• 瀏覽: 3,451
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
屋企用緊 hkbn100mb
因為屋苑冇線join唔到1000m,
三部手機
一ipad
2ipCam
Mytvsuper

當二手機食緊雞,開左mytvsuper
第三部手機打傳說對決 ,傳說135ms ping,食雞又lag

請問下大家,係因為100mb寬頻唔夠用定係r7000多工時 cpu處理唔到分工呢?

換Router解唔解決到?

感謝大家

熱賣及精選
補圖,只開左二隻ipcam
一部iphone11 測試

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

我以前用R8500 ( netgear ) .hkbn 100 Mbps .接近router位置 .ofca軟件 .每次大約有八十多以上Mbps

引用:
原帖由 ricktse 於 2020-5-15 12:24 AM 發表

我以前用R8500 ( netgear ) .hkbn 100 Mbps .接近router位置 .ofca軟件 .每次大約有八十多以上Mbps
唔知係咪應該換router

今日連晒所有裝置,待機,ps4睇緊youtube .一部手機睇緊facebook,switch 打緊動森,我iphone11開app測速,測ms,結果係咁,會係hkbn問題定router  Cpu處理唔切

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-5-15 12:44 AM 發表

今日連晒所有裝置,待機,ps4睇緊youtube .一部手機睇緊facebook,switch 打緊動森,我iphone11開app測速,測ms,結果係咁,會係hkbn問題定router  Cpu處理唔切 ...
Ms好勁,打機有難度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-5-15 12:44 AM 發表

今日連晒所有裝置,待機,ps4睇緊youtube .一部手機睇緊facebook,switch 打緊動森,我iphone11開app測速,測ms,結果係咁,會係hkbn問題定router  Cpu處理唔切 ...
仲有一個問題,ps4打R6一時時lag機

回覆 引用 TOP

引用:

唔知係咪應該換router11146512
圖內話有13 個連綫, 除咗你講7個, 會唔有其他不知名連綫?

另外睇吓r7000  可唔可以設定每晚重啓一次, 可能有幫助.

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-5-15 02:25 AM 發表

圖內話有13 個連綫, 除咗你講7個, 會唔有其他不知名連綫?

另外睇吓r7000  可唔可以設定每晚重啓一次, 可能有幫助.
唔該您

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-5-15 02:25 AM 發表

如果換華為新出果款ax3pRo  或  小米ax3600 會唔會有明顯改善

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-5-15 04:10 PM 發表

如果換華為新出果款ax3pRo  或  小米ax3600 會唔會有明顯改善
解決問題嘅唯一方法係要先知道你有乜問題.

第一個問題係有乜app 要用到100Mb /s, 一般家用最多會youtube, 1080p 都係4Mb/s dl, upload通常都冇乜用到, 所以upload 得1.8Mb 就好有問題, 一係你有bt 但又唔限速, 所以換咗都唔會有好大幫助.

第二個你有多餘wifi 連綫, 都唔知係唔係比人hack 咗個wifi, 呢個簡單解決係兩星期或10日換pwd, 換咗都唔會好轉.

你個router 都話latency 250, 係 嚴重, 內網唔過10, 即ping 個gateway, 香港網站唔過50, 出海就冇一定, r7000 都建議你reboot 個router, 得就一日一次, 唔方便就人手一星期一次.

手機可以dl wifi inspector 之類, 係唔同地方睇下個db 數, 超過-75 就係收得唔好, 個位就要加ap (用lan) 或extender

你講嘅係真理定道理?

真理係個個都話啱.

道理只係部份人話啱.
引用:
原帖由 SOMA1963 於 2020-5-15 05:59 PM 發表

解決問題嘅唯一方法係要先知道你有乜問題.

第一個問題係有乜app 要用到100Mb /s, 一般家用最多會youtube, 1080p 都係4Mb/s dl, upload通常都冇乜用到, 所以upload 得1.8Mb 就好有問題, 一係你有bt 但又唔限速, 所以換咗都唔會有好大幫助.

第二個你有多餘wifi 連綫, 都唔知係唔係比人hack 咗個wifi, 呢個簡單解決係 ...
超詳細,唔該晒您先,我搵到多左既連線,原來係幾部ipad ,放左係櫃桶充電,不過好多個月冇用過,致於BT,屋企冇人用過,多謝您回覆、咁我試下每日reboot佢一次試下先,開頭聽同事講話可應router 個腦做唔切,(cpu)  叫我換router,所以上黎求助

回覆 引用 TOP

唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexwon2017 於 2020-5-14 02:09 AM 發表

屋企用緊 hkbn100mb
因為屋苑冇線join唔到1000m,
三部手機
一ipad
2ipCam
Mytvsuper

當二手機食緊雞,開左mytvsuper
第三部手機打傳說對決 ,傳說135ms ping,食雞又lag

請問下大家,係因為100mb寬頻唔夠用定係r7000多工時 cpu處理唔到分工呢?

換Router解唔解決到?

感謝大家 ...
100MB打機會否不足?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]