• 瀏覽: 3,783
  • 回覆: 71
  • 追帖: 1
本主題由 peterchan 於 2020-5-22 11:44 AM 分類
現在還是 I3 i5 i7 i9
而且價錢都係十年前既價

Ram 也無咩變 都係 4gb 8gb
而且還要比十年前貴

hard disk 都係咁上下

係唔係因為手機既關係令家用電腦完全唔發展呢?

熱賣及精選
其實都無咩可以進步, 價錢我覺得還可以啦, 對比起80286年代, 已好平了

因為有出晒名擠牙膏廠,所以咪無進步

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 hk_vr 於 21-5-2020 14:33 發表

現在還是 I3 i5 i7 i9
而且價錢都係十年前既價

Ram 也無咩變 都係 4gb 8gb
而且還要比十年前貴

hard disk 都係咁上下

係唔係因為手機既關係令家用電腦完全唔發展呢? ...
你未買過1000蚊1MB RAM同埋3000蚊40MB HDD

平有平玩,貴有貴玩.
如果用途只限文書, 分別不大. 
但去到多工或打機, 好大分別.

回覆 引用 TOP

10年前ram、harddisk, 每byte計, 貴過現在好多喎. 速度又慢過現在好多喎.
樓主有冇玩過電腦?

Intel Pentium 4 3.06GHz with HT之後因溫度關係Frequency很難再提升,但有很多次的技術進步:
真SIMD (AMD 3DNow!)
64bit (AMD64)
Multi-core (AMD Athlon 64 X2 2005 May)
Integrated Memory Controller (AMD Athlon 64)
iGPU (AMD Fusion Project)
Chiplet Packaging (AMD Zen 2)
Multi-layer Packaging (Intel, 但未正式推出)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-5-21 03:26 PM 發表

10年前ram、harddisk, 每byte計, 貴過現在好多喎. 速度又慢過現在好多喎.
樓主有冇玩過電腦?
只用來睇片

因為好似現在部腦壞壞地成日自動死機,想切過部,但上價格網睇下先知現在仲係同十年前差不多,以前用千幾蚊買4tb
現在都差不多,仲以前可以用幾百蚊買512TB ,Ram諗住現在應該有4,8,16Tb,點知仲係以gb計,仲要最大得果16gb!!

DDR3 1600 2G X3 =15XX 

引用:
原帖由 hk_vr 於 2020-5-21 04:21 PM 發表

只用來睇片

因為好似現在部腦壞壞地成日自動死機,想切過部,但上價格網睇下先知現在仲係同十年前差不多,以前用千幾蚊買4tb
現在都差不多,仲以前可以用幾百蚊買512TB ,Ram諗住現在應該有4,8,16Tb,點知仲係以gb計,仲要最大得果16gb!! ...
十年前千幾蚊買到4TB HDD? 我記得就唔係.
幾百蚊買512TB? 512TB HDD? 512TB ram? 唔係掛.

十年前的i3同今日的i3比冇進步過?十年前的顯卡同今日的顥卡技術冇進步過?

回覆 引用 TOP

ATX冇變過

回覆 引用 TOP

你咪用初代 core , AMD肥龍嚟打 2020 年嘅遊戲,做 2020 年嘅 Office 嘢囉

Do you feel the heartbeat of land?
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-5-21 02:49 PM 發表

因為有出晒名擠牙膏廠,所以咪無進步
咁AMD進步左幾多呀? 係咪粒粒U都快過煙條兩倍先?

我都喺度等緊量子電腦呀………………🤭🤭🤭🤭

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]