• 瀏覽: 1,981
  • 回覆: 24
引用:
原帖由 Counrty_lam 於 2020-5-22 11:49 AM 發表

i9上限係128GB,你比更多都無用,iMac用notebook ram,每條好似係最多32GB“4X32=128"。我係OWC訂RAM,價錢一定比官網平,跟機個兩條4GB Ram 二手平平地賣比人啦,不過我自己就Keep住係手,以防萬一。
電腦快唔快,RAM只係其中一個原因,不過用上SSD,咁就無論開機或開其他軟件,反應都會快好多。 ...
原來如此。謝謝師兄教路!
OWC 係網店定實體店,我google search有好多同名的店舖。
SSD 同 external harddisk 查實有咩分別? 隨咗內置和外置的分別。

老實說,我成日驚屋企火燭,所以一直用notebook,走佬包亦放在書枱底。
所以external harddisk 會唔會好過 SSD? 對於我來說。

熱賣及精選
引用:
原帖由 hkpdta 於 2020-5-22 01:30 PM 發表

OWC 係網店定實體店,我google search有好多同名的店舖。
SSD 同 external harddisk 查實有咩分別? 隨咗內置和外置的分別。

老實說,我成日驚屋企火燭,所以一直用notebook,走佬包亦放在書枱底。
所以external harddis ...
google la.
屋企搞乜會驚火燭呀?

引用:
原帖由 hkpdta 於 2020-5-22 01:30 PM 發表

所以external harddis ...
OWC係網店 https://eshop.macsales.com
external harddisk可以係傳統硬碟亦可以係SSD。速道一定係SSD,大容量就傳統HD,價錢就SSD貴。

引用:
原帖由 6674 於 2020-5-22 01:40 PM 發表

google la.
屋企搞乜會驚火燭呀?
樓上樓下,隔離左右,隨時會火燭,央及池魚嘛。
我點夠力攬部 27" imac走火警呢!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Counrty_lam 於 2020-5-22 03:07 PM 發表

OWC係網店 https://eshop.macsales.com
external harddisk可以係傳統硬碟亦可以係SSD。速道一定係SSD,大容量就傳統HD,價錢就SSD貴。
咦!原來跟機2T係混合硬碟,佢話會自動分配儲在SSD或HD。
咁點解我要加2千買個1T SSD,咁樣我咪仲少咗1T HD.
係咩道理?咩玩法?
真係唔明,Imac玩搵笨?

引用:
原帖由 hkpdta 於 2020-5-22 10:26 PM 發表

咦!原來跟機2T係混合硬碟,佢話會自動分配儲在SSD或HD。
咁點解我要加2千買個1T SSD,咁樣我咪仲少咗1T HD.
係咩道理?咩玩法?
真係唔明,Imac玩搵笨? ...
你有冇用過SSD?

引用:
原帖由 Counrty_lam 於 2020-5-23 05:10 PM 發表

你有冇用過SSD?
唔知,宜家部 15" mac pro 都好似冇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hkpdta 於 2020-5-22 10:26 PM 發表

係咩道理?咩玩法?
真係唔明,Imac玩搵笨? ...
1T SSD係貴過2T fusion drive
想平就fusion drive,想快就SSD

引用:
原帖由 ovshk 於 2020-5-24 06:40 AM 發表

1T SSD係貴過2T fusion drive
想平就fusion drive,想快就SSD
好的。明白。感謝你耐心指導。

回覆 引用 TOP

假如要拎出去用無得簡啦下話?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]