• 瀏覽: 5,583
  • 回覆: 97
最近想砌部腦,
上網找機箱見到有些機箱話是全鋁,無風扇靜音的。
想問下呢種箱掂唔掂架?
係咪真係可以做到有風扇一樣效果?

熱賣及精選
係呀無風扇鋁箱散熱一流的,專For 9900k 和Ryzen AMD 3900x和RTX 2080ti用的,仲有一張顯卡唔够塞够兩張亦可以。

鋁機箱也可加風扇

回覆 引用 TOP

無扇散熱可以同有扇一樣? 咁依個世界就唔洗風扇啦, 唔好玩啦

貴機箱同貴風扇可以靜到無風扇咁

花生者清,當局者迷-y( ̄Д ̄)。oO○
沒有永遠的朋友,也沒有永遠的敵人,只有永遠的利益。
滅團先兆: 唔怕神一樣嘅對手,最怕豬一樣嘅隊長
引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-26 12:47 PM 發表

係呀無風扇鋁箱散熱一流的,專For 9900k 和Ryzen AMD 3900x和RTX 2080ti用的,仲有一張顯卡唔够塞够兩張亦可以。
樓主想BBQ,可以聽佢講,我就唔太建議。
要記住CPU係件過百度嘅嘢,係靠散熱降至70~度,無風扇的話,散熱器好容易到極限

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-26 11:32 PM 發表

貴機箱同貴風扇可以靜到無風扇咁
睇環境啦, 如夜晚室內唔開冷氣, 仍然聽得到貴風扇的"靜音".

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 12:57 AM 發表

樓主想BBQ,可以聽佢講,我就唔太建議。
要記住CPU係件過百度嘅嘢,係靠散熱降至70~度,無風扇的話,散熱器好容易到極限
當然不用機殼風扇喇,CPU用貓頭鷹12a塔式風扇,顯卡用渦輪式風扇,將機籠内熱空氣全部抽出,在天氣冷的時候可以當暖爐用一舉兩得。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-27 07:45 AM 發表

當然不用機殼風扇喇,CPU用貓頭鷹12a塔式風扇,顯卡用渦輪式風扇,將機籠内熱空氣全部抽出,在天氣冷的時候可以當暖爐用一舉兩得。
cpu 嘅熱空氣喺機箱裏面,而顯卡用熱空冷卻就如用火機降溫,有風扇就最好啦

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:24 AM 發表

cpu 嘅熱空氣喺機箱裏面,而顯卡用熱空冷卻就如用火機降溫,有風扇就最好啦
其實貓頭鷹雙風扇拍跳,機尾那12cm 風扇作用已經不大,火牛風扇向主底板吸氣亦可以減輕機籠熱量,

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-27 09:41 AM 發表

其實貓頭鷹雙風扇拍跳,機尾那12cm 風扇作用已經不大,火牛風扇向主底板吸氣亦可以減輕機籠熱量,
好多機箱都係火牛風扇吸外面空氣,叫下置火牛

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:44 AM 發表

好多機箱都係火牛風扇吸外面空氣,叫下置火牛
我見好多鋁箱構造有點簡單,機箱無火牛冚擋住,將火牛風向底板内籠問題不難解決。好我像圖中火牛向上向下安裝自己話時。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-27 09:48 AM 發表

我見好多鋁箱構造有點簡單,機箱無火牛冚擋住,將火牛風向底板内籠問題不難解決。好我像圖中火牛向上向下安裝自己話時。
螺絲不對位

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:57 AM 發表

螺絲不對位
上下都有螺絲孔,實裝到的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 26/2/2020 23:17 發表

無扇散熱可以同有扇一樣? 咁依個世界就唔洗風扇啦, 唔好玩啦
睇你用乜cpu,用R5 2600/65W的就可以啦,睇你用途係乜,打機就一定唔得

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]