• 瀏覽: 3,688
  • 回覆: 72
  • 追帖: 1
有可能系開關過度出問題 或者系電源問題

熱賣及精選
引用:
原帖由 catfield 於 2020-6-4 08:37 PM 發表

其實我唔識,我唔知GTR火牛有咩問題,我係買電腦既電腦鋪一set過裝比我,佢都無比我揀(不過有得揀我都唔識),我部電腦當時只係買左$1700。

介唔介意話比我知呢個火牛有咩特別。 ...
GTR又名煙花牌
你識唔識將舊機火牛換落新機,有機會著得返

通常係火牛,機會大D
有機會係條電源線

引用:
原帖由 catfield 於 2020-6-4 07:45 PM 發表

唔係廠機,係d電腦鋪佢地自己list好既,我張電腦單寫好少野,不過我拎電腦落去check之前影左d相,麻煩你幫我睇下,唔該你。1122998711229988
師兄應該用緊跟機箱嘅火牛, 出面sfx火牛都裝唔到. 要換連機箱一齊換先得.
http://www.gtr.com.hk/case/itx/s105/master.htm

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 09:54 PM 發表

板係biostar A68N-5600 (On board AMD A10-4655)
https://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=894

SSD係HIKVision 240G

火牛係GTR ATX200S

照睇最大問題可能係隻牛 ...
唔該曬。
我今日買左條新既電源線試下先。
再唔得先換機箱同火牛。

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-6-4 09:55 PM 發表

之所以我成日都話自已乜都唔識就盡量唔好去買砌機,肯定俾舖頭呃,又一人版,唉......

不過都算啦唔砌都砌左你就求神拜佛冇事冇幹啦,GTR呢個牌子可謂電腦元件最最最最最低端及垃圾之品牌,唔係話佢D野一定會壞不過QC真係差到無倫,平野冇好絕對冇講錯佢,呢D問題真係幫唔到你,試下買過條電源線先啦唔得就要換機箱,不過如果你識去鴨寮街買個開關掣再識得接駁底板的PWR SW針腳就唔駛咁煩 ...
唔該曬。
我唔識整開關掣。不過我今日買左條新既電源線試下先。
再唔得先換機箱同火牛。

其實我以為自己砌機就係上黎求list果d先算,諗住去電腦鋪買,佢地已經整好一set set果d唔算,仲以為一定無問題,話包5年維修檢查,點估到間電腦鋪上年年尾已經執左。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-6-5 07:34 AM 發表

唔好講到GTR牛必定會壞會燒咁。一般使用下只用內顯, 平時唔多打機既話, 隻牛無咩大問題既。

死得最多果期係P4 Prescott 年代, 當年粒U 食電高溫兼低能, 顯卡用電量亦開始提升, 用料渣既情況下頂唔住所以死亡記錄較多。但今時今日CPU 耗電量係控制得幾好。只要唔加顯卡唔同部機增加扯電機會, 整部機耗電量低左就無乜機會出事。

但同意買之前有得揀既就盡量避免揀佢。信 ...
咁我隻火牛應該無咁易壞。
因為我只係上網睇網頁討論區,同做公司既文書工作,唔睇片,唔打機。

不過我都會吸取教訓,有得揀我一定唔揀GTR火牛,如果無得揀就考慮下要不要轉鋪頭買。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-6-5 08:13 AM 發表

其實樓主咁㗎Budget不如出新高登執部二手Dell 廠機4代唉五8g Ram 250g ssd才$1000有找。
我唔想用2手機呀, 我睇下部電腦仲用唔用得返先,如果真係唔得先再考慮買過部喇。

不過我依家呢部電腦都係8g ram, 同240G ssd, 唔知仲用唔用得返呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ashin00 於 2020-6-5 09:29 AM 發表

樓主你都係買過隻火牛喇, GTR 火牛好多人(包括我) 見到都會換.
不過你最好拎埋隻牛出去叫人比一隻一樣size GE 你, 唔係你就度好哂D 長闊高, 上網睇好先出去買, 唔係買錯size, 自己搞自己. ...
我今日問左電腦鋪,佢話我隻火牛無得換,一換要成個機箱換先得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 凡間自我的果哥 於 2020-6-5 10:17 AM 發表

有可能系開關過度出問題 或者系電源問題
我今日買左新既電源線,我夜d返屋企再試下先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 louie186 於 2020-6-5 11:14 AM 發表

GTR又名煙花牌
你識唔識將舊機火牛換落新機,有機會著得返
其實我未試過自己砌硬件,不過我試YouTube 睇過好多教人砌機既片,同埋我估我每一個parts都影清楚相同片,然後跟返砌都應該可以,但可惜既無,電腦鋪同我講我既火牛要換就一定要連機箱一齊換,無fit size既火牛可以配落去。

引用:
原帖由 allenip 於 2020-6-5 12:44 PM 發表

通常係火牛,機會大D
有機會係條電源線
我會今晚試下新既電源線,希望問題可以解決。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jon12345 於 2020-6-5 02:35 PM 發表

師兄應該用緊跟機箱嘅火牛, 出面sfx火牛都裝唔到. 要換連機箱一齊換先得.
http://www.gtr.com.hk/case/itx/s105/master.htm
你好醒呀,今日電腦鋪都係咁同我講,話要連機箱一齊換先得。

引用:
原帖由 catfield 於 2020-6-5 10:23 PM 發表

其實我未試過自己砌硬件,不過我試YouTube 睇過好多教人砌機既片,同埋我估我每一個parts都影清楚相同片,然後跟返砌都應該可以,但可惜既無,電腦鋪同我講我既火牛要換就一定要連機箱一齊換,無fit size既火牛可以配落去。 ...
測試唔使入箱,舊火牛接電源,放箱外插底板,ssd,顯卡,㗎機正常會著

唔系电源线 应该系电源开关果过制

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]