• 瀏覽: 788
  • 回覆: 6
用緊Tenda AC23 AC2100 WIFI Router

我大約有10個devices 連左個router, 其中只有一個device用左家長管理 (Parental Control)
每日只可以在7:00am ~ 10:30pm 之間上網.
但唔知點解用用下個router會隨機選其他devices行左呢個設定. 搞到隨機會上唔到網 !
已經更新了最新既firmware, 可惜問題沒有解決。

請問有冇師兄遇過這問題, 怎樣解決 ?

用IP 定係mac address 去揀定你要管理果部device?

如果用IP既, 有無同部device設定固定IP?

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 春天野性的肚腩 於 2020-6-25 07:14 PM 發表

用緊Tenda AC23 AC2100 WIFI Router

我大約有10個devices 連左個router, 其中只有一個device用左家長管理 (Parental Control)
每日只可以在7:00am ~ 10:30pm 之間上網.
但唔知點解用用下個router會隨機選其他devices行左呢個設定. 搞到隨機會上唔到網 !
已經更新了最新既firmware, 可惜問 ...
step 1, 設定固定ip

step 2, 最好重新設定家長控制

附件

SnapCrab_NoName_2020-6-26_15-10-2_No-002.png(130.94 KB)

2020-6-26 03:14 PM

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-6-26 03:14 PM 發表

step 1, 設定固定ip

step 2, 最好重新設定家長控制
已經是這樣做, 但情況沒有改善。
我也試過重置所有設定,但家長管理記錄仍然存在。
現在很煩惱 !

引用:
原帖由 春天野性的肚腩 於 2020-6-26 08:07 PM 發表

已經是這樣做, 但情況沒有改善。
我也試過重置所有設定,但家長管理記錄仍然存在。
現在很煩惱 !
試設定每晚自啓一次, 如果唔得, 可能係router 問題. 打上客服問問.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.

回覆 引用 TOP

唔該哂各位,我再試試。

回覆 引用 TOP

try to reset the router to the default factory value

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]