• 瀏覽: 3,686
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
大家好,我買左年半既電腦突然唔著機,好彩我舊既電腦唔係壞,只係太慢,頂唔順所以先換機。
咁唔著機,只好用返舊機,但真係太慢頂唔順,所以上網search 下唔著機既問題,打算用新機check既時候,部新電腦又著得返,但熄機後又著唔到,咁我已經check清楚所有線都插好,無鬆到, 不過底板同火牛我無辦法check。
問左樓下電腦鋪,check機$50,咁就搬電腦去check, 今日打比我,話我電腦無問題,無野壞。
如果再唔著,可能電源線壞左,又或者係mon既問題,我解釋比佢知,mon同電源線用落舊電腦度,未試過唔著機。之後佢竟然答我咁就解釋唔到。
請問我依家可以點算呀?你地可唔可以幫下我呀?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
唔好意思,可能我寫得唔清楚,其實我只有一條電源線同一個mon, 呢條電源線同mon用係舊機度未試過出問題,但用係新機度先會唔著。

咁你係點發現係機箱既power掣有問題呀?

謝謝解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2020-6-4 07:12 PM 發表

可能是Window問題,你試下重裝,之後關了更新,試用一段時間看下
謝謝你。

我係買機果時,間鋪幫我裝埋window, 但間鋪執左。咁我係咪上網download 返個window 10, 試下重裝呀?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-6-4 07:20 PM 發表

關咩Windows事吖

一條電源線只係十零廿蚊,買過一條試唔係好過份啫
謝謝你。

十零蚊唔過份,咁我買條新既電源線試下喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 07:21 PM 發表

火牛牌子?
開機後其他風扇有無轉?
點唔著法? 同平時著到機有乜唔同?
要好多資料先有得估係乜問題
謝謝你。

我無另外買火牛,我估應該係機箱果個。
因為我部電腦只係上網同文書用,所以佢話唔駛另外買火牛。
回唔著法就係禁左掣佢完全無反應,無聲,無燈,無郁,超平靜,就同無開機一樣。

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2020-6-4 07:27 PM 發表

你現在用什麼版本?Window10是否適合你硬件!你下載也要key才可以用,否則三十曰後也要再給錢才用到window
Window10, 係oem software

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 07:36 PM 發表

部機係鋪頭砌機(砌機會有張零件list)還是廠機(如dell,HP)?

唔係廠機,係d電腦鋪佢地自己list好既,我張電腦單寫好少野,不過我拎電腦落去check之前影左d相,麻煩你幫我睇下,唔該你。

引用:
原帖由 大千世界的微粒 於 2020-6-4 07:53 PM 發表

可以試下下載,之後重裝,只要有OEM Key 可以!可能是更新配不上硬件而已!
好的。
咁我首先試左最簡單既換電源線先, 之後就換火牛,最後再唔得先重裝window, 因為我舊機好慢,我怕有排download

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-4 08:02 PM 發表

用GTR牛? 你都好勇, 就算無壞都要換走隻牛啦
其實我唔識,我唔知GTR火牛有咩問題,我係買電腦既電腦鋪一set過裝比我,佢都無比我揀(不過有得揀我都唔識),我部電腦當時只係買左$1700。

介唔介意話比我知呢個火牛有咩特別。

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-6-4 08:06 PM 發表

呢啲時得時唔得嘅真係咪必check到
我估係隻GTR牛或電腦開關制嘅問題, 以前砌過一部機都係用GTR牛出現過同樣問題,不過一個月至可能會開唔到一兩次, 開唔到嗰時就關隻牛後面個開關再開番就又可以開得番機, 樓主可以試吓咁得唔得
另都試過壞電腦個開關,
樓主可以睇吓舊機個火牛個spec或model, 睇吓可唔可以放入新機試 ...
好的,唔該你。
我試下用你呢個方法睇下得唔得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-6-4 08:19 PM 發表

電線同火牛性格不合好常見,換另1條試,或者同芒掉轉
哈哈,其實我唔知原來佢地會性格不合,今日你地話比我知,我先知道原來會咁。
唔識曬你,我聽日會買條新既電源線黎試。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-4 09:14 PM 發表

煙花表演, 不用炸彈可以玩爆炸, high 唔 high?
嘩,你唔好嚇我呀。
如果係咁我真係好慶幸係呢段時間我平安無事。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 09:54 PM 發表

板係biostar A68N-5600 (On board AMD A10-4655)
https://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=894

SSD係HIKVision 240G

火牛係GTR ATX200S

照睇最大問題可能係隻牛 ...
唔該曬。
我今日買左條新既電源線試下先。
再唔得先換機箱同火牛。

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-6-4 09:55 PM 發表

之所以我成日都話自已乜都唔識就盡量唔好去買砌機,肯定俾舖頭呃,又一人版,唉......

不過都算啦唔砌都砌左你就求神拜佛冇事冇幹啦,GTR呢個牌子可謂電腦元件最最最最最低端及垃圾之品牌,唔係話佢D野一定會壞不過QC真係差到無倫,平野冇好絕對冇講錯佢,呢D問題真係幫唔到你,試下買過條電源線先啦唔得就要換機箱,不過如果你識去鴨寮街買個開關掣再識得接駁底板的PWR SW針腳就唔駛咁煩 ...
唔該曬。
我唔識整開關掣。不過我今日買左條新既電源線試下先。
再唔得先換機箱同火牛。

其實我以為自己砌機就係上黎求list果d先算,諗住去電腦鋪買,佢地已經整好一set set果d唔算,仲以為一定無問題,話包5年維修檢查,點估到間電腦鋪上年年尾已經執左。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-6-5 07:34 AM 發表

唔好講到GTR牛必定會壞會燒咁。一般使用下只用內顯, 平時唔多打機既話, 隻牛無咩大問題既。

死得最多果期係P4 Prescott 年代, 當年粒U 食電高溫兼低能, 顯卡用電量亦開始提升, 用料渣既情況下頂唔住所以死亡記錄較多。但今時今日CPU 耗電量係控制得幾好。只要唔加顯卡唔同部機增加扯電機會, 整部機耗電量低左就無乜機會出事。

但同意買之前有得揀既就盡量避免揀佢。信 ...
咁我隻火牛應該無咁易壞。
因為我只係上網睇網頁討論區,同做公司既文書工作,唔睇片,唔打機。

不過我都會吸取教訓,有得揀我一定唔揀GTR火牛,如果無得揀就考慮下要不要轉鋪頭買。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]