• 瀏覽: 5,592
  • 回覆: 97
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 3/3/2020 14:13 發表

散到,睇下幾大缸水
無風扇機箱裝唔到水塔,前一頁有相睇。
玩音響,有揼都會有EMI干擾,除非是外置揼+獨立外置電畀個揼。

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

熱賣及精選
引用:
原帖由 yyingyying 於 3/3/2020 15:11 發表

C兄,想請詳叫冇風扇牛,吾該你
無風扇牛就像notebook那樣,機內用一隻pico DC-ATX电源供電,機外用notebook的外置牛,12V~20V/15A。

下圖便是pico DC-ATX电源

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Morningsky 於 3/3/2020 15:56 發表

你網上搜尋一下 "fanless psu" 就知了
普通牛因為AC轉DC效能較低所以有部分轉左做熱能,需要加一把風扇散熱,而冇風扇牛因效率高所以唔駛用風扇而達至100%靜音,但用料相對$$$ ...
請看第六頁我貼出的電源,我自己不是用開關牛,我是用線性牛,傳統環牛那種。
下圖這種

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 6/3/2020 14:59 發表

玩音響,有揼都會有EMI干擾,除非是外置揼+獨立外置電畀個揼。
同一時間裡面、人只能夠聽到最大既聲、呢d咁輕幑既聲在播放音樂果陣聽不到的

引用:
原帖由 subming 於 6/3/2020 15:16 發表

同一時間裡面、人只能夠聽到最大既聲、呢d咁輕幑既聲在播放音樂果陣聽不到的
有很多噪音在背景,還有EMI令音色變差的,尤其是開關牛,影響非常大,你去音響網看看他人點講你便知。

引用:
原帖由 chaolininin 於 6-3-2020 14:59 發表

用泳池呢?

https://www.youtube.com/watch?v=zFrCwaCTHqY

引用:
原帖由 chaolininin 於 6/3/2020 15:27 發表

有很多噪音在背景,還有EMI令音色變差的,尤其是開關牛,影響非常大,你去音響網看看他人點講你便知。
音響硬件係無可備免有噪音存在、所以稱得上音響的硬件要求既信噪比一定係高、就是信號同噪音比例咁大自然在收聽中聽不到有响度既噪音聲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-2 10:13 AM 發表

有人臨門扯開話題,又話未諗定買乜喎!玩電腦買手表五花八門,大家都係電硬VIP級別 member呢空泛廢話同小朋友講可以的。
  好像玩Rolex有金表鋼表,金鋼表,粉紅金,運動款休閒款,咁你自己落門市慢慢揀喇,啲護航員都未知人家要求就出來又話大又話細又話玩音響,仲有個話機箱防銹功能好,人哋當你傻仔點鳩你都未知。 ...
死啦我一直都以為講緊intel平板電腦㖭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-6 02:59 PM 發表

有邊一粒電子產品 係冇EMI ?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-6 03:36 PM 發表

用泳池呢?

https://www.youtube.com/watch?v=zFrCwaCTHqY
不如唔好講散熱問題啦! 點樣可以住到一間有泳池嘅屋仲好啦😛😛😛

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 09:52 AM 發表

人哋無風扇機箱是玩音響,就是因為風扇噪音干擾聲音。整個鋁箱是散熱器,仲有電源是用線性供電,不用開關電源。這種電腦一樣可以當普通文書用,這箱換底板代都唔使換。 ...
擴音機裏面都有風扇…………

引用:
原帖由 arcadiang 於 15-4-2020 17:55 發表

不如唔好講散熱問題啦! 點樣可以住到一間有泳池嘅屋仲好啦😛😛😛
重點係正明無扇可以好過有扇,點搞個泳池出來就睇個人能力

另外,液態氮冷凍都可以冇風扇

I tested to take out the fan, but with heat sink.......
no ok , when CPU achieved 100C,,,,,,
merely,  shut down  only   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-4-23 10:18 AM 發表

重點係正明無扇可以好過有扇,點搞個泳池出來就睇個人能力

另外,液態氮冷凍都可以冇風扇
液態氮……………… 你玩幾多分鐘貨仔呀……

引用:
原帖由 arcadiang 於 24-4-2020 19:32 發表

液態氮……………… 你玩幾多分鐘貨仔呀……
有錢就唔係問題

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]