• 瀏覽: 3,685
  • 回覆: 72
  • 追帖: 1
大家好,我買左年半既電腦突然唔著機,好彩我舊既電腦唔係壞,只係太慢,頂唔順所以先換機。
咁唔著機,只好用返舊機,但真係太慢頂唔順,所以上網search 下唔著機既問題,打算用新機check既時候,部新電腦又著得返,但熄機後又著唔到,咁我已經check清楚所有線都插好,無鬆到, 不過底板同火牛我無辦法check。
問左樓下電腦鋪,check機$50,咁就搬電腦去check, 今日打比我,話我電腦無問題,無野壞。
如果再唔著,可能電源線壞左,又或者係mon既問題,我解釋比佢知,mon同電源線用落舊電腦度,未試過唔著機。之後佢竟然答我咁就解釋唔到。
請問我依家可以點算呀?你地可唔可以幫下我呀?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
呢D野真係唔親身摸到部機拆開睇都唔知乜野問題,你又話條電源線同視訊線冇問題,一係新舊機對調用睇下點先囉

暫時唯一諗到可能係隻機箱個POWER掣壞壞地囉,因為我之前有隻箱都有類似問題

回覆 引用 TOP

唔好意思,可能我寫得唔清楚,其實我只有一條電源線同一個mon, 呢條電源線同mon用係舊機度未試過出問題,但用係新機度先會唔著。

咁你係點發現係機箱既power掣有問題呀?

謝謝解答

回覆 引用 TOP

可能是Window問題,你試下重裝,之後關了更新,試用一段時間看下

關咩Windows事吖

一條電源線只係十零廿蚊,買過一條試唔係好過份啫

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
火牛牌子?
開機後其他風扇有無轉?
點唔著法? 同平時著到機有乜唔同?
要好多資料先有得估係乜問題

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2020-6-4 07:12 PM 發表

可能是Window問題,你試下重裝,之後關了更新,試用一段時間看下
謝謝你。

我係買機果時,間鋪幫我裝埋window, 但間鋪執左。咁我係咪上網download 返個window 10, 試下重裝呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-6-4 07:20 PM 發表

關咩Windows事吖

一條電源線只係十零廿蚊,買過一條試唔係好過份啫
謝謝你。

十零蚊唔過份,咁我買條新既電源線試下喇。

回覆 引用 TOP

你現在用什麼版本?Window10是否適合你硬件!你下載也要key才可以用,否則三十曰後也要再給錢才用到window

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 07:21 PM 發表

火牛牌子?
開機後其他風扇有無轉?
點唔著法? 同平時著到機有乜唔同?
要好多資料先有得估係乜問題
謝謝你。

我無另外買火牛,我估應該係機箱果個。
因為我部電腦只係上網同文書用,所以佢話唔駛另外買火牛。
回唔著法就係禁左掣佢完全無反應,無聲,無燈,無郁,超平靜,就同無開機一樣。

部機係鋪頭砌機(砌機會有張零件list)還是廠機(如dell,HP)?
引用:
原帖由 catfield 於 2020-6-4 07:30 PM 發表

謝謝你。

我無另外買火牛,我估應該係機箱果個。
因為我部電腦只係上網同文書用,所以佢話唔駛另外買火牛。
回唔著法就係禁左掣佢完全無反應,無聲,無燈,無郁,超平靜,就同無開機一樣。 ...

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2020-6-4 07:27 PM 發表

你現在用什麼版本?Window10是否適合你硬件!你下載也要key才可以用,否則三十曰後也要再給錢才用到window
Window10, 係oem software

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 07:36 PM 發表

部機係鋪頭砌機(砌機會有張零件list)還是廠機(如dell,HP)?

唔係廠機,係d電腦鋪佢地自己list好既,我張電腦單寫好少野,不過我拎電腦落去check之前影左d相,麻煩你幫我睇下,唔該你。

可以試下下載,之後重裝,只要有OEM Key 可以!可能是更新配不上硬件而已!

引用:
原帖由 catfield 於 2020-6-4 07:45 PM 發表

唔係廠機,係d電腦鋪佢地自己list好既,我張電腦單寫好少野,不過我拎電腦落去check之前影左d相,麻煩你幫我睇下,唔該你。1122998711229988
用GTR牛? 你都好勇, 就算無壞都要換走隻牛啦

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]