份收集你既資料。就算你唔介意都好, 最慘係絕對影響你部機既資源, 拖慢你部機。所以絕對需要敬而遠之。免費都唔好要。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 古灰蝦米 於 2020-7-5 11:58 PM 發表

網上流傳,使用AXXXX是有代價

既然卡巴都變成免費,但本地不包括在內:

🤣😂😆🍜🥣🍧🍨🥧🎂🍫🍬🍭🍡🍯🍮
▶️買膠紙,我只買中國的3M,因為其他的用唔到。

回覆 引用 TOP

嘩!有d咁既事!爬下文先,多謝分享!
本地既意思係?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-7-6 09:42 AM 發表

只不過係跟番你既問題次序分1至4咁啫

介紹果兩隻鐘意邊隻咪用邊隻
個人觀感: AVAST 主流大路, 防禦度高, 功能充足到甚至略嫌過多, 時不時會彈通知對用戶有多少影響; Bitdefender 簡潔強勁, overhead 勁細, 但過分強勁到有少少機會影響到一些正常軟件, 而且只得英文介面

留意用得免費防毒就要預有時要硬食彈出廣告通知。或者你可以揀slient mode ...
avira以前都好大食
各防毒利弊都好多下wo,弊對自己影響比較少既似乎比較可以選擇...
好需要用家意見同心得
邊個gg你

引用:
原帖由 古灰蝦米 於 2020-7-7 03:40 AM 發表

avira以前都好大食
各防毒利弊都好多下wo,弊對自己影響比較少既似乎比較可以選擇...
好需要用家意見同心得
邊個gg你
上面講過既基本上我都試過哂
我依家同公司主要主力用哂AVAST+Malwarebytes Free, 開左silent mode
Bitdefender 有少量機用緊, 但真係會撞某D軟件否則有諗過代替AVAST
有時間既咪下載哂落黎試, 每隻用番一兩個禮拜咁咪知囉. 試完唔啱就剷, 橫掂唔洗錢
有無聊人post 既AVAST"醜聞", 其實唔知佢地知唔知所有防毒軟件背後都有收集緊你數據?? 人地免費俾得出黎用就要預左有可能有個別野會俾人用左, 同你手機上玩免費App 要硬食跟據你用電話既profile 而塞俾你既廣告有分別咩?? 我上面唔推薦用大陸防毒唔係因為收集數據, 而係影響效能呀。咁介意既咪去買軟件用囉, 再唔係就唔該連電話電腦乜都唔好用, 仲要檬埋面上街唔好俾人影到

免費卡巴係依度下載
https://free.kaspersky.com/zt

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

AVAST is still available from Firefox and Chrome

According to PCMag, you can opt out of sharing info with AVAST.
This is fair enough.

https://www.pcmag.com/reviews/avast-free-antivirus
Editors' Note (1/27/2020): We recently reported on a problem with sharing of user data between Avast and its subsidiary Jumpshot. As of this writing, Avast has eliminated sending detailed information from its browser extensions to Jumpshot, but the online security component still necessarily sends each URL you visit to Avast for analysis. If you don't opt out of sharing, that URL history still goes to Jumpshot, and can still be used to match your supposedly anonymous data with your real personal profile. That being the case, we can no longer recommend Avast Free Antivirus as an Editors' Choice in the category of free antivirus protection. Kaspersky Security Cloud Free remains an Editors' Choice in that category.

Actress: 今田美桜、浜辺美波、永野芽郁
Book: 滄元圖, 大夢主, 砲台法師
Comic: キングダム
Game: 大航海時代Online
Singer: 杜このみ
Song: 夜に駆ける、香水
WFH

回覆 引用 TOP

付款用NOD32

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]