• 瀏覽: 3,587
  • 回覆: 50
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-24 05:26 PM 發表

今日去扲 個電池充電時間解決左
但出現左另一個問題
佢話每日關機第朝開機會認錯電變7格電
但其實係關機時間果個電黎
可以用到好耐……………… ...
知道樓主師兄已經解決了電池問題,先向樓主師兄說聲恭喜。

好好的繼續使用電腦吧。

熱賣及精選
引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-24 05:55 PM 發表

知道樓主師兄已經解決了電池問題,先向樓主師兄說聲恭喜。

好好的繼續使用電腦吧。

岩岩自己番屋企試
好似又唔正常
開頭正常 但充到88 時間開始愈充愈耐😂😂😂
但舊電的確比我之前粒電用得耐

引用:
原帖由 nguyenngochung 於 2020-6-23 08:16 PM 發表

外面整全是假貨來呀!唔好當自己高人一等唔聽人講搵到便宜又靚電就當正版,其實都係假貨來呀假貨只用機印一印號碼就可以扮正版啦!唔好又比人呃呀 ...
最弊都係唔便 同apple差唔多

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-24 11:06 PM 發表

岩岩自己番屋企試
好似又唔正常
開頭正常 但充到88 時間開始愈充愈耐😂😂😂
但舊電的確比我之前粒電用得耐
樓主師兄,你咁講,令我有不祥的預感了。

我重新再把這個帖詳細閱讀過,發現你曾經把電腦、充電器和密碼交付店鋪員工。

我希望我估錯吧,又或者我有點陰謀論,我感覺出了一點問題……

你都係快點用以下的免費軟件替你的電腦做個詳細的測試:
Geekbench 5.1【電腦跑分】
Cinebench Release 20【全速測試CPU】
AJA System Test【測試SSD讀寫能力】
Disk Speed Test【另一個測試SSD讀寫能力】

如果唔係幾明,可以睇返我早前曾經回過一個帖,【質感媲美 Macbook Pro:Surface Laptop 3 測試】中的參數。

我真的不希望,有人曾經用終端機,鍵入一些sudo【超級使用者設定】,把電腦的效能強行壓低,做出一種令人產生出【粒電用得耐】的錯誤感覺!

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-24 11:09 PM 發表

最弊都係唔便 同apple差唔多
樓主師兄,如果用跟蘋果專賣店價錢差不多而到街外店鋪更換Macbook Pro的電池,我真的無語了!

風險點都要跟價錢成正比的。

你去蘋果專賣店更換電池,當然有保證,冇風險,有保養,不用帶充電器,更諻論要提供使用者密碼吧!

這次是個血的教訓,經一事長一智,人在風雨中會成長的。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-25 01:02 AM 發表

樓主師兄,你咁講,令我有不祥的預感了。

我重新再把這個帖詳細閱讀過,發現你曾經把電腦、充電器和密碼交付店鋪員工。

我希望我估錯吧,又或者我有點陰謀論,我感覺出了一點問題……

你都係快點用以下的免費軟件替你 ...
唔係 因為我今日由80幾電一直用到30幾電 用左差唔多4個鐘
充電時間係正常 但一去到88就唔正常 依家停左99充唔到
佢話如果關機時間過夜聽朝開機有機會係百分之7電 但果7電係之前關機電量黎
可以用到好耐

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-25 01:10 AM 發表

樓主師兄,如果用跟蘋果專賣店價錢差不多而到街外店鋪更換Macbook Pro的電池,我真的無語了!

風險點都要跟價錢成正比的。

你去蘋果專賣店更換電池,當然有保證,冇風險,有保養,不用帶充電器,更諻論要提供使用者密碼吧!
:smi ...

可能係圖中所講
不過我都唔會再俾佢整嫁啦
換粒電搞左我成個月
部機掉低左10日
睇下自己解唔解決到
如果解決唔到換番粒舊原裝電 扲番去apple

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-25 01:12 AM 發表

唔係 因為我今日由80幾電一直用到30幾電 用左差唔多4個鐘
充電時間係正常 但一去到88就唔正常 依家停左99充唔到
佢話如果關機時間過夜聽朝開機有機會係百分之7電 但果7電係之前關機電量黎
可以用到好耐 ...
樓主師兄,做個測試也無妨,求個安心吧。

如果電腦是行半速,使用時間真的會長很多的。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-25 01:22 AM 發表

樓主師兄,做個測試也無妨,求個安心吧。

如果電腦是行半速,使用時間真的會長很多的。
明白 有時間會去試試
多謝你意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-25 01:20 AM 發表

可能係圖中所講
不過我都唔會再俾佢整嫁啦
換粒電搞左我成個月
部機掉低左10日
睇下自己解唔解決到
如果解決唔到換番粒舊原裝電 扲番去apple
樓主師兄,電池是有壽命的,絕對是不爭的事實。

我新買回來的Macbook Pro 16,不消一個月的時間,總充電容量已經由8770mAh下降至8555mAh了。

100%電力並不是代表到什麽的。

樓主師兄,我是一個高強度的電腦使用者,所以我習慣了經常檢查電池狀況和SSD的效能。

就以我為例,差不多一個月的時間,總電池容量已經由8770mAh下降至8555mAh,那即是一個月就下降了215mAh。

電池的實際壽命,應該是三年左右吧。

由於我用電腦的時間長,強度高,所以我在蘋果專賣店出機,就立即買了Apple Care,2,999元,佢保到我用到三年,我就心滿意足。

街鋪換佢比乜電你你知嗎粒電有無通過安全檢測都唔知、你小心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-25 01:39 AM 發表

樓主師兄,我是一個高強度的電腦使用者,所以我習慣了經常檢查電池狀況和SSD的效能。

就以我為例,差不多一個月的時間,總電池容量已經由8770mAh下降至8555mAh,那即是一個月就下降了215mAh。
電池的實際壽命,應該是三年左右吧。
由於我用電腦的時間長,強度高,所以我在蘋果專賣店出機,就立即買了Apple Care,2,999元,佢保到我用到三年, ...
請問師兄有開到MacOS 10.15.5的電池健康管理功能嗎?
我開左電池健康管理功能,1個月內總電池容量下降左500 mAh

引用:
原帖由 john123john 於 2020-6-25 02:06 PM 發表

請問師兄有開到MacOS 10.15.5的電池健康管理功能嗎?
我開左電池健康管理功能,1個月內總電池容量下降左500 mAh
師兄,我有開啟電池健康管理功能:

一直監察著電池的總容量,可以瞭解電池的狀態;我知道100%並不代表到什麽的。

我除了監察著Macbook Pro 16的電池,我亦會監察著Notebook PC的電池,這是我一貫的習慣。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 john123john 於 2020-6-25 02:06 PM 發表

師兄,電池容量損耗,是會因年月而增加的。

我的電池只是買了不足一個月,所以首月下降了215mAh亦不足為奇。

師兄,你的電池用了多久?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]