• 瀏覽: 5,577
  • 回覆: 97
引用:
原帖由 finfin 於 26/2/2020 12:09 發表

最近想砌部腦,
上網找機箱見到有些機箱話是全鋁,無風扇靜音的。
想問下呢種箱掂唔掂架?
係咪真係可以做到有風扇一樣效果?
無風扇靜音機箱,只適合用來作music server,如果睇戲睇得耐都唔得,除非你在外加把巴蕉扇吹入箱內。用65W的cpu就可以了,文書上網無問題。

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
無風扇作散熱原理同暖爐一樣

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-26 11:32 PM 發表

貴機箱同貴風扇可以靜到無風扇咁
請問有無好介紹?

最重要係機箱可以安裝Fuild-dynamic bearing(流體動壓軸承)機箱風扇,啲貴機箱牌子通常有,1200RPM時得18.7dBA
我隻係Nzxt,機箱用SGCC Steel,熱浸鋅鋼板(SGCC)較電鍍鋅鋼板(SECC)有一優點,SECC折彎與斷面極容易生鏽,相同條件下SGCC抗鏽性能好得多。
引用:
原帖由 finfin 於 2020-2-29 01:29 AM 發表

請問有無好介紹?
https://www.gamersnexus.net/guid ... bearing-differences

Lifespan & Noise: Fluid-dynamic fan bearings have the greatest lifespan -- ranging anywhere from 100,000 hours on the low end (40-70C) to upwards of 300,000 hours, depending on the fan selected. These hours are all projections from tests performed in reliability labs, of course, which simulate the stress a fan would receive by using varied test methodologies -- but that's an entirely different article.
Fans using fluid-dynamic setups remain very quiet throughout the entirety of their life. As a quick comparison, two fans that we used in our noise level test rig are spec'd like this:
Bearing SpecSleeveFluid/Hydro
Operating RPM (Controlled)1200RPM1200RPM
Noise Level (Variable)~22dBA~18.7dBA
Operating Temperature (Controlled)50C50C

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-29 10:53 AM 發表

最重要係機箱可以安裝Fuild-dynamic bearing(流體動壓軸承)機箱風扇,啲貴機箱牌子通常有,1200RPM時得18.7dBA
我隻係Nzxt,機箱用SGCC Steel,熱浸鋅鋼板(SGCC)較電鍍鋅鋼板(SECC)有一優點,SECC折彎與斷面極容易生鏽,相同條件下SGCC抗鏽性能好得多。

https://www ...
個箱好大部下, SMALL都唔細.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-29 10:53 AM 發表

https://www ...
原來有人属意呢啲超迷你的itx機箱,可以講你寫得咁長編大論原來都係廢話。

不如叫佢買部Intel NUC 9 Extreme算數,唔駛煩

看仔細 Intel NUC 9 Extreme “Ghost Canyon” 最強 i9-9980HK 與獨顯 GPU 迷你電競主機
https://news.xfastest.com/intel/74876/intel-nuc-9-extreme-ghost-canyon-nuc-i9-9980hk/
引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-29 12:14 PM 發表

原來有人属意呢啲超迷你的itx機箱,可以講你寫得咁長編大論原來都係廢話。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-29 12:14 PM 發表

"有人"諗野不嬲都係咁騎呢,你都吾係初次同佢交手...

睇其中一個comment,外殼50度加多幾度,開半粒鍾可以殺死肺炎病毒,一物2用,用得過

预定等了5个多月收到货,感觉真的漫长,比老板的营销演讲还要漫长😂。 箱子符合预期,磨砂手感丝般顺滑。各部件公差控制的很好,没有出现螺丝孔位或是零件拼装对不齐的问题。细节部分存在微小掉漆现象。 随手装了个速龙200ge的配置,双烤温度稳定在76度附近,可以接受,外壳摸上去在50度上下,不到烫手的程度。热管再仔细点安装的话应该能再降点。  优点: 喜欢就好。 吐槽: 外包装实在太简易了,毫无保存价值。 配的螺丝尺寸欠考虑,只安装单层散热头时没有短螺丝可以用,最后从自己的备货里找螺丝装上去的。 2.5英寸盘位不如UP2那样好看,而且设计时可能忘记考虑主板挡板边缘突出的部分,导致如图竖装或者安装两块硬盘时会被挡板边缘挡住,对不齐螺丝孔无法安装。
引用:
原帖由 finfin 於 2020-2-29 12:10 PM 發表

我在淘寶就找到這無扇機箱, 比你地睇下點?

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a312a.7700824.w10275495-18908636917.1.2ecc42863sET51&id=554602465350

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 subming 於 27/2/2020 23:49 發表

無風扇作散熱原理同暖爐一樣
無風扇機箱不是用來打機的,普通上網,文書唔熱的

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

我用緊這個箱,MATX 板,Ryzen 5 2600,加張無風扇Low profile 顯卡,music server 用途,睇片都得

裝好就是這樣

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-2-29 04:31 PM 發表

我用緊這個箱,MATX 板,Ryzen 5 2600,加張無風扇Low profile 顯卡,music server 用途,睇片都得

裝好就是這樣
https://www.mediacenterworld.nl/contents/media/l_streacom ...
你部機箱唔錯喎, 邊度買呀? 咩價錢?

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-2-29 12:59 PM 發表

"有人"諗野不嬲都係咁騎呢,你都吾係初次同佢交手...
個網入面一樣有大機箱,
https://fanless.world.taobao.com/?spm=2013.1.1000126.3.617e3a66KEgj7y
我只係用其中一個機箱來比大家睇,
就算要細機箱又有乜咁騎呢? 百貨有百客.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 finfin 於 2020-3-1 01:00 AM 發表

你部機箱唔錯喎, 邊度買呀? 咩價錢?
樓上好幾位都是電硬資深Member,呢啲遊花園空話,真係小嚟呢套喇。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]