• 瀏覽: 1,255
  • 回覆: 13
部機係2015年買, 買返嚟嘅第一日已經係咁, 因為個問題唔係成日出現, 所以間舖頭都係敷衍了事, 最後不了了之
我知道啲零件太舊應該整唔返, 只係技術上想學下嘢, 有冇高手可以教路? 唔該!
主要問題係用用下電腦會間中死機, 電源燈正常著, 但係黑屏冇畫面,
最常見嘅時候係睇睇下youtube突然黑屏冇反應,
已經確定唔係硬碟同埋RAM嘅問題(因為換過),所以會唔會係以下嘅硬件有問題?
AMD A10-7870k 3900MHz APU
Asrock FM2A88M-Extreme4+, AMD A88X, M.ATX M/B
Thermaltake SPS-530M SMART SE 530W 80Plus Bronze(Modular) 火牛

熱賣及精選
不定時突然畫面凍結 (當機)
記憶體故障、零組件不相容、主機板故障 、電供故障 、顯示卡故障、電腦桌的電源

回覆 引用 TOP

有無裝過最新display driver?

https://www.amd.com/en/support/apu/amd-series-processors/amd-a10-series-apu-for-desktops/a10-7870k-radeon-r7-series
引用:
原帖由 rence2008 於 2020-3-26 08:59 PM 發表

部機係2015年買, 買返嚟嘅第一日已經係咁, 因為個問題唔係成日出現, 所以間舖頭都係敷衍了事, 最後不了了之
我知道啲零件太舊應該整唔返, 只係技術上想學下嘢, 有冇高手可以教路? 唔該!
主要問題係用用下電腦會間中死機, 電源燈正常著, 但係黑屏冇畫面,
已經確定唔係硬碟同埋RAM嘅問題(因為換過),所以會唔會係以下嘅硬件有問題? ...

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-3-26 11:14 PM 發表

有無裝過最新display driver?

https://www.amd.com/en/support/apu/amd-series-processors/amd-a10-series-apu-for-desktops/a10-7870k-radeon-r7-series
你呢個未試過, 我試下先, 要用一兩日先知得唔得, 唔該你先!

回覆 引用 TOP

依個情況, 多數壞底板, 去新高登買過塊二手, 都好便宜

回覆 引用 TOP

我屋企PC配置都跟你差不多!
電腦會間中死機, 電源燈正常著, 但係黑屏冇畫面, 多數是ram問題~!
睇youtube 突然黑屏或藍畫面, 如果是用google chrome 睇youtube,
就要係設定 > 進階 內關閉硬體加速, 會有幫助~!!

引用:
原帖由 chowtung 於 2020-3-27 04:28 AM 發表

我屋企PC配置都跟你差不多!
電腦會間中死機, 電源燈正常著, 但係黑屏冇畫面, 多數是ram問題~!
睇youtube 突然黑屏或藍畫面, 如果是用google chrome 睇youtube,
就要係設定 > 進階 內關閉硬體加速, 會有幫助~!! ...
買返黎已經係咁?
同你差不多, 我未試過藍畫面
已經換過其他ram都冇用, 唯有試下你哋啲方法

引用:
原帖由 rence2008 於 2020-3-27 11:04 AM 發表

買返黎已經係咁?
同你差不多, 我未試過藍畫面
已經換過其他ram都冇用, 唯有試下你哋啲方法
我意思是我部機係A10-7800 APU 用ASROCK A88X 主板,
我沒有黑屏同HANG 機, 只是用GOOGLE 睇YOUTUBE會藍屏,
但關了硬體加速, 就無再發生~!

你有否試過重裝WINDOWS?
另外去ASROCK 官網 UPDATE 晒BIOS, 主板CHIPSET 驅動同GPU驅動睇下有無幫助!
如果以上試過都唔得,就真係主板問題~!

https://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A88M%20Extreme4+/index.tw.asp#Download

回覆 引用 TOP

黑屏冇反應,咁部機係著住定熄左?

回覆 引用 TOP

電腦會間中死機, 電源燈正常著, 但係黑屏冇畫面

你裝返個新display driver, 然後重新開機

如果仍然有問題 都係突然黑屏 但部腦仍然著緊無關過, 你索下部腦邊件野有嗅味

你如果唔開youtube就仲可以用耐D, 開youtube就出問題 都係driver問題, 裝返隻槍game試下 開唔到就要換display咭

回覆 引用 TOP

換隻牛試吓。牛不穩定供電會有此情況。
買隻大火數靚牛可用十年八年將來用得返。

解放被地球重力束縛的香港市民。自護萬歲!!

回覆 引用 TOP

早幾個月前都有呢個問題, 唔係成日係咁就冇乜點理佢
跟主更新過吓display driver咁, 插實啲張顯卡同條mon線咁, 又更新過吓OS咁, 呢一, 兩個月又冇咁嘅問題
講出來給樓主參考吓

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rence2008 於 2020-3-26 08:59 PM 發表

已經確定唔係硬碟同埋RAM嘅問題(因為換過),所以會唔會係以下嘅硬件有問題? ...
你部機仲用不用
如果你預部機要丟不會再用的話,你可以試下更新地板爆屎
不過你要預有機會整壞塊地板

わたしはバカです

回覆 引用 TOP

唔該曬大家, 我update了display driver, 再關咗chrome嘅硬體加速, 
用咗幾日暫時都冇事, 有事嘅話再上來請教大家! thank you!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]