• 瀏覽: 2,738
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
最近想換電腦,因家裏有貓,想搵個防塵好的ATX或MATX(較想要matx 多)箱。
請問有冇好推介?
有靜音較好,不用光或玻璃
不用水冷
對cdRom 冇要求,
舊火牛18cm 長,
2個3.5" 位。。。
價錢大約一千樓下,當然越平越好但防塵最優先
請推薦,thanks

得失前緣已定  聚散本是平常  執著徒增煩惱  灑脫樂得自然

Success is a journey not a destination

回覆 引用 TOP

咩防塵都無用, 在入風位加塊3M 空氣濾網(冷氣機用的)就完美解決

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-26 12:57 AM 發表

咩防塵都無用, 在入風位加塊3M 空氣濾網(冷氣機用的)就完美解決
3m可能係最後方案。。。但怕太阻入風會使機箱變負壓

引用:
原帖由 samuelngcw 於 2020-6-26 08:15 AM 發表

3m可能係最後方案。。。但怕太阻入風會使機箱變負壓
不會的, 3M 的風阻很低, 它的原理是用靜電吸住塵

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-26 08:56 AM 發表

謝謝ching 資訊,請問知唔知3m幾耐先要換一次?

回覆 引用 TOP

新式的M.ATX機箱, 都會面層有磁力尼龍防塵網, 有加靜音,,,

Thermaltake, Silverstone, Coolermaster, Antec .. 自己找找, 費事比人話賣廣告

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-26 08:56 AM 發表

孔細過普通電腦隔塵網的話, 一定會阻風啲.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samuelngcw 於 2020-6-25 10:45 PM 發表

最近想換電腦,因家裏有貓,想搵個防塵好的ATX或MATX(較想要matx 多)箱。
請問有冇好推介?
有靜音較好,不用光或玻璃
不用水冷
對cdRom 冇要求,
舊火牛18cm 長,
2個3.5" 位。。。
價錢大約一千樓下,當然越平越好但防塵最優先
請推薦,thanks ...
Antec P5

回覆 引用 TOP

入風位全部用上隔塵網咪就係隔塵箱囉

引用:
原帖由 subming 於 2020-6-26 02:35 PM 發表

入風位全部用上隔塵網咪就係隔塵箱囉
我現用姑媽機箱3入1出,所有入風位都有隔塵網,但都係超大塵。。。

引用:
原帖由 samuelngcw 於 26/6/2020 14:41 發表

我現用姑媽機箱3入1出,所有入風位都有隔塵網,但都係超大塵。。。
所有入風位都有隔塵網都大塵、點解咁反常、要搵出超大塵既真正原因、一定係有塵無經過隔塵網入到去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-26 12:57 AM 發表

其實呢啲濾網只可以隔到啲大粒0既塵, 細微個啲一樣入到機箱, 隔一排你打開個機箱就會發現入面好多黑色幼沙咁0既塵, 同埋呢啲濾網一嚟好快塞,二嚟唔平 一塞部機就overheat, 我覺得普通跟機個啲類似冷氣機個啲濾網加定期清塵就已經足夠

回覆 引用 TOP

引用:

3m靜電filter我都有買俾冷氣機用
但風阻一定唔細
冷氣機佢都suggest唔好完全cover晒個隔塵網,只可以剪2/3
空氣清新機更加只可以cover1/2
電腦啲風扇仔應該會幾受影響下

回覆 引用 TOP

電腦只有一個方法防塵.....

https://www.youtube.com/watch?v=wRVN369AUT0

其他所謂防塵CASE都需要抽鮮風入去降溫,其實冇乜用

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]