• 瀏覽: 3,492
  • 回覆: 50
  • 追帖: 2
我之前去左換粒電
換完之後新電 關機充電會充51到55之間會充唔到電 但個紅牛充電燈係著左橙色
跟住要開機先可以繼續充至滿電
有時開機充電時間正常
有時50幾電顯示仲要5個幾6個鐘先完成充電 偶爾會跳電比如充充下跳左去99
有時關機有40幾電
聽朝開得8格電
究竟係咩原因 我之前粒舊電係冇呢個問題
用左一星期扲番去 佢同我換左第粒電
跟住同我講底板問題 即係話唔關佢事
跟住又話最多換第2批電池俾我
如下圖

熱賣及精選
引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-18 11:06 PM 發表

我之前去左換粒電
換完之後新電 關機充電會充51到55之間會充唔到電 但個紅牛充電燈係著左橙色
跟住要開機先可以繼續充至滿電
有時開機充電時間正常
有時50幾電顯示仲要5個幾6個鐘先完成充電 偶爾會跳電比如充充下跳左去99
有時關機有40幾電
聽朝開得8格電
究竟係咩原因 我之前粒舊電係冇呢個問題
用左一星期扲番去 佢同我換左第粒電
跟住同我講底板問題 即係話唔關佢事
跟住又話最多換第2批電池俾我 ...
師兄,什麼是【紅牛充電】?你不是用Macbook Pro的跟機原廠充電器來充電嗎?

用得MAC,就唔好用Chrome做瀏覽器了,蘋果的【精靈】也說過MAC用Chrome會問題多多的。

看到你的附圖,列明:【Google Chrome使用大量電力】。

嘗試用回原廠充電器,可能你的【紅牛充電器】唔夠火數都未定。

亦請用回Safari做瀏覽器,睇下情況有冇改善吧?

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-19 02:55 AM 發表

師兄,什麼是【紅牛充電】?你不是用Macbook Pro的跟機原廠充電器來充電嗎?

用得MAC,就唔好用Chrome做瀏覽器了,蘋果的【精靈】也說過MAC用Chrome會問題多多的。

...
火牛 原裝火牛 頂
40幾電充到50幾電
40幾話仲有3個鐘充完 充到50幾話仲有成6個鐘充完

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-19 03:00 AM 發表

火牛 原裝火牛 頂
40幾電充到50幾電
40幾話仲有3個鐘充完 充到50幾話仲有成6個鐘充完
師兄,如果真的是跟機原廠火牛都充唔切電,可能有軟件大量用力,火牛都充唔切電喎。

長此下去,底板和電池都會有很大的損耗。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-19 03:05 AM 發表

師兄,如果真的是跟機原廠火牛都充唔切電,可能有軟件大量用力,火牛都充唔切電喎。

長此下去,底板和電池都會有很大的損耗。
我換完粒電先出現呢個情況 我懷疑換電果個人手腳唔掂

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-19 03:06 AM 發表

我換完粒電先出現呢個情況 我懷疑換電果個人手腳唔掂
師兄是返去蘋果專賣店換電池的嗎?

你有買Apple Care?

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-19 03:08 AM 發表

師兄是返去蘋果專賣店換電池的嗎?

你有買Apple Care?
街鋪換嫁 頂

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-19 03:08 AM 發表

街鋪換嫁 頂
乜師兄你咁冒險呀?咁都肯博?

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-19 03:10 AM 發表

乜師兄你咁冒險呀?咁都肯博?
我以為好簡單 又貪方便
唉……

街鋪多數都係買淘寶貨嚟博大霧,想蒙混過關賺多啲。

如果換到啲有問題嘅電池,再換另一批,咪又係左手換右手。

一分錢就一分貨,你話佢地標咁嘅價錢出嚟,會有啲乜嘢質量比你?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 西部粉紅的採購 於 2020-6-19 03:11 AM 發表

我以為好簡單 又貪方便
唉……
而家只能夠希望樓主師兄可以好運啲,換咗另一批嘅電池就冇問題吧。

Macbook Pro需要80W流量來充得起。

對, 用原裝火牛最好。

回覆 引用 TOP

出過街換非原廠電?

咁就大鑊。
你再回去Apple都唔會幫你換啦。

建議盡快找機會放左部機買過部啦。

引用:
原帖由 csmarco 於 2020-6-19 03:24 AM 發表

而家只能夠希望樓主師兄可以好運啲,換咗另一批嘅電池就冇問題吧。
佢同我講話原裝電 所以比大部分街鋪貴3成

引用:
原帖由 esprithk 於 2020-6-19 06:05 AM 發表

出過街換非原廠電?

咁就大鑊。
你再回去Apple都唔會幫你換啦。

建議盡快找機會放左部機買過部啦。
佢話係原裝電

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]