• 瀏覽: 5,156
  • 回覆: 10
引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-4 05:07 PM 發表

普遍的案例,話你底板CPU ram SSD全部壞曬要換,跟住收你一手價賣二手件俾你,幾個月後再壞過
咁嚇法樓主已經半條人命了,見10代唉五剛出,或者諗吓砌個部好過。

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 05:30 PM 發表

咁又唔係既!或者真係可能有D咁既真實過案!又唔奇!
咁你所咁講!整過部又幾錢到?
圖中唉五10500加 2x16g rgb Ram 512g m.2 tuf wifi6底板未計顯卡$5500

全部深水埗腦埸3c執料。

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 08:11 PM 發表

咁呢!又想了解吓呢個配置大概玩到d咩game!
其實我都有打機既!不過係用手機模擬器玩手遊多!
呢個應該夠?
好多中度遊戲已經可以,長掛模擬器顯卡最好1660Super 以上,用1650保證你痛苦不勘。

叫熟電腦朋友旁住你換牛加Ram.  如未有ssd 就加只重裝,windows 10

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 醉酒鬼 於 2020-7-4 10:08 PM 發表

5年來你清過塵未?
試吓清一清睇吓點先啦!
除塵記得帶除靜電手帶,好多師兄弟一玩清塵,成部枱機從始可以永別了。

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-4 11:53 PM 發表

依!呢個咩黎呢?邊到有得買?唔帶就部機好大機會玩完?
馬上去片
https://youtu.be/4LsHnRs0NIY

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-7 11:50 PM 發表

測試電容要用有電容檔的萬用錶,或者傳統的指針萬用錶都可以大概測到,無工具的話你都係直接買火牛啦
樓主好像基本組裝電腦仲係未太懂,拆火牛電容好易短路爆火花或觸電,相信比個米缸做膽有人未必敢做,買只新牛最實際。

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-7-8 09:24 AM 發表

但樓主話要挑戰嘛, 咪由佢挑下囉

但記住大電容要 discharge, 否則死左人, 唔好話我無講
咁又係電髮錢都可以慳返

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-7-8 09:33 AM 發表

對...
折牛都危險,冇電底就吾好搞,吾係樣樣野望一望YT就識,小則放煙花,大則就...
大則係咪有機會出執屍隊上門收遺體係咪?

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-7-8 10:02 AM 發表

應該係,除非吾係
好多電器工業意外都係咁發生,380v對人體傷害好大,搞380v以上電壓唔講得笑。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 薄荷甜餅 於 2020-7-8 05:06 PM 發表

咁係咪買張強D既RAM卡就解決問題?
底板Ram可以加到2x8g 顯卡用gtx1660s $1980 ddr6 6g應該十分夠做。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]