• 瀏覽: 2,830
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
因搬屋要買兩部文書機,
中學男生用想要非黑色(blue or other)細機箱(散熱可以),
內只要Harddisk x 1, SSDX1, 用I3/I5 CPU(唔知幾熱?),
onbroad display 夠了。
$3500~4500筆直窮老豆
求各師兄幫手岀張list.......Thks!!

文書機買notebook

打機做圖剪大片及多擴充既先去砌機

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 opclk99 於 2020-3-24 03:54 PM 發表

因搬屋要買兩部文書機,
中學男生用想要非黑色(blue or other)細機箱(散熱可以),
內只要Harddisk x 1, SSDX1, 用I3/I5 CPU(唔知幾熱?),
onbroad display 夠了。
$3500~4500筆直窮老豆:')
求各師兄幫手岀張list.......Thks!! ...
唔包windows計,文書機出i3-9100都可以,3000應該可以了😂3千多包windows有廠機上dell看一看😁

盛衰交替,物極必反
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-3-24 03:57 PM 發表

文書機買notebook

打機做圖剪大片及多擴充既先去砌機
多謝朱兄advise...
Notebook比字生哥用唔錫機好快打柴。
屋企幾姊弟乃破壞王,電器手機次次幾日或幾月就要修理...
已有一部Notebook粗用,
字生哥打下LOL,打下一般game,
爻返廿四吋芒舒服小小....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blackkh 於 2020-3-24 04:14 PM 發表

唔包windows計,文書機出i3-9100都可以,3000應該可以了😂3千多包windows有廠機上dell看一看😁
以前用過三部dell,其實唔錯
可惜廠機只保一兩年,
岀面砌都保5年,用料多選擇好多,係有事耍抬岀去check。

E台自己+RAM同M2點睇?

附件

2799.JPG(96.72 KB)

2020-3-24 04:35 PM

11.JPG(67.76 KB)

12.JPG(77.63 KB)

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-24 04:35 PM 發表

E台自己+RAM同M2點睇?
Thks C Hing!
基本上要加RAM/SSD/Harddisk仲係得1TB
再比三百升級個Main.....先有三年保。
Dell今日仲咁玩野........

引用:
原帖由 opclk99 於 24-3-2020 16:46 發表

Thks C Hing!
基本上要加RAM/SSD/Harddisk仲係得1TB
再比三百升級個Main.....先有三年保。
Dell今日仲咁玩野........
你去砌到台$2800相同CONFIG連WIN再講

電子野1年唔壞就好難壞, 理論上唔洗比MAIN都得, 不過買3年上門都只係+$299

加條8G 2舊幾, SSD當你6舊

引用:
原帖由 opclk99 於 2020-3-24 04:32 PM 發表

以前用過三部dell,其實唔錯
可惜廠機只保一兩年,
岀面砌都保5年,用料多選擇好多,係有事耍抬岀去check。
Dell 好多時昇上3年保只係加三四百
仲有砌機既"保"只係代檢查代claim, 保養期係跟番每件配件代理既時期, 例如底板多數3年, HDD有機會2,3,5年不等
最重要既係佢只係代claim, 唔會一換一俾你; 閒閒地要等上一兩個月, 因為佢唔會立即幫你同代理claim, 而係儲埋一次過過先做
咁既條件你都仲覺得好既就真係無野講

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
識砌咪AMD 3400G連內顯ITX組合囉,Intel就唔好諗

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○物離鄉貴,人離鄉賤
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
把手握緊,裡頭什麼也沒有;而鬆開手,你所擁有的是一切。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-3-24 05:06 PM 發表

Dell 好多時昇上3年保只係加三四百
仲有砌機既"保"只係代檢查代claim, 保養期係跟番每件配件代理既時期, 例如底板多數3年, HDD有機會2,3,5年不等
最重要既係佢只係代claim, 唔會一換一俾你; 閒閒地要等上一兩個月, 因為佢唔會立即幫你同代理claim, 而係儲埋一次過過先做
咁既條件你都仲覺得好既就真係無野講 ...
明白,Dell service上3年都ok,
用料都唔差、係佩撘同case選擇小.d..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-24 05:02 PM 發表

你去砌到台$2800相同CONFIG連WIN再講

電子野1年唔壞就好難壞, 理論上唔洗比MAIN都得, 不過買3年上門都只係+$299

加條8G 2舊幾, SSD當你6舊
計性價比dell連win肯定高,出面OEM都$950,
依加自己加SSD/HD仲有冇MAIN?
以前未試過......

引用:
原帖由 opclk99 於 24-3-2020 17:37 發表

計性價比dell連win肯定高,出面OEM都$950,
依加自己加SSD/HD仲有冇MAIN?
以前未試過......
加SSD唔係暴力整爛就得

回覆 引用 TOP

唔熟電腦嘅話, dell嗰部係一個好選擇, 但要想打下普通遊戲又唔花太多, 我比較建議砌部AMD, 網上參考價如下

ASRock  DeskMini A300/COOL PC                                                    $1250
AMD Ryzen 3 3200G CPU (行貨)                                                        $755
ADATA Sodimm DDR4 2666MHz 8GB RAM  AD4S266638G19-S         $270*2
Kingston M.2 SA1000M8/240G                                                          $289

Toshiba 2.5" 1TB 5400rpm 128MB MQ04ABF100                            $285

Total: $3119

砌部Deskmini A300, youtube都有好多示範教學片好簡單(但切記先升BIOS); 至於windows, 你個人選擇吧, 甚麼OEM版、淘佬開心版、又或者將要棄置嘅舊機windows先綁定microfoft 帳號轉移新機用等

office就用365 免費教育版, 官網學生有得申請

回覆 引用 TOP

3 Q 各位

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]