• 瀏覽: 2,189
  • 回覆: 37
請問各位師兄 圖中風扇嘅風向進出 啱唔啱呀?

附件

81ECF2A6-2D1A-4550-A08B-C0BBC37796D8.jpeg(100.97 KB)

2020-5-25 02:36 PM

I would turn over the two fans at the top, so that the air will blow out of the case.

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2020-5-25 02:54 PM 發表

I would turn over the two fans at the top, so that the air will blow out of the case.
Matthew師兄 我啱啱買咗呢款三面玻璃機箱 所以有啲擔心前面可能進風唔夠
同埋底版係倒轉裝 所以顯卡係裝喺上面 顯卡嘅風扇係向上
如果上面風扇向上吹 加上後面風扇再向外抽 會唔會抽風比進風強太多?

附件

E98DAE40-DBC9-4100-BF12-E34E0D247624.png(398.63 KB)

2020-5-25 03:14 PM

引用:
原帖由 JoeChan813 於 2020-5-25 02:36 PM 發表

請問各位師兄 圖中風扇嘅風向進出 啱唔啱呀?
上面那兩把應該向上抽的,熱空氣是上升,當一抽走熱氣機箱底及下面的孔就會吸入外面較低溫空氣形成對流

盛衰交替,物極必反
機頂風扇如果向上吹, 就會同顯卡風扇鬥扯風, 減低顯卡風扇效率.
機頂風扇試下右向下(不變)左向上. 純斷估.
左向上風扇轉速開細一些.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-5-25 03:53 PM 發表

顯卡風扇應該是向顯卡吹, 所以不是向上吹.
令狐師兄 個箱要倒轉底版裝 令到顯卡都係倒轉裝
所以顯卡風扇變咗向上,而且同機箱上面風扇距離會好近
如果機箱上層風扇向上吹 但係顯卡風扇向下吹 會唔會喺度鬥搶風?

附件

32954798-114E-4083-9093-BD5A8DD58448.jpeg(139.36 KB)

2020-5-25 04:07 PM

引用:
原帖由 JoeChan813 於 2020-5-25 04:07 PM 發表

令狐師兄 個箱要倒轉底版裝 令到顯卡都係倒轉裝
所以顯卡風扇變咗向上,而且同機箱上面風扇距離會好近
如果機箱上層風扇向上吹 但係顯卡風扇向下吹 會唔會喺度鬥搶風? ...
Joe兄, 剛剛更改了上個帖子.
我覺得會搶風.
俾我我會試機頂風扇右下(不變)左上.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-5-25 03:53 PM 發表

機頂風扇如果向上吹, 就會同顯卡風扇鬥扯風, 減低顯卡風扇效率.
機頂風扇試下右向下(不變)左向上. 純斷估.
左向上風扇轉速開細一些.
令狐師兄 我就係咁諗 所以唔知上層嗰兩把風扇 應該向上定向下
加上前面係全玻璃 感覺吸風唔會好夠
如果只用後面一把風扇做抽風 前同頂total4把都向入吹 效果會唔會唔好?

引用:
原帖由 JoeChan813 於 2020-5-25 04:11 PM 發表

令狐師兄 我就係咁諗 所以唔知上層嗰兩把風扇 應該向上定向下
最好是實測驗証.
向上向上, 試一次. 向下向下, 試一次. 向上向下, 試一次.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-5-25 04:15 PM 發表

最好是實測驗証.
向上向上, 試一次. 向下向下, 試一次. 向上向下, 試一次.
唯有慢慢試吓啦
Thanks 令狐師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 JoeChan813 於 2020-5-25 04:11 PM 發表

加上前面係全玻璃 感覺吸風唔會好夠
如果只用後面一把風扇做抽風 前同頂total4把都向入吹 效果會唔會唔好? ...
JoeChan師兄,
可能3入2出會好過4入1出.
尤其是頂部其中一把如果轉出, 可以抽走積聚在機內上層的熱空氣.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-5-25 04:33 PM 發表

JoeChan師兄,
可能3入2出會好過4入1出.
尤其是頂部其中一把如果轉出, 可以抽走積聚在機內上層的熱空氣.
令狐師兄 如果聽你講頂兩把扇 左入右出(右調慢小小)
會唔會因為兩把扇距離太近 右出嗰把扇 一抽熱風出機箱 即刻比左入嗰把扇 吸返入去?

引用:
原帖由 JoeChan813 於 2020-5-25 04:43 PM 發表

令狐師兄 如果聽你講頂兩把扇 左入右出(右調慢小小)
會唔會因為兩把扇距離太近 右出嗰把扇 一抽熱風出機箱 即刻比左入嗰把扇 吸返入去?
有小小的. 應該不會全部髮夾彎急轉返入去. 應該會溝涼一下機外的空氣才再抽入.
如果放主機的上面空間太小, 熱風溝涼不到, 效果會較差. 這樣差還是兩風扇同顯卡風扇搶風差, 真係可能試下先知.
入果把機頂風扇最好是盡量對著gpu位置的顯卡風扇, 我覺得.
如果2入3出. 是負壓, 比較大塵. 塵由沒有隔塵網的空隙進入機內, 因為負壓.

回覆 引用 TOP

咁樣都可以, 但入風位要用3M 空氣濾網防止入塵, 四入一出基本上是一部吸塵機

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-5-25 04:59 PM 發表

咁樣都可以, 但入風位要用3M 空氣濾網防止入塵, 四入一出基本上是一部吸塵機
股市係我提款機師兄
我今日終於去買齊呢埋嘢喇  依家煩緊啲風扇點裝

附件

4FBE5064-02B9-445C-8124-A9F565297F07.png(762.18 KB)

2020-5-25 05:30 PM

A28EC0B9-AB22-4AD2-869A-6B791E36DC6C.png(398.63 KB)

B7EB36D5-F177-4782-906D-68A4B90E026C.png(561.58 KB)

BFFFFD16-FE38-433E-B8B7-320211968B60.png(758.11 KB)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]