• 瀏覽: 3,826
  • 回覆: 25
開機密碼錯左, 入吾到 Window , 吾知點算, 求救

我只有 1  個user , 冇 adminstrator , 但忘記密碼
求救

附件

IMG-20200703-WA0013.jpg(97.4 KB)

2020-7-3 09:26 PM

熱賣及精選
還返部手提電腦比人啦~ 

引用:
原帖由 atomz 於 2020-7-3 09:32 PM 發表

還返部手提電腦比人啦~
呢部系 desktop 機

回覆 引用 TOP

冇計,唯有重娤 windows ,硬㭀files 備份先

引用:
原帖由 2505759739 於 2020-7-3 09:55 PM 發表

冇計,唯有重娤 windows ,硬㭀files 備份先
入吾到去, 備吾到份 , 咪死得

引用:
原帖由 ben29ben29 於 2020-7-3 10:04 PM 發表

入吾到去, 備吾到份 , 咪死得
希望你冇啟動bit locker加密硬碟,咁你最少可以用Linux live USB 起機,抄返D檔案出嚟先。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-7-3 10:07 PM 發表

希望你冇啟動bit locker加密硬碟,咁你最少可以用Linux live USB 起機,抄返D檔案出嚟先。
冇bit locker, 但不可以入 bios 搞嗎 ?  
什麼是 Linux live ? 是軟件 ?

把成個SSD/HDD拆出來裝落第2部腦把所有檔案備份. 之後, 再clean install win10..  

引用:
原帖由 ben29ben29 於 2020-7-3 10:17 PM 發表

我用過幾好用           https://walker-a.com/archives/2040

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

佢連win10都入唔到去喎, 裝個屁咩,,, 

引用:
原帖由 atomz 於 2020-7-3 10:33 PM 發表

把成個SSD/HDD拆出來裝落第2部腦把所有檔案備份. 之後, 再clean install win10..   
Thanks !!

拆鬼咗隻HDD出嚟,裝去第二部已有boot機功能的電腦度,咁佢就成為D:,嗱嗱林抄晒要嘅files出嚟,再剷鬼咗佢,唔使同佢客氣。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 atomz 於 2020-7-3 10:48 PM 發表

佢連win10都入唔到去喎, 裝個屁咩,,, 
可以用usb pe來boot起部機清除密碼的,大部份usb pe都有此功能亦可在pe功能下去抄出資料,不用入到windows,pe都有windows功能,有些pe有win10版本,介面同win10一樣

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ben29ben29 於 2020-7-3 11:02 PM 發表

Thanks !!
用我介紹那個軟件製作一boot機usb pe就可清除密碼的,其實很多usb pe都有此功能,有些pe更加是一完整windws功能,pe是用來救機

盛衰交替,物極必反

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ben29ben29 於 2020-7-3 10:17 PM 發表

入Bios你想搞咩?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右