• 瀏覽: 5,319
  • 回覆: 13
係呀無風扇鋁箱散熱一流的,專For 9900k 和Ryzen AMD 3900x和RTX 2080ti用的,仲有一張顯卡唔够塞够兩張亦可以。

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 12:57 AM 發表

樓主想BBQ,可以聽佢講,我就唔太建議。
要記住CPU係件過百度嘅嘢,係靠散熱降至70~度,無風扇的話,散熱器好容易到極限
當然不用機殼風扇喇,CPU用貓頭鷹12a塔式風扇,顯卡用渦輪式風扇,將機籠内熱空氣全部抽出,在天氣冷的時候可以當暖爐用一舉兩得。

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:24 AM 發表

cpu 嘅熱空氣喺機箱裏面,而顯卡用熱空冷卻就如用火機降溫,有風扇就最好啦
其實貓頭鷹雙風扇拍跳,機尾那12cm 風扇作用已經不大,火牛風扇向主底板吸氣亦可以減輕機籠熱量,

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:44 AM 發表

好多機箱都係火牛風扇吸外面空氣,叫下置火牛
我見好多鋁箱構造有點簡單,機箱無火牛冚擋住,將火牛風向底板内籠問題不難解決。好我像圖中火牛向上向下安裝自己話時。

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:57 AM 發表

螺絲不對位
上下都有螺絲孔,實裝到的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-29 10:53 AM 發表

最重要係機箱可以安裝Fuild-dynamic bearing(流體動壓軸承)機箱風扇,啲貴機箱牌子通常有,1200RPM時得18.7dBA
我隻係Nzxt,機箱用SGCC Steel,熱浸鋅鋼板(SGCC)較電鍍鋅鋼板(SECC)有一優點,SECC折彎與斷面極容易生鏽,相同條件下SGCC抗鏽性能好得多。

https://www ...
原來有人属意呢啲超迷你的itx機箱,可以講你寫得咁長編大論原來都係廢話。

引用:
原帖由 finfin 於 2020-3-1 01:00 AM 發表

你部機箱唔錯喎, 邊度買呀? 咩價錢?
樓上好幾位都是電硬資深Member,呢啲遊花園空話,真係小嚟呢套喇。

我要買鋁質車身私家,大佬呀有Tesla,勞士萊斯,賓利,Audi 啲問題咁闊自己都唔知想要乜?要電動要超豪華係兩碼子金錢付出的,套用某人說法,百貨應百客你都要講明要什麼要求喇。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 08:54 AM 發表

你有無用過這種無風扇電腦先,用無用過便說遊花園??這種電腦是用來玩影音的。
玩咁細部,不如買Dell迷你廠機包Windows㖭。https://www.dell.com/zh-hk/work/shop/%E6%A1%8C%E4%B8%8A%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/dell-optiplex-7070-micro/spd/optiplex-7070-micro/opt7070mff-d17800shk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 08:54 AM 發表

你有無用過這種無風扇電腦先,用無用過便說遊花園??這種電腦是用來玩影音的。
IN Win迷你鋁箱我自己都砌過好幾部,只得CPU fan一把

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 09:52 AM 發表

人哋無風扇機箱是玩音響,就是因為風扇噪音干擾聲音。整個鋁箱是散熱器,仲有電源是用線性供電,不用開關電源。這種電腦一樣可以當普通文書用,這箱換底板代都唔使換。 ...
呢啲咪要當事人說明自己什麼要求,要玩遊戲上網同人世界大戰又係另一種配搭,淨係加一張RTX 2080ti成個架構尺寸火牛已經不一樣的。

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-3-1 10:37 AM 發表

其實當事人只係up過無扇細機箱,又冇up用途,有mood米同佢吹兩野,認真就輸了...
星期日返正得閒咪上來吹下水囉,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-3-1 10:37 AM 發表

其實當事人只係up過無扇細機箱,又冇up用途,有mood米同佢吹兩野,認真就輸了...
你嗰兩位老友護航員潛埋水㖭

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-3-2 09:39 AM 發表

"有人"夜深strike back啦!
又可以繼續吹水呀!
有人臨門扯開話題,又話未諗定買乜喎!玩電腦買手表五花八門,大家都係電硬VIP級別 member呢空泛廢話同小朋友講可以的。
  好像玩Rolex有金表鋼表,金鋼表,粉紅金,運動款休閒款,咁你自己落門市慢慢揀喇,啲護航員都未知人家要求就出來又話大又話細又話玩音響,仲有個話機箱防銹功能好,人哋當你傻仔點鳩你都未知。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]