• 瀏覽: 7,280
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 08:06 AM 發表

1000m啊,路由係華為ax3 pro
唔怪得
你部手機果D設備唔係最新,你ROUTER SET AX MODE實斷
你入去設定教返AC就唔斷了

你咁講咪明哂囉,唔係部部電話部部電腦支援AX
要睇支唔支援!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 08:07 AM 發表

無用電腦,都係電視睇YouTube netflix這樣的,手機也是
你電視都未必行到AC制,唔係新電視
依家電視未支援到AX MODE

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 08:07 AM 發表

無用電腦,都係電視睇YouTube netflix這樣的,手機也是
電視最新果款都係支援WIFI5,未支援到WIFI6
姐係你ROUTER SET AX,根本上唔支援!
WIFI5已經叻電視來計,WIFI5姐係要轉返AC
AC以下支援係N制
你去返你電視官網搵返型號睇下支唔支援!

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-5 08:13 AM 發表

電視最新果款都係支援WIFI5,未支援到WIFI6
姐係你ROUTER SET AX,根本上唔支援!
WIFI5已經叻電視來計,WIFI5姐係要轉返AC
AC以下支援係N制
你去返你電視官網搵返型號睇下支唔支援! ...
多謝你!部電視舊,應該不支援,我今日去睇下要點set。是否一定要帶部電腦過去呢?多謝師兄熱心

怪唔得,老婆話幾好啊,因為她手機是最新款嘅,我部iphone7+

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 08:49 AM 發表

多謝你!部電視舊,應該不支援,我今日去睇下要點set。是否一定要帶部電腦過去呢?多謝師兄熱心
你睇返ROUTER個說明打IP入設定入面SET返
如果係2.4G就姐係行N制
5G就行AC/AX制

你如果係雙頻你部電視入2.4G果度咪得囉
根本唔關線路事

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 08:52 AM 發表

怪唔得,老婆話幾好啊,因為她手機是最新款嘅,我部iphone7+
你IPHONE仲用緊7,緊係唔支援AX啦
簡返AC啦

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-5 08:54 AM 發表

你IPHONE仲用緊7,緊係唔支援AX啦
簡返AC啦
係,我手機昨晚過去才第一次連,我揀了5g,我宜家明白曬,即係唔使帶部電腦去,所有電視啊舊手機啊全部唔揀5g就得,我咁樣理解對嗎?多謝你呀

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 08:58 AM 發表

係,我手機昨晚過去才第一次連,我揀了5g,我宜家明白曬,即係唔使帶部電腦去,所有電視啊舊手機啊全部唔揀5g就得,我咁樣理解對嗎?多謝你呀
你簡5G都得,你要SET返AX/AC果攔或者SET死行AC

第2個問題!冇錯呀你全部連入2.4G就唔會有問題!
但2.4G行N制最高都係100M寬頻
咁你裝1000M咪哂左囉

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-5 09:00 AM 發表

你簡5G都得,你要SET返AX/AC果攔或者SET死行AC

第2個問題!冇錯呀你全部連入2.4G就唔會有問題!
但2.4G行N制最高都係100M寬頻
咁你裝1000M咪哂左囉
我舊屋係100m線路,用左多年咯,大人兩部手機一部電腦加埋一部電視一齊玩都可以,不過係有時斷線

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-5 09:03 AM 發表

我舊屋係100m線路,用左多年咯,大人兩部手機一部電腦加埋一部電視一齊玩都可以,不過係有時斷線
因為部部機有D唔支援AX制嗎
所以點解有D人唔換最新,唔UPGRADE部電腦
因為唔知支唔支援到
唔支援就好似你依家咁啦
所以電腦野要CHECK清楚依家風唔風行先買
點解D人唔買最新,佢唔係富二代,唔能夠部部手機換哂最新,
當然唔買AX ROUTER啦

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-5 09:06 AM 發表

因為唔知支唔支援到
唔支援就好似你依家咁啦
當然唔買AX ROUTER啦 ...
好,多謝你啦
今日下午過去睇下,到時候再反饋一下和大家分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 酷東 於 2020-7-5 09:06 AM 發表

因為唔知支唔支援到
唔支援就好似你依家咁啦
當然唔買AX ROUTER啦 ...
我來反饋一下,經過幾日,我現在可以肯定,寬頻無問題,頻繁斷線原因是華為ax3 pro,從一開始幾個鐘斷一次到現在一分鐘斷兩次,我換了個舊路由,就完全無問題啦。華為路由,中大伏!

引用:
原帖由 討論用戶2 於 2020-7-8 04:38 PM 發表

我來反饋一下,經過幾日,我現在可以肯定,寬頻無問題,頻繁斷線原因是華為ax3 pro,從一開始幾個鐘斷一次到現在一分鐘斷兩次,我換了個舊路由,就完全無問題啦。華為路由,中大伏! ...
師兄,天氣熱的 Router modem 過熱都會影響 Hang 機,我本人就 淘寶左個三層散熱架加內置三把風扇吹住散熱,避免過熱。

Amp: SR71A, Furutech X1, Graham Slee Solo ULD
Player: IPC, Hifiman 901
HP: HD800, HD600, HFI780, ATH- W5000 / A900X Ltd /
      Pro700 gold / ES7 / ES10, Philips X1, FA hope6  
IEM: ES velvet, CE531pro, HP-TWF11R, SA1, Klipsch X10
CM: MG6pro
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]