• 瀏覽: 1,044
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
本主題由 peterchan 於 2020-4-27 08:33 PM 分類
我用 PC 行 EXCEL DDE load real time data, 運行時個excel 畫面會hang 一兩秒(cells 變白色,無哂數字), 之後幾秒又重複, 可能formulas 太多,但又唔可以減少formulas 數量, 可否以upgrade硬件解決(我用samsung laptop 8thi7 16MB ram)?

順便一問, 關唔關 display card事?獨立顯示卡會好d(我用部laptop 時仲要connect 一部32" 4K monitor, 會否有影響 ?

求高人指教,thanks!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
視乎個source 係乜野, 點攞法

嚴格地最大影響係軟件, 然後網絡, 最尾先到硬件

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-4-27 02:55 PM 發表

視乎個source 係乜野, 點攞法

嚴格地最大影響係軟件, 然後網絡, 最尾先到硬件
謝謝師兄, 個source 係 sptrader, 當市場升得急, hang 嘅情況越嚴重, 因為sptrader 問題?

回覆 引用 TOP

Live數字變化得快就的確有機會出問題

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-4-27 03:39 PM 發表

Live數字變化得快就的確有機會出問題
加ram 會改善嗎?

回覆 引用 TOP

DDE行VBA期間愈密愈易overload;excel formula用自動更新比用手動更新load得愈耐。

冇用的, EXCEL問題

引用:
原帖由 alee001 於 2020-4-27 04:46 PM 發表

DDE行VBA期間愈密愈易overload;excel formula用自動更新比用手動更新load得愈耐。
Thank you very much. 如果改用手動更新,每次要update先按 crtl S, 是否可以減低 hang 嘅機會同時間?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-4-27 05:34 PM 發表

冇用的, EXCEL問題
Thank you very much. 如果改用手動更新,每次要update先按 crtl S, 是否可以減低 hang 嘅機會同時間?

引用:
原帖由 KEVINKO2020 於 27-4-2020 17:45 發表

計數需要時間, 自動同手動都係用咁長時間, 除非可簡化算式同埋簡化結構

回覆 引用 TOP

唔用excel,用sql server 會唔會好d?

回覆 引用 TOP

其實用DDE已經係老規格嘅產物,睇市就得交易就~~~

引用:
原帖由 alee001 於 2020-4-27 09:11 PM 發表

其實用DDE已經係老規格嘅產物,睇市就得交易就~~~
師兄有無好介紹?謝謝

回覆 引用 TOP

用開dde excel多年,最近想由windows 7+office 2003升級到win 10+office 2019使用,以為連結時間上會縮短,但結果係耐到以倍數計兼有某些連結顯示唔到,會唔會個檔案係.xls製作而唔係.xlsm呢?最後都係用番windows 7+office 2003部腦。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]