• 瀏覽: 2,169
  • 回覆: 15
如題

應該要硬體才能感應 ultrasonic.  你睇下有無得賣先啦。無就諗來都嘥氣。

回覆 引用 TOP

咁邊度唔明呢?
透過量度0-5V就可知距離了。

回覆 引用 TOP

個原理係 1 個 echo,1 個 trigger,
echo 發出一吓(例如 10μs)人耳聽唔到嘅聲音,

叫做超聲波,速度都係音速,
當聲波撞到物件就會彈返轉頭,
由 trigger 接收。
呢段時間除 2,就係個距離。

不過通常呢啲 module 只能夠當玩具就算,
而且音速受溫度同氣壓影響。
準確度其實都幾差。

引用:
原帖由 ghostkcleung 於 2020-3-9 04:29 AM 發表

個原理係 1 個 echo,1 個 trigger,
echo 發出一吓(例如 10μs)人耳聽唔到嘅聲音,

叫做超聲波,速度都係音速,
當聲波撞到物件就會彈返轉頭,
由 trigger 接收。
呢段時間除 2,就係個距離。

不過通常呢啲 module 只能夠當玩具就算,
而且音速受溫度同氣壓影響。
準確度其實都幾差。 ...
但係蝙蝠都係靠呢個原理避開障礙。

之後要透過感應器,控制加水及放水,例如水位太高,要放水,水位太低,要加水

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-3-9 11:31 PM 發表

但係蝙蝠都係靠呢個原理避開障礙。
呢啲 module 5米範圍已經可以好大唔差。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ohm7788 於 2020-3-9 11:47 PM 發表

之後要透過感應器,控制加水及放水,例如水位太高,要放水,水位太低,要加水
咁你應該用水感嘅 Sensor,
而唔係超聲波。

回覆 引用 TOP

加水放水要靠類似solenoid嘅物體控制關開,當然要寫arduino程式碼,適當時基於感應器讀數做開關,應該好直接呢。

回覆 引用 TOP

就係五係好識寫

超聲波都可以田Detect  水位距離

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Ohm7788 於 2020-3-14 12:03 AM 發表

就係五係好識寫
唔識邊部分?超聲波感應器是行PWM訊號,只要讀寫GPIO就可以......

回覆 引用 TOP

其實都幾易整 第一件事要買左件感應器先 SSP到有得搵 再者唔識打CODE就上網搵黎用

回覆 引用 TOP

就係個距離

回覆 引用 TOP

伸延閱讀
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]