• 瀏覽: 3,585
  • 回覆: 43
大約幾錢?可以去邊搞?

附件

15852887999593891874328371735538.jpg(194.86 KB)

2020-3-27 02:00 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
6g Ram上網已經很足夠,或者只係睇片試下洗機重裝Windows 10 home,再唔係買只Crucial MX 500 250g SSD來安裝。

回覆 引用 TOP

N4200 + 1T 機械式 HDD 當然慢啦

CPU 無得攪嫁咧, 學似樓上咁講, 將隻HDD 換左做SSD 罷, 最少反應會爽番D

但處理能力唔會有大改善

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
只針對你提出問題, 先去以下一網頁check左你部機個上網速度先

http://speedtest.ofca.gov.hk/

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-3-27 02:35 PM 發表

CPU 無得攪嫁咧, 學似樓上咁講, 將隻HDD 換左做SSD 罷, 最少反應會爽番D

但處理能力唔會有大改善
師兄,請問大約幾錢?

引用:
原帖由 股佢唔到 於 2020-3-27 02:39 PM 發表

只針對你提出問題, 先去以下一網頁check左你部機個上網速度先

http://speedtest.ofca.gov.hk/
唔止上網,連開個file, 開張照都好慢

引用:
原帖由 半緣修道半緣君 於 2020-3-27 03:09 PM 發表

唔止上網,連開個file, 開張照都好慢
如果整部電腦在其他各方面都慢, 最簡單經濟方案就如樓上師兄所言由傳統2.5" 5400rpm harddisk更換到SSD作為主要存取裝置, 但先假設你部notebook是沒有因為中毒或機齡太久而因此很慢

引用:
原帖由 股佢唔到 於 2020-3-27 03:29 PM 發表

如果整部電腦在其他各方面都慢, 最簡單經濟方案就如樓上師兄所言由傳統2.5" 5400rpm harddisk更換到SSD作為主要存取裝置, 但先假設你部notebook是沒有因為中毒或機齡太久而因此很慢 ...
好的,請問有推介買哪隻好嗎?
給人整手工費多少?

引用:
原帖由 半緣修道半緣君 於 2020-3-27 03:09 PM 發表

師兄,請問大約幾錢?
部機用普通SATA HDD, 可以買番 SATA SSD 更換便可。SSD 現時每G價錢還是比 HDD 貴, 所以如果你打算 1T 換 1T (HDD -> SSD) 的話, 可能要預差不多一千銀

否則, 你可以買 250 ~500G SSD, 最平既三舊水都已經有。換之前上Microsoft 官網下載及制作番隻安裝用 Windows 10 USB 手指, 用黎作更換後重裝過Windows 用。重裝唔洗再入key。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半緣修道半緣君 於 2020-3-27 03:43 PM 發表

好的,請問有推介買哪隻好嗎?
給人整手工費多少?
推介你可以參考其他師兄意見, 我個人天生比較敗家, 通常唔識買平靚正產品, 一般來說除了最近幾代推出的macbook外, 一般notebook自行更換harddisk或ram不是太困難, 只要有合適螺絲批即可, 要再保險點可先上網找些教學影片看看人家怎樣更換, 打你自己notebook型號+如"replace harddisk" or "replace harddrive" 通常都會搵到, 真的要人幫手換就要睇你跟對方交情及是否可信賴, 我個人認為$0~$100內可接受

引用:
原帖由 股佢唔到 於 2020-3-27 04:35 PM 發表

推介你可以參考其他師兄意見, 我個人天生比較敗家, 通常唔識買平靚正產品, 一般來說除了最近幾代推出的macbook外, 一般notebook自行更換harddisk或ram不是太困難, 只要有合適螺絲批即可, 要再保險點可先上網找些教學影片看看人家怎樣更換, 打你自己notebook型號+如"replace harddisk" or "replace harddrive" 通常都會搵到, ...
或者樓主怕醜求朋友,出新高登$150至$200安裝費,SSD你可另行購買交給他們來安裝Windows 10 home

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-3-27 02:35 PM 發表

但處理能力唔會有大改善
認同,有時候機械HDD有Bad Sector亦會導致開機緩慢,讀檔案亦不見得快得去邊,,,
希望換了SSD馬上精神晒。

回覆 引用 TOP

以你個腦CONFIG去睇, 速度好正常1D都唔算慢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-27 04:58 PM 發表

或者樓主怕醜求朋友,出新高登$150至$200安裝費,SSD你可另行購買交給他們來安裝Windows 10 home
問左灣仔電腦城幾間,代裝window加换ssd $250

引用:
原帖由 半緣修道半緣君 於 2020-3-27 05:32 PM 發表

問左灣仔電腦城幾間,代裝window加换ssd $250
買隻mx500或860evo 500g前者大約5百頭後者應該多一百,有5年保
1000g mx500就8xx 860evo就10xx

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]