• 瀏覽: 1,761
  • 回覆: 15
小弟近排幫舊電腦清塵,點知太多塵又生晒銹,諗諗下都係換機個機箱!~我本來想成部換~但係因為錢既關係,支援唔到,所以就換個機箱用舊既零件~詳情如下
舊機箱係coolmaster
1.<$500
2.希望比較寧靜,因為係床邊,有時會開過夜
3.盡可能格塵效果比較好
4.需要裝coolmaster hyper cpu cooler 怕唔夠闊裝唔到😔😔😔
麻煩咁多位師兄!舊AC入唔返~申請左新AC登入
另外:display係3年前壞左(560TI)~都想買張平平地既玩下,大約<$1500
底版用緊 ASUS B85M-GAMER
辛苦晒咁多位師兄~長左少少 唔好意思!

引用:
原帖由 igorchan 於 2020-5-31 07:58 PM 發表

小弟近排幫舊電腦清塵,點知太多塵又生晒銹,諗諗下都係換機個機箱!~我本來想成部換~但係因為錢既關係,支援唔到,所以就換個機箱用舊既零件~詳情如下
1.<$500
4.需要裝coolmaster hyper cpu cooler 怕唔夠闊裝唔到😔😔😔
...
Antec P7-SILENT ATX Tower Case ( Black)   $399 / Corsair 110Q 靜音 ATX Tower Case (CC-9011184-WW)  $439
Inno3D Geforce GTX1650 SUPER Twin X2 OC 4GB GDDR6 PCI-E Display Card  $1350

回覆 引用 TOP

Ok 唔該師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 igorchan 於 2020-5-31 07:58 PM 發表

1.<$500
...
舊機最好不要攪咁多野, 清塵都可免則免, 依度好多人清完塵後部機就離他而去了

回覆 引用 TOP

唔係掛~好驚裝返著唔到機

所以唔好攪咁多野, 係真係會著唔返既

回覆 引用 TOP

今日去左旺電SE買左機箱同顯卡!然後問佢有無hyper 212 既 風扇配 佢話無😭😭😭舊個兩把比我掉左~有無師兄知道邊到可以配?如果真係配唔到,有無得就咁買cpu cup住佢個把風扇?

引用:
原帖由 igorchan 於 2020-5-31 09:24 PM 發表

一般都係用蠻力整壞野, 劃花電路板斷線, 插爛插座之類, 半新手通病.
少數唔好彩既就係無清除身上靜電燒壞.

塵點都要清. 唔係一樣會死機. 唯有小心D 去做.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 igorchan 於 2020-6-1 10:32 PM 發表

今日去左旺電SE買左機箱同顯卡!然後問佢有無hyper 212 既 風扇配 佢話無😭😭😭舊個兩把比我掉左~有無師兄知道邊到可以配?如果真係配唔到,有無得就咁買cpu cup住佢個把風扇? ...
應該無啦, 平平地買過隻啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 igorchan 於 2020-6-1 10:32 PM 發表

今日去左旺電SE買左機箱同顯卡!然後問佢有無hyper 212 既 風扇配 佢話無😭😭😭舊個兩把比我掉左~有無師兄知道邊到可以配?如果真係配唔到,有無得就咁買cpu cup住佢個把風扇? ...
只要有個扣係度. 買返標準既12cm 4pin PWM 風扇就得.

對RGB 無需求既可考慮Arctic cooling P12 PWM. 幾廿蚊一把. 裝左入箱就唔嘈.
反而要留意機箱風扇係咪cheap 雞野. 最容易聽到既嘈音就係由機箱風扇發出

其實 hyper 212 用一把風扇都OK夠. 除非係用極低轉速既風扇先怕打唔穿.

回覆 引用 TOP

買把 標準12CM 風扇就可以, 只要你無掉埋個扣, 如果個扣掉左, 你就自己諗辦法痴上去了

回覆 引用 TOP

Update 返先,最後買左
P7機箱
4把貓頭鷹12CM 風扇
舊既212 轉左C7 cpu cooler !
全部係旺角SE到買
買多左一把12CM 貓頭鷹風扇
係機箱拆左兩把風扇出黎~
兩把風扇全新既,砌新機既朋友仔需要,可免費送出
把貓頭鷹風扇,全身未開~$120轉售

回覆 引用 TOP

因為麈會累積靜電,用普通方法清塵會打瓜啲IC
引用:
原帖由 igorchan 於 2020-5-31 09:24 PM 發表

接觸IC的人為什麼要穿防護服?

電子領域工作過的人都應該很清楚,凡是需要接觸IC等敏感性電子元器件的人都必須要穿防靜電服或在進門處有專門消靜電設備對進入的人進行靜電處理方可進入廠房。這是為什麼呢?因為IC是有成千上萬的電子元器件集成的電子產品,內部有很多對靜電很敏感的電子元件,比如CMOS管等場效應器件,由於它們的輸入阻抗比較高,一旦在輸入端輸入靜電就會擊穿場效應電晶體,進而造成整個IC的損壞。
不僅僅是接觸的人需要穿防靜電服,在IC的包裝上也是需要防靜電的,比如用錫箔紙包裹等措施。如果你對電子廠有了解的話,當你進入裝配焊接車間時,你一定會看到隨處可見的焊接工人手腕處一定會帶着防靜電帶。這就是跟穿靜電服一樣是防靜電的。

原文網址:https://kknews.cc/news/kr8r8b8.html

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]