• 瀏覽: 1,012
  • 回覆: 11
本主題由 peterchan 於 2020-6-30 09:19 AM 分類
風扇,usb 全部著燈,但係個mon冇反應,會係咩解究??

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 樹上雀躍的師兄 於 2020-6-29 01:22 AM 發表

樓主其實組裝電腦,最忌新瓶舊酒或舊酒新瓶,當中你好熟知那運作和有舊CPU你點玩都得,試吓重插Ram和reset bios都係唔得唯有上(看四)代理搞。
無論Ryzen 3代或intel 10代緊係一套買,昨日和朋友執了套10代10500 Ram用2x16g 不計顯卡和機箱才$5450不是十分貴的。

回覆 引用 TOP

個MON太舊要換MON?
查實有冇睇你機件和MON夾唔夾?
依家D MON唔係用HDMI線,用其他線嫁啦好似係DP線

引用:
原帖由 酷東 於 2020-6-29 09:36 AM 發表

個MON太舊要換MON?
查實有冇睇你機件和MON夾唔夾?
依家D MON唔係用HDMI線,用其他線嫁啦好似係DP線
無乜關係,昨日買那套板u又用Onboard dvi 七年前舊芒一樣無問題。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-6-29 10:11 AM 發表

無乜關係,昨日買那套板u又用Onboard dvi 七年前舊芒一樣無問題。
依家D底板好似唔洗插LAN線,有行PCIE 卡GA WIFI6
依家好似係內置,
姐係好似網路電視靠router,上網

回覆 引用 TOP

依家d機箱背面有2條天線,比你連router來上網
我早幾個月睇到d新底板咁玩法

引用:
原帖由 樹上雀躍的師兄 於 2020-6-29 01:22 AM 發表

換左條hdmi線佢啦,你可能屈到,咪冇畫囉,
因為我試過,咁樣冇畫

回覆 引用 TOP

試過部Deskmini A300+3400G裝完Linux有咁情況,check完一輪結果係Linux Grub同A300個UEFI 撞咗,要short CMOS reset jumper, reset完CMOS,再boot 機後係BIOS set返CSM mode先攪掂,相信樓主應該無咁煩

🥜者清,爨者迷🗨( ̄Д ̄)y🚬每逢佳節倍確診
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酷東 於 2020-6-29 10:31 AM 發表

依家d機箱背面有2條天線,比你連router來上網
我早幾個月睇到d新底板咁玩法
包裝盒內有組鯊魚鮨天線好有型的。

回覆 引用 TOP

過保養未 ? 未過拎去check好過, 所有野著唔一定正常

回覆 引用 TOP

引用:

試吓再插過ram同display card可能插唔實

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]