• 瀏覽: 3,292
  • 回覆: 18
請問我部HP廠機想加裝SSD, 但機箱內只有一條SATA供電線駁入用緊的HDD, 如果想加SSD, 是否可以將SSD用USB 3.0傳輸線連接電腦的USB插頭,再用如EaseUS的軟件複製C槽到SSD, 再拆出機箱內原本的HDD再換入個SSD呢?謝謝解答!

引用:
原帖由 tak331 於 2020-4-22 12:00 PM 發表

請問我部HP廠機想加裝SSD, 但機箱內只有一條SATA供電線駁入用緊的HDD, 如果想加SSD, 是否可以將SSD用USB 3.0傳輸線連接電腦的USB插頭,再用如EaseUS的軟件複製C槽到SSD, 再拆出機箱內原本的HDD再換入個SSD呢?謝謝解答! ...
要買只外置External HDD盒(約$60至$80)來Clone OS用的。

回覆 引用 TOP

底板有SATA位, 火牛有出電位既話, 係咪買條幾蚊雞SATA線駁到過野就算呢??

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-4-22 12:22 PM 發表

底板有SATA位, 火牛有出電位既話, 係咪買條幾蚊雞SATA線駁到過野就算呢??
其實如樓主不太熟悉電腦,又報稱得一組Sata電源和Data Cable,不如用外置盒一Clone一後,然後換返落去照插線是最簡單的。

回覆 引用 TOP

條條大路通羅馬
留俾樓主自行跟據自己能力範圍決定啦

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

既然佢話得一千零一條Sata電源Cable,咁要多練習一吓怎麼Clone系統喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tak331 於 2020-4-22 12:00 PM 發表

請問我部HP廠機想加裝SSD, 但機箱內只有一條SATA供電線駁入用緊的HDD, 如果想加SSD, 是否可以將SSD用USB 3.0傳輸線連接電腦的USB插頭,再用如EaseUS的軟件複製C槽到SSD, 再拆出機箱內原本的HDD再換入個SSD呢?謝謝解答! ...
一般desktop機起碼有兩個sata port,check下mb有冇,有就花幾蚊執條sata cable接住新舊hdd/ssd做cloning會快過usb

引用:

EaseUS 要付費先可以成個windows clone

引用:
原帖由 aj4577 於 2020-4-22 02:36 PM 發表

EaseUS 要付費先可以成個windows clone
Easeus 免費版不嬲都clone 到嫁喎

就算真係如你話唔得, 市面上仲有 Aomei Backupper, Maricum Reflex 及 Clonzilla 等免費clone 軟件, 隻隻都得
係怕你有無咁多碟要clone

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

有無邊款免費克隆軟件可推介?

Thx

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tak331 於 2020-4-22 03:05 PM 發表

有無邊款免費克隆軟件可推介?
嘩我上面都已經寫左4隻, 仲唔夠用??

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-4-22 12:54 PM 發表

一般desktop機起碼有兩個sata port,check下mb有冇,有就花幾蚊執條sata cable接住新舊hdd/ssd做cloning會快過usb
想問條 sata cable線大約是怎樣?怎樣接駁?Thx!

我建議你比$250人搞喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tak331 於 2020-4-22 03:55 PM 發表

想問條 sata cable線大約是怎樣?怎樣接駁?Thx!
樓主原本件hdd都係用一組兩條cable駁(闊果條for power接火牛,窄果條接mb sata port),正常廠機火牛會有多一個spare sata power cable

如果完全理解吾到就要比$人搞搞佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]