• 瀏覽: 3,179
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
話說我公司個電腦畫面 成日會有跳動 眨吓眨吓 Excel有時又save吾到 有時停頓左唔識郁 曾經同公司反映 已經有ID同事換咗部機 情況都是一樣 究竟咩原因導致有這個問題發生?

熱賣及精選
公司野叫番IT同事幫你 攪

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-24 09:47 AM 發表

公司野叫番IT同事幫你 攪
就係搞咗轉左機都係這樣 想問問大家知唔知咩原因

回覆 引用 TOP

換左機都係咁即係攪唔掂
IT有責任繼續幫你睇

依D情況應該繼續追IT部幫你解決, 唔係上黎問3唔識7既其他人。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-24 11:55 AM 發表

換左機都係咁即係攪唔掂
IT有責任繼續幫你睇

依D情況應該繼續追IT部幫你解決, 唔係上黎問3唔識7既其他人。
咩叫討論區 討論區就係大家討論 就係IT 幫吾到手 所以徵詢大家嘅意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-24 11:55 AM 發表

換左機都係咁即係攪唔掂
IT有責任繼續幫你睇

成個討論區都三唔識七 咁你又睇又覆

引用:
原帖由 床上純情的腋下 於 2020-2-24 11:58 AM 發表

成個討論區都三唔識七 咁你又睇又覆
kill下time或者同樓主一樣浪費下時間姐...

公司IT公司出糧,佢有責任幫user fix,同埋可以當面診症,直接了當,佢死都要死掂比你

不過都可以比d意見你,帶屋企部機返公司用咯

回覆 引用 TOP

有冇試換過MON或VGA、HDMI信號線?顯示卡驅動程式等有冇更新?

引用:
原帖由 黃金馬2 於 2020-2-24 04:21 PM 發表

有冇試換過MON或VGA、HDMI信號線?顯示卡驅動程式等有冇更新?
謝謝你的意見

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 床上純情的腋下 於 2020-2-24 09:24 AM 發表

話說我公司個電腦畫面 成日會有跳動 眨吓眨吓 Excel有時又save吾到 有時停頓左唔識郁 曾經同公司反映 已經有ID同事換咗部機 情況都是一樣 究竟咩原因導致有這個問題發生? ...
逐件零件換落去,然後跑測試,直至搵到問題為止。
洗機重裝Windows, 然後逐個軟件裝, 然後跑測試,直至搵到問題為止

引用:
原帖由 黃金馬2 於 2020-2-24 04:21 PM 發表

如樓上師兄所言,呢啲動作係比返IT部同事跟,自己識亦不會幫他搞。正如巴士車長發現車呔不够氣,係通知工程跟,唔係自己駛埋去自己打呔氣。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-2-25 01:35 AM 發表

逐件零件換落去,然後跑測試,直至搵到問題為止。
洗機重裝Windows, 然後逐個軟件裝, 然後跑測試,直至搵到問題為止
呀師兄公司嘢喎,我朋友做永x銀行主任,那些前綫員工枱頭電腦有技術問題,二話不說通知IT部門派人來跟,自己重裝Windows咪玩喇,你估自己手頭無嘢做呀?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-25 07:53 AM 發表

呀師兄公司嘢喎,我朋友做永x銀行主任,那些前綫員工枱頭電腦有技術問題,二話不說通知IT部門派人來跟,自己重裝Windows咪玩喇,你估自己手頭無嘢做呀? ...
師兄, 2 樓同7叫咗佢留返俾公司做,佢就炳人,咁我咪教佢點搵問題囉,又俾你炳! 好人難做呀。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-25 07:47 AM 發表

如樓上師兄所言,呢啲動作係比返IT部同事跟,自己識亦不會幫他搞。正如巴士車長發現車呔不够氣,係通知工程跟,唔係自己駛埋去自己打呔氣。
樓主話想人比意見,佢可能e期少野做得閒得滯,想揾野來做浪費下d時間卦...

如果再跟另一網友意見,搞埋重裝(可能要repeat N 次),比佢玩一個星期都吾奇...

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-2-25 10:07 AM 發表

樓主話想人比意見,佢可能e期少野做得閒得滯,想揾野來做卦...

如果再跟另一網友意見,搞埋重裝(可能要repeat N 次),玩佢一個星期都吾奇...
一家唔知一家事 就係本公司個個IT同事 冇能力 曾經換個個軟件 到頭來又係一樣有問題  你估我真係好得閒冇嘢做上嚟問

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]