• 瀏覽: 1,275
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
想返部黎存相,片。
用慣windows機。
Mac機開檔案過文件會唔會麻煩d?

熱賣及精選
引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020-7-1 09:51 PM 發表

想返部黎存相,片。
用慣windows機。
無特別原因就用返PC,不過用Mac都好容易,網上睇或買本書自學都得。

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020-7-1 09:51 PM 發表

想返部黎存相,片。
用慣windows機。
"存相,片".......係咪應該買部NAS?

回覆 引用 TOP

用慣mac個photos管理好方便

MAC機如果識用terminal輸入commands
有些修改編輯和管理工作是比Windows機方便。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020/7/1 21:51 發表

想返部黎存相,片。
用慣windows機。
可以搵部2012 年 i7 Mac mini。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-7-12 10:32 AM 發表

用慣mac個photos管理好方便
想問下相片同影片。係唔係分開?
謝謝。

引用:
原帖由 wingwing1234566 於 2020-7-12 05:28 PM 發表

想問下相片同影片。係唔係分開?
謝謝。
實際儲存唔係分開,佢可以按類型分類分組

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Counrty_lam 於 2020-7-1 10:36 PM 發表

無特別原因就用返PC,不過用Mac都好容易,網上睇或買本書自學都得。
x2

要做樓主既野,Mac 定 Windows都得,完全睇自己

但亦同意其他網友話既:儲野唔應該睇你用咩機,而係你應該用一個獨立儲存裝置,咁你無論用Mac 定Windows之餘,甚至手機都可以方便存取。

NAS, 外置HDD甚至雲儲存,先應該係你諗既選擇。 反而你用唔用Mac都無關係。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

以系統內置照片儲存 photo organiser, Mac 比 Windows 優勝,畢竟 Mac 機強項搞影音視藝

若嫌內執相吾夠 pro,可以用外掛程式。但我還是把最滿意的放回 Mac Photo,方便家爺仔乸。

回覆 引用 TOP

我吾多搞孖屎果啲野,Mac Photo built in 夠啦。

回覆 引用 TOP

Mac 同 Windows 分別係有,但用法好快習慣,如果你要打機用CAD就windows,否則MAC 首選

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]