• 瀏覽: 1,304
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1

撳咗F1進入第二個畫面,請問跟住要點做?

熱賣及精選
睇第一張圖尾二果行
SMART status bad

即係壞碟

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-7-4 07:23 PM 發表

睇第一張圖尾二果行
SMART status bad

即係壞碟
有冇機會係hard disk啲線鬆咗?

引用:
原帖由 Frankie3111 於 2020-7-4 08:13 PM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Frankie3111 於 2020-7-4 08:13 PM 發表

炳師兄就話咗你聽乜問題喇。
你有冇郁過D線先?
如果你懷疑D線鬆咗嘅, 咪甩咗線重接,睇下仲有冇個行字囉。

回覆 引用 TOP

試吓用硬碟驗測軟件check 吓有冇壞死磁區

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Frankie3111 於 2020-7-4 07:14 PM 發表

撳咗F1進入第二個畫面,請問跟住要點做?
㩒F10 save & exit應該可以開到機,咁樣佢會skip咗你隻壞碟。但就快啲換碟,同埋睇下隻HDD仲有冇得救,盡快抄資料。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:

好奇一問,如果啲線鬆咗,點會檢測到隻硬碟ID ?

[一] 嚴禁宣傳,連結其他論壇/討論區或商業網頁

所有相同性質之綜合論壇或討論區均嚴禁宣傳。
不論在頭像,簽名檔,文章或短消息中,用任何形式的傳播來指示其他途徑;以顯示途徑指示/暗示會員可獲得其他途徑接觸別的論壇;蓄意張貼被過濾網頁,或未經網主同意的廣告或牟利網頁都屬犯規。

犯上述之版規者可被即時禁訪而不作任何通知。
本論壇管理員有權拒絕或制止任何網站連結,如被警告後再犯,等同廣告/宣傳論壇處理。

回覆 引用 TOP

S.M.A.R.T.我件板好舊, 佢有warning 要在BIOS 入面停咗佢,

部機照用.印象係咁, 好耐啦.

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP