• 瀏覽: 1,971
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
筆電,I5 10代,256SSD,8G  run,文書機,用office同上網煲片多,有無必要升級到16g ?或者升級後會否感覺到快左?多謝!

熱賣及精選
引用:
原帖由 timon.lei 於 28-3-2020 20:24 發表

筆電,I5 10代,256SSD,8G  run,文書機,用office同上網煲片多,有無必要升級到16g ?或者升級後會否感覺到快左?多謝!
唔會快左幾多,不過平平地可以試下

回覆 引用 TOP

文書機未必需要咁多ram
多咗都必有太大分別

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timon.lei 於 2020-3-28 08:24 PM 發表

如果有睇四仔、或做d秘密嘢。就會裝VM。但佢又好食ram。所以硬件能裝幾多就裝幾多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 timon.lei 於 2020-3-28 08:24 PM 發表

筆電,I5 10代,256SSD,8G run,文書機,用office同上網煲片多,有無必要升級到16g ?或者升級後會否感覺到快左?多謝!
按你的用途,根本沒必要升。除非你話你的office工作涉及大量的數據,或者剪片畫圖等工作。

引用:
原帖由 nhldp 於 2020-3-29 11:05 AM 發表

按你的用途,根本沒必要升。除非你話你的office工作涉及大量的數據,或者剪片畫圖等工作。
不涉及大量數據處理,但會文檔裡面我好多圖片,一個文檔接近40-50M

引用:
原帖由 timon.lei 於 2020-3-29 12:22 PM 發表

不涉及大量數據處理,但會文檔裡面我好多圖片,一個文檔接近40-50M
咁我覺得沒必要升級,足夠你用,不如等你用翻一年半載,ssd容量唔夠喇,咁換ssd的時候順便再加8g,咁仲實際。

引用:
原帖由 nhldp 於 2020-3-29 12:27 PM 發表

咁我覺得沒必要升級,足夠你用,不如等你用翻一年半載,ssd容量唔夠喇,咁換ssd的時候順便再加8g,咁仲實際。
多謝你嘎意見

回覆 引用 TOP

𠵱家啲薄機ram好多都係onboard,未必有位你加
引用:

引用:
原帖由 rsmdpan 於 2020-3-29 06:29 PM 發表

𠵱家啲薄機ram好多都係onboard,未必有位你加

我睇說明書預留一個Ram口個一個機械硬碟口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黄大师的小学徒 於 2020-3-29 10:17 PM 發表

不打遊戲就足夠了。
不玩遊戲單純工作

回覆 引用 TOP

快肯定快,不過notebook係快咗唔夠電
引用:

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長

回覆 引用 TOP

有錢我想升到32添.......

回覆 引用 TOP

其實升上16GB RAM可以想下
因為將來8GM 你未必夠用

附件

註解 2020-05-04 212032.png(1.19 MB)

2020-5-4 09:26 PM

小弟文書機

註解 2020-05-04 212032.png

Android Smart Phome: LG G6+ 128 GB

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]