• 瀏覽: 2,404
  • 回覆: 81
本主題由 peterchan 於 2020-7-1 06:10 PM 關閉
本身用緊atx機箱 i7 4790 + gtx780,
但愈到夏天,部機排放熱氣就愈黎愈嚴重,
有時冇熄機出街再返到屋企,係明顯會感受到熱浪。
有諗過用水冷減少熱量,但作為一個冷氣佬,深知其實係搵笨,例如:洗散熱Coil麻9煩。

首先要知道自己部機嘅用途
1.陳年舊ONLINE GAME
2.睇YOUTUBE
3.loop Facebook
......諗諗下發現原來自己要求只係咁低(妖。。我部ATX真係白砌)

第二步,物色岩自己嘅機箱
由於部ATX唔掉得(因為有D software 只能用win7)
檯細要就位,所以搵下近年多人用嘅迷你廠機。

見到Lenovo 部M920X Tiny(正啊!好似見到初戀嘅感覺,係佢喇!!!)
但見到部野個價錢...爬街啦,肉赤唔捨得買(淘佬準系統乜都冇都賣$1500)

放棄..自己搵料砌
華擎A300 唔錯,但太肥 SKIP
華擎A320TM-ITX板 睇落唔錯,但評論佢得單通道 SKIP!
ONDA A320-IPC 有用過國產平板就聽過呢個牌子。評論講佢有雙通 (本來想用佢)

物色到呢個箱,但個底板冇配半高背板

終於入正題↓

見到呢間大陸廠機嘅機箱,符合審美觀 買!
搵一搵原來已經下左架唔再出...
愈諗愈難過,Plan1 唔通就行後備方案,二手都照殺啦(然後就去左咸魚收購)

到集運倉->到手 總共用左成個星期

開個二手箱↓

WTF...WuHan

不過寄件地唔係果到,但都即時黎個全箱大消毒 酒精噴噴噴抹抹抹

開蓋↓

機箱採用抽出式設計

同部SE 一代做個對照

WIFI卡, M.2 SSD,加個HDD架
雙銅管散熱器

RAM位置於散熱鋁片下方

機背I/O ,冇錯! 得一個HDMI輸出
(其實底板仲有個HDMI輸出係機頂,但個箱冇開洞,但實測係用到)

實物機身圖(已POWER ON)

2400GE cpu , AMD YES!
原配係4GB x2 我將佢升到8GB x2

原配係m.2 sata ssd,我將佢升做m,2 nvme ssd

最後同部IPAD MINI5 做個對照。

-

用BURNINTEST 煲佢,用8X W

原廠火牛90W ....都預得幾盡

我換隻DELTA 120W 火牛俾佢穩陣D

再煲一次, 95W .....

總結: AMD嘅TDP真係僅供參考

電腦夠用咪得囉,砌太勁用唔著都係浪費

引用:
原帖由 louie186 於 2020-6-30 02:17 PM 發表

電腦夠用咪得囉,砌太勁用唔著都係浪費
冇錯,後生果陣唔識諗,洗一大舊錢砌完原來用唔著,仲要捱熱氣

回覆 引用 TOP

都唔明點解依家啲新機箱設計硬碟位冇風扇吹住?...我覺得等同謀殺硬碟。

引用:
原帖由 alee001 於 2020-6-30 02:29 PM 發表

都唔明點解依家啲新機箱設計硬碟位冇風扇吹住?...我覺得等同謀殺硬碟。
我覺得佢其實冇預我裝HDD,應該要裝SSD,SSD耐高溫好過HDD

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 2020-6-30 02:29 PM 發表

同意,
在下認為前後都有較扇較安全。细细的扇也好。

回覆 引用 TOP

樓主機箱好靓仔,
在下唔太熟,
真系唔夠胆玩咁的色case..
净係想用边隻case己頭都爆,
己经决定唔用顯咭都冧唔掂

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-6-30 02:44 PM 發表

樓主機箱好靓仔,
在下唔太熟,

正常閒置使用 ,現時冇開冷氣,粒U 47度, 我接受到

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-6-30 02:44 PM 發表

樓主機箱好靓仔,
在下唔太熟,
底板有分好多種,你要玩樓主果種,
一定係ITX底板和ITX機箱
大D GA係m.ATX,
最大散熱最好係ATX機箱

引用:
原帖由 酷東 於 2020-6-30 03:03 PM 發表

底板有分好多種,你要玩樓主果種,
一定係ITX底板和ITX機箱
大D GA係m.ATX,
最大散熱最好係ATX機箱
ITX都有少少分別,我上面提果幾款底板都係用外置火牛供電

引用:
原帖由 loveying 於 2020-6-30 03:11 PM 發表

其實電腦冇咩好講,因為現時D中學課外活動係有砌機班學
我講緊係好耐歷史,要識GA野
依家D BAN3學校都有教
我D資訊過左期了
佢地教砌機又上堂
D讀書一定識砌!

引用:
原帖由 loveying 於 2020-6-30 03:11 PM 發表

同埋你買一台電腦返屋企,點都有4,5年比你玩
同電視,手機差唔多
部電腦唔係最UPDATE,仲同人討論,得淡笑
甚麼ITX,m.atx,atx底板,機箱
火牛點選購,
學校教哂你了
教埋你點裝砌,cpu點簡,點睇份電腦清單買咩
早20年有教啦依d!
我講緊n年野,要有資金買,先可以討論!
冇錢永遠講緊舊資訊!人地咪唔同你玩囉

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酷東 於 2020-6-30 03:18 PM 發表

其實電腦冇咩好講,因為現時D中學課外活動係有砌機班學
我講緊係好耐歷史,要識GA野
依家D BAN3學校都有教
我D資訊過左期了
佢地教砌機又上堂
D讀書一定識砌! ...
haha,我就係曾經嘅學生,到大左發現學完冇乜用,壞左都係換,冇得"維修"

引用:
原帖由 loveying 於 2020-6-30 03:23 PM 發表

haha,我就係曾經嘅學生,到大左發現學完冇乜用,壞左都係換,冇得"維修"
你要不斷花錢update,不斷買新野,先能掌握電腦新資訊!
你永遠用舊的,人地點受我玩呢?
好似你10年前買電視用1萬銀買,
到依家有8k電視,係android電視機來
你同人講fhd電視ga野?斷哂節啦wo!
仲有人同你講?冇了

引用:
原帖由 loveying 於 2020-6-30 03:23 PM 發表

冇得維修只係因為你學得唔夠深入啫。你學到識診斷電路板線路問題嘅深入程度,就會有得維修喇。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]