• 瀏覽: 3,860
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
今日部電腦係前幾日長開咗48小時後!
今日一開機5分鐘後自動息機!之後再開試試!幾秒後自動息機!
相隔15分鐘後又可以正常開機運作!
自問對電腦唔係好熟悉!都想請教各位!究境佢係壞咩?應唔應該換吓火牛定換吓底板!
都想知到壞咩問題換咩零件?

熱賣及精選
先換火牛,唔得再換底板,唔好拿出去舖頭,會被人當水魚咁搶

先清理機內的塵埃

另外部機同零件是甚麼年份 ? (請詳述) , 可能有部份需要更換 !

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination
引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-4 04:56 PM 發表

先換火牛,唔得再換底板,唔好拿出去舖頭,會被人當水魚咁搶
吓!姐係點啊?本身對電腦唔係好有認識啊!姐係佢會偷換咗你啊?

引用:
原帖由 CobyIsaac 於 2020-7-4 04:59 PM 發表

先清理機內的塵埃

另外部機同零件是甚麼年份 ? (請詳述) , 可能有部份需要更換 !
好丫!唔該哂!我等陣影上黎丫!thx

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 4/7/2020 17:02 發表

好丫!唔該哂!我等陣影上黎丫!thx
上黎丫

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination
引用:
原帖由 CobyIsaac 於 2020-7-4 05:05 PM 發表

影咩上黎丫
sor!我搞錯未睇哂個回應!我以為你話影個配置
如果你話零件咩年份都有5年到喇

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 05:01 PM 發表

吓!姐係點啊?本身對電腦唔係好有認識啊!姐係佢會偷換咗你啊?
普遍的案例,話你底板CPU ram SSD全部壞曬要換,跟住收你一手價賣二手件俾你,幾個月後再壞過

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-4 05:07 PM 發表

普遍的案例,話你底板CPU ram SSD全部壞曬要換,跟住收你一手價賣二手件俾你,幾個月後再壞過
嘩!咁仆街無良架依家!
諗番又係唔係佢點賺錢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-4 05:07 PM 發表

咁嚇法樓主已經半條人命了,見10代唉五剛出,或者諗吓砌個部好過。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-7-4 05:26 PM 發表

咁嚇法樓主已經半條人命了,見10代唉五剛出,或者諗吓砌個部好過。
咁又唔係既!或者真係可能有D咁既真實過案!又唔奇!
咁你所咁講!整過部又幾錢到?

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 05:30 PM 發表

咁又唔係既!或者真係可能有D咁既真實過案!又唔奇!
咁你所咁講!整過部又幾錢到?
圖中唉五10500加 2x16g rgb Ram 512g m.2 tuf wifi6底板未計顯卡$5500

全部深水埗腦埸3c執料。

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 04:33 PM 發表

今日部電腦係前幾日長開咗48小時後!
今日一開機5分鐘後自動息機!之後再開試試!幾秒後自動息機!
相隔15分鐘後又可以正常開機運作!
自問對電腦唔係好熟悉!都想請教各位!究境佢係壞咩?應唔應該換吓火牛定換吓底板!
都想知到壞咩問題換咩零件? ...
自動熄機後等一等才可開機,很大機會是壞牛,當開機用一段時間後熄,用的時間越來越短,壞牛機會更大!

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 05:07 PM 發表

sor!我搞錯未睇哂個回應!我以為你話影個配置
如果你話零件咩年份都有5年到喇
5年機如果是文書機是夠用的

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blackkh 於 2020-7-4 07:42 PM 發表

自動熄機後等一等才可開機,很大機會是壞牛,當開機用一段時間後熄,用的時間越來越短,壞牛機會更大!
你講呢個情況就最似喇!相似度80%
咁又請教吓應該換邊種牛點買法!
其實本身對電腦唔係好熟!希望幫到手!thx你

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]