• 瀏覽: 1,815
  • 回覆: 15
是咁的.我有部HP Notebook,有SSD同HDD.
因為某些原因,想分別裝2套Windows10在SSD 同HDD.希望2套Windows10運作完全獨立,不會影響另一套Windows. 可行嗎?

熱賣及精選
引用:
原帖由 elfland 於 2020-7-2 12:02 AM 發表

因為某些原因,想分別裝2套Windows10在SSD 同HDD.希望2套Windows10運作完全獨立,不會影響另一套Windows. 可行嗎?
可以

回覆 引用 TOP

可以的。情況尤如:

一個男人,可以同時有一個老婆和一個情人的。

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2020-7-2 12:40 AM 發表

可以的。情況尤如:

一個男人,可以同時有一個老婆和一個情人的。
但要在任何情況下不能讓她們看見對方, 給她們看到你有兩頭"home"是很捱險的事情.

引用:
原帖由 sailorbb 於 2020-7-2 05:52 AM 發表

但要在任何情況下不能讓她們看見對方, 給她們看到你有兩頭"home"是很捱險的事情.
正常情況下兩個放埋一齊其中一個只會睇到另一個嘅骨頭、肌肉、內臟 唔會知果個係人

Do you feel the heartbeat of land?

回覆 引用 TOP

如果只係試野用, 簡單D可以用VM 解決

起碼唔洗攪到boot 既野

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

唔係試野架,真係想裝2套Windows

引用:
原帖由 elfland 於 2020-7-2 12:13 PM 發表

唔係試野架,真係想裝2套Windows
要fdisk過個C drive 分多個drive出嚟先得
有乜嘢唔可以用兩個user解決而要兩套Windows?
一套Pro用嚟開IIS 一套Home用嚟一般用?

Do you feel the heartbeat of land?

引用:
原帖由 園田都市線 於 2020-7-2 01:28 PM 發表

要fdisk過個C drive 分多個drive出嚟先得
有乜嘢唔可以用兩個user解決而要兩套Windows?
一套Pro用嚟開IIS 一套Home用嚟一般用?
兩個user 呢個方法可以試下先.唔得先裝兩個windows

引用:
原帖由 elfland 於 2020-7-2 05:26 PM 發表

兩個user 呢個方法可以試下先.唔得先裝兩個windows
路過請教!
請問如果在Win10使用兩個User, 是否必須要用兩個不同電郵地址才能處理?

引用:
原帖由 amanchau 於 2020-7-5 02:10 PM 發表

路過請教!
請問如果在Win10使用兩個User, 是否必須要用兩個不同電郵地址才能處理?
可以用本機戶口 (Local Account)

https://briian.com/63316/

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-7-5 03:24 PM 發表

可以用本機戶口 (Local Account)

https://briian.com/63316/
收到, 唔該哂, 朱投炳師兄!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 elfland 於 2020-7-2 12:02 AM 發表

可以,裝落另一個 :

以上分析純粹本人斷估
並沒有任何理性或非理性根據
請勿隨意跟隨或參考
投資或投機可升可跌,可導致虧損或盈利
投資或投機前可參考所謂專家意見
專家對各下的投資盈虧並沒有任何責任
如有需要,可高聲呼叫『唔好』向大戶救助

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右