• 瀏覽: 2,065
  • 回覆: 14
發覺大部份手機拍慢動作都有鋸齒問題。

https://m.youtube.com/watch?v=UAHLCkzjrJE進入香討影片區

回覆 引用 TOP

如圖

附件

IMG_20200604_021615.jpg(74.06 KB)

2020-6-4 02:17 AM

要清晰就有鋸齒啦

一係濾一次deblocker, 整體上會矇一些

一係搵contour deblocker 嘅filter,但多數有申請專利,要俾錢買。

你係coder可以自己去試contrast edge detection (mask)+ blur 兩層filtering 😆

回覆 引用 TOP

樓主還是用緊 叻book  還是Linux? 有冇 4k mon?

回覆 引用 TOP

正常用dc影係無呢啲鋸齒,出咗鋸齒係因為手機用咗前後境2個鏡頭影完再合成,前境退地數碼化但係解像度唔夠導致影像邊緣出鋸齒,睇吓手機有無呢方面setting,後期製作好難救,睇埋背景堆山頂邊緣有anti-aliasing但刀係好核突有條線

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-6-4 04:03 PM 發表

正常用dc影係無呢啲鋸齒,出咗鋸齒係因為手機用咗前後境2個鏡頭影完再合成,前境退地數碼化但係解像度唔夠導致影像邊緣出鋸齒,睇吓手機有無呢方面setting,後期製作好難救,睇埋背景堆山頂邊緣有anti-aliasing但刀係好核突有條線 ...
p20 pro 應該得主鏡頭有慢鏡功能, 所以不是合成.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-6-5 03:22 AM 發表

p20 pro 應該得主鏡頭有慢鏡功能, 所以不是合成.
我參考過其他手機的慢動作試片,沒有一部是做到沒鋸齒邊緣的。

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-6-7 07:07 AM 發表

我參考過其他手機的慢動作試片,沒有一部是做到沒鋸齒邊緣的。
我覺得, 可能是720p pixel太大粒了.
又如其他師兄講, contrast的問題. 部機加contrast的時候連鋸齒邊緣都增強了.

回覆 引用 TOP

是否原檔案播片?以前剪片試過啲格式parameter setting同原片檔唔夾會出現鋸齒

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-6-7 08:33 PM 發表

是否原檔案播片?以前剪片試過啲格式parameter setting同原片檔唔夾會出現鋸齒
唔關事。原片都一樣。你手機無慢動作嗎?何不試下?

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-6-8 02:52 AM 發表

唔關事。原片都一樣。你手機無慢動作嗎?何不試下?
手機冇機械shutter格硬要同樣fps作超慢動作就只有interlacing  scan, 你要progressive就只有2x2/3x3咁疊比你,高對比下試問又點可以唔起格?試咗deblocker未?

引用:
原帖由 sailorbb 於 2020-6-8 12:32 PM 發表

手機冇機械shutter格硬要同樣fps作超慢動作就只有interlacing  scan, 你要progressive就只有2x2/3x3咁疊比你,高對比下試問又點可以唔起格?試咗deblocker未?
怎樣 deblocker?  請賜教。

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-6-8 11:31 PM 發表

怎樣 deblocker?  請賜教。
是filter喔, 要在你用的軟件中尋找啊

我沒有商用剪片的, 就放進PS去嘗試去矇化高對比的地方

原片

矇化後

沒有細心的去微調, 不過you get my idea

回覆 引用 TOP

樓主咁高要求要去投資專業級拍攝工具呢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-6-4 02:17 AM 發表

如圖
呢個係PIXEL問題,手機PIXEL唔夠起格好正常,無可避免
做後製最多都係Feather/BLUR左佢,等呢個問題無甘明顯,但整體個片就會矇左
呢個問題同你影相手震後期問點救反張相可以好似原本甘清一樣,無得救...
唯一可以做既就係你下次影果時拎部相機帶埋腳架去影

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]