• 瀏覽: 5,307
  • 回覆: 15
引用:
原帖由 股市係我提款機 於 26/2/2020 23:17 發表

無扇散熱可以同有扇一樣? 咁依個世界就唔洗風扇啦, 唔好玩啦
睇你用乜cpu,用R5 2600/65W的就可以啦,睇你用途係乜,打機就一定唔得

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 finfin 於 26/2/2020 12:09 發表

最近想砌部腦,
上網找機箱見到有些機箱話是全鋁,無風扇靜音的。
想問下呢種箱掂唔掂架?
係咪真係可以做到有風扇一樣效果?
無風扇靜音機箱,只適合用來作music server,如果睇戲睇得耐都唔得,除非你在外加把巴蕉扇吹入箱內。用65W的cpu就可以了,文書上網無問題。

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 subming 於 27/2/2020 23:49 發表

無風扇作散熱原理同暖爐一樣
無風扇機箱不是用來打機的,普通上網,文書唔熱的

回覆 引用 TOP

我用緊這個箱,MATX 板,Ryzen 5 2600,加張無風扇Low profile 顯卡,music server 用途,睇片都得

裝好就是這樣

引用:
原帖由 finfin 於 1/3/2020 01:00 發表

你部機箱唔錯喎, 邊度買呀? 咩價錢?
淘寶早兩年買,唔便平,以前約2000,現在貴了很多
https://tianjingsm.tmall.com/category-1306211649.htm?spm=a1z10.1-b.0.0.2d1f3123T0Lhj2&search=y&catName=Streacom%A3%A8%CB%BC%EE%A3%BF%CD%A3%A9

引用:
原帖由 leungmanman 於 1/3/2020 08:02 發表

樓上好幾位都是電硬資深Member,呢啲遊花園空話,真係小嚟呢套喇。
你有無用過這種無風扇電腦先,用無用過便說遊花園??這種電腦是用來玩影音的。

引用:
原帖由 leungmanman 於 1/3/2020 09:13 發表

IN Win迷你鋁箱我自己都砌過好幾部,只得CPU fan一把

人哋無風扇機箱是玩音響,就是因為風扇噪音干擾聲音。整個鋁箱是散熱器,仲有電源是用線性供電,不用開關電源。這種電腦一樣可以當普通文書用,這箱換底板代都唔使換。

引用:
原帖由 PnPnL 於 1/3/2020 10:37 發表

其實當事人只係up過無扇細機箱,又冇up用途,有mood米同佢吹兩野,認真就輸了...
我咪噏咗無風扇用途囉,打機一定唔得。
樓主應想知的是無風扇電腦好唔好得過有風扇

引用:
原帖由 PnPnL 於 2/3/2020 10:34 發表

...hehe...自己未試過用電腦做主導接駁音響玩到出神入化,不過可能佢想說"有人"入局卦

音響都有玩下,不過吾會用電腦做主導,只用NAS做media,用stereo AMP聽歌,用另一部7.1 AMP睇下movie ...
大把人用電腦玩 CAS,只是你自己唔知,去音響網參考下,好聲軟件有HQ player,JPlay, JRiver,還有調校電腦—軟件。還有人用2013/2016 server來玩。

引用:
原帖由 PnPnL 於 2/3/2020 09:35 發表

你又吾係"有人",佢吾中意up乜用途,你估佢打機跟住向e個方向up米又係一廂情願姐

個caption有comon sense(齋用heat sink或透過機箱散熱)都知冇可能啦,大家都係玩下吹水姐 ...
現時已經貼哂相出來你都話無可能。你都可以話無可能做server。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 finfin 於 2/3/2020 12:26 發表

開條題目問下野都要比人串,
唔鐘意咪唔好答囉, 而家踩到你條尾咩?
咪係,有D人未見過就話無可能,香港/大陸其實很多人都這樣玩緊影音。
無風線只為不想風扇的EMI/噪音在音場背景出現

引用:
原帖由 PnPnL 於 2/3/2020 18:56 發表

e d都吾係新事物,邊會吾知
知同去玩係兩回事

其實同我點玩音響冇關係,係"有人"吾想up件架生用很邊姐
我不是講咗畀樓主聽嗎???係你自己無溫書,又話無可能,唔知又話唔去玩,知就唔會話無可能無風扇啦,仲死撐。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 3/3/2020 14:13 發表

散到,睇下幾大缸水
無風扇機箱裝唔到水塔,前一頁有相睇。
玩音響,有揼都會有EMI干擾,除非是外置揼+獨立外置電畀個揼。

引用:
原帖由 yyingyying 於 3/3/2020 15:11 發表

C兄,想請詳叫冇風扇牛,吾該你
無風扇牛就像notebook那樣,機內用一隻pico DC-ATX电源供電,機外用notebook的外置牛,12V~20V/15A。

下圖便是pico DC-ATX电源

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Morningsky 於 3/3/2020 15:56 發表

你網上搜尋一下 "fanless psu" 就知了
普通牛因為AC轉DC效能較低所以有部分轉左做熱能,需要加一把風扇散熱,而冇風扇牛因效率高所以唔駛用風扇而達至100%靜音,但用料相對$$$ ...
請看第六頁我貼出的電源,我自己不是用開關牛,我是用線性牛,傳統環牛那種。
下圖這種

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]